Η κρυφή περιουσία του Πούτιν: Ανάκτορα, γιοτ και κτήματα αξίας 4,5 δισ. δολαρίων αποκαλύπτει ο Guardian

Η κρυφή περιουσία του Πούτιν: Ανάκτορα, γιοτ και κτήματα αξίας 4,5 δισ. δολαρίων αποκαλύπτει ο Guardian
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν AP

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Πούτιν κατηγορείται ότι συσσωρεύει κρυφά τεράστιο πλούτο. Δημοσίευμα του βρετανικού Guardian αποκαλύπτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 4,5 δισ. δολαρίων που φέρονται να συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ανάκτορα, γιοτ και αμπελώνες που φέρεται να παρέχονται στον Βλαντιμίρ Πούτιν από φίλους και ολιγάρχες μπορούν σήμερα να συνδέονται με ένα άτυπο δίκτυο που κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με e-mail που βρίσκονται στη διάθεση του ο Guardian, μια σειρά από εξοχικές κατοικίες και άλλα περιουσιακά στοιχεία που φέρεται να χρησιμοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος, τα οποία σύμφωνα με τα αρχεία αυτά ανήκουν σε ξεχωριστά άτομα, εταιρείες και φιλανθρωπικές οργανώσεις, συνδέονται μέσω ενός κοινού domain name ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του LLCInvest.ru.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που προκύπτουν από τα e-mail, διάφοροι διευθυντές και διαχειριστές που σχετίζονται με ορισμένες από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία συζητούν καθημερινά επιχειρηματικά προβλήματα σαν να είναι μέρος ενός ενιαίου οργανισμού.

Εμπειρογνώμονας κατά της διαφθοράς στη Ρωσία, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στη Μόσχα, είπε ότι τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχει κάποιου είδους «κοινή διαχείριση».

«Το LLCInvest μοιάζει κυρίως με έναν συνεταιρισμό ή μια ένωση, στην οποία τα μέλη της μπορούν να μοιράζονται οφέλη και την περιουσία τους», αναφέρει.

Οι κατηγορίες για την κρυφή περιουσία του Πούτιν κρατούν δύο δεκαετίες πίσω

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Πούτιν κατηγορείται ότι συσσωρεύει κρυφά τεράστιο πλούτο μέσω πληρεξουσίων, γεγονός που προκύπτει μέσα από μια σειρά αποκαλύψεων μέσω διαρροών, όπως τα Pandora papers που αφορούν στην περιουσία των πιο κοντινών του.

Ο Σεργκέι Κολέσνικοφ, επιχειρηματίας, ισχυρίστηκε ότι πριν από 10 χρόνια βρισκόταν πίσω από ένα σχέδιο που επέτρεπε σε μια ομάδα κορυφαίων ολιγαρχών της Ρωσίας να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια ρούβλια σε ένα είδος «επενδυτικού ταμείου» προς όφελος του Πούτιν, ο οποίος τότε υπηρετούσε ως πρωθυπουργός. Τους ισχυρισμούς απέρριψε ο Πούτιν, με αποτέλεσμα ο Κολέσνικοφ να εγκαταλείψει τη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπαρέβαλε τον «πολυτελή τρόπο ζωής» του Πούτιν με τα επίσημα ρωσικά αρχεία που απαριθμούσαν «μέτρια περιουσιακά στοιχεία», όπως ένα μικρό διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη, δύο αυτοκίνητα σοβιετικής εποχής από τη δεκαετία του 1950, ένα τρέιλερ και ένα μικρό γκαράζ.

Μετά από έρευνα ενός έτους, το Project για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP) και ο ρωσόφωνος ειδησεογραφικός ιστότοπος Meduza εντόπισαν 86 εταιρείες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς των οποίων οι εκπρόσωποι φαίνεται να χρησιμοποιούν το κοινό domain name LLCinvest, συχνά παράλληλα με εταιρικούς λογαριασμούς email.

Οι ισχυρισμοί περί μυστικής προεδρικής περιουσίας απορρίπτονται από τον ίδιο με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου είπε: «Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τα αντικείμενα και τις οργανώσεις που αναφέρατε».

Σύμφωνα με το OCCRP και το Meduza, τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με οργανισμούς ή τις εταιρικές δομές γύρω τους, όπου φαίνεται να χρησιμοποιείται ο τομέας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου LLCinvest.ru.

Τα περιουσιακά στοιχεία που προκύπτουν από τις αποκαλύψεις του Guardian

  • Ένα παλάτι 1 δισεκατομμυρίου λιρών, το οποίο ο Αλεξέι Ναβάλνι ισχυρίζεται ότι χτίστηκε για προσωπική χρήση του Πούτιν στο Γκελεντζίκ στη Μαύρη Θάλασσα. Ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Arkady Rotenberg, ο οποίος βρίσκεται στις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, έχει διεκδικήσει την ιδιοκτησία του ακινήτου. Τα εταιρικά αρχεία που τηρούνται από τη βάση δεδομένων Spark στη Ρωσία ανέφεραν από τον Ιούνιο ότι το ακίνητο ανήκει σε μια εταιρεία που ονομάζεται Kompleks της οποίας η μητρική εταιρεία είναι η Binom. Ο διευθυντής της εταιρείας Binom μέχρι τον Ιούλιο του περασμένου έτους φαίνεται να έχει καταχωρισμένο το domain του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου LLCInvest.ru. Η διεύθυνση LLCinvest.ru παραμένει ως επαφή στη Spark, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων εταιρειών της Ρωσίας.
  • Στρέμματα με αμπελώνες γύρω από το παλάτι Gelendzhik. Ο Ναβάλνι ισχυρίστηκε ότι τα οινοποιεία ήταν ένα «χόμπι» του Πούτιν που είχε ξεφύγει από τον έλεγχο. Οι αμπελώνες που περιβάλλουν το παλάτι ανήκουν σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από δύο συνεργάτες του Πούτιν, τον Γκενάντι Τιμτσένκο και τον Βλαντιμίρ Κόλμπιν, και οι δύο υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις της Δύσης. Ο Κόλμπιν και άλλοι που σχετίζονται με τους αμπελώνες φαίνεται να έχουν λογαριασμούς email στο LLCInvest.ru.
  • Το χιονοδρομικό κέντρο Igora στην περιφέρεια του Λένινγκραντ όπου πραγματοποιήθηκε ο γάμος της κόρης του Πούτιν το 2013. Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία, ανήκει στην Ozon, μια εταιρεία στην οποία ο φίλος του Πούτιν, πρόεδρος και μεγαλύτερος μέτοχος της Bank Rossiya, Γιούρι Κοβάλτσουκ, ο οποίος υπόκειται στις δυτικές κυρώσεις, είχε μεγάλο μερίδιο. Λογαριασμοί email στο LLCInvest.ru εντοπίζονται στα αρχεία Spark της μητρικής εταιρείας της Ozon, Relax.
  • Μια βίλα βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, γνωστή από τους ντόπιους ως «Ντάτσα του Πούτιν». Η Villa Sellgren ανήκε στον Oleg Rudnov, έναν παιδικό φίλο του Πούτιν, και την κληρονόμησε ο γιος του Sergey Rudnov, μέσω μιας εταιρείας που ονομάζεται North. Ο Rudnov φαίνεται να χρησιμοποιεί διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο LLCinvest.ru, σύμφωνα με τα αρχεία Spark.
  • Ένα ξύλινο κτίριο βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, γνωστό ως Fisherman’s Hut. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν από κατασκευαστική εταιρεία υποδηλώνουν ότι τρεις διαφορετικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το domain name κατείχαν διαφορετικά αγροτεμάχια γύρω από το συγκρότημα, ενώ μια τέταρτη οντότητα στο LLCInvest – ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με το όνομα Revival of Maritime Traditions – διαχειρίστηκε την κατασκευή. Το ίδιο ίδρυμα, το οποίο πρόσφατα τέθηκε στη λίστα κυρώσεων της Δύσης, διαθέτει δύο γιοτ, τα Shellest και Nega, τα οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνδέονται με τον Πούτιν.

Τα 4,5 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που κσυνδέονται με το LLCInvest περιλαμβάνουν μεγάλες καταθέσεις και σε μετρητά. Δύο μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, που ιδρύθηκαν από κοινού από τους Timchenko και Kolbin, τα οποία σύμφωνα με τα εταιρικά αρχεία Spark φαίνεται να χρησιμοποιούν το ίδιο domain name, έχουν σημαντικά κεφάλαια στη διάθεσή τους.

Το LLCinvest δεν είναι ένας τυπικός πάροχος email ανοιχτός στο κοινό, όπως το Yahoo, αλλά ένας τομέας σε διακομιστή που ανήκει στη Moskomsvyaz, μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών που έχει στενούς δεσμούς με την Bank Rossiya. Η τράπεζα της Αγίας Πετρούπολης βρίσκεται στη λίστα των δυτικών κυρώσεων και περιγράφεται από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως «η προσωπική τράπεζα για ανώτερους αξιωματούχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Όπως αναφέρει ο Guardian, η ανακάλυψη του κοινού domain name έγινε μέσω ανάλυσης μεταδεδομένων που διέρρευσαν από διακομιστές της Moskomsvyaz, οι οποίοι φαίνεται να δείχνουν τα ονόματα των αποστολέων και των παραληπτών των email του LLCinvest.ru, το θέμα και την ώρα της αλληλογραφίας. Διασταυρώθηκε με καταχωρήσεις ανοιχτού κώδικα και μια άλλη διαρροή περιεχομένου μηνυμάτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα