Η κρυφή συμφωνία του Παντσέρι με το Κατάρ – Κανείς δεν την θυμάται αλλά την αποκάλυψε το Politico

Η κρυφή συμφωνία του Παντσέρι με το Κατάρ – Κανείς δεν την θυμάται αλλά την αποκάλυψε το Politico
Αντόνιο Παντσέρι Mathieu CUGNOT © European Union 2019 - Source : EP

Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι άνοιξε με δική του πρωτοβουλία και χωρίς θεσμική έγκριση τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Κατάρ που κατέληξε σε σκάνδαλο μεγατόνων.

Εγγραφο με το οποίο πιστοποιείται η συνεργασία (ημιεπίσημου χαρακτήρα) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Κατάρ στην οποία πρωταγωνίστησε ο κατηγορούμενος σήμερα Πιερ Αντόνιο Παντσέρι έφερε στο φως της δημοσιότητας το Politico.

Το έγγραφο αυτό υπογράφτηκε στις 26 Απριλίου του 2018 και για την Ευρωπαϊκή Ενωση υπογράφει φυσικά ο Παντσέρι ως επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ενωσης αφού έτσι και αλλιώς αυτό ήταν το αντικείμενο της συμφωνίας. Συνεργασία πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα.

To Politico πριν δημοσιεύσει το έγγραφο το έθεσε στα υπόψιν του γραφείο τύπου του Ευρωκοινοβούλιο το οποίο τόνισε ότι δεν έχει γνώση του συγκεκριμένου ντοκουμέντου. Αρα, είναι κάτι παραπάνω από πιθανό η συμφωνία η οποία περιγράφεται στο έγγραφο ουδέποτε πέρασε από το κοινοβούλιο προς έγκριση. Ο Παντσέρι φαίνεται ότι έκανε κινήσεις στο παρασκήνιο και όχι στο προσκήνιο.

Τι προέβλεπε η συμφωνία

Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Κατάρ (τέσσερα χρόνια πριν τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη χώρα) κάνει λόγο για στενότερη συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και ανταλλαγή εμπειριών και know how. Η συνεργασία προέβλεπε και ταξίδια ευρωβουλευτών στην Ντόχα με business class θέσεις και διαμονή σε πανάκριβα ξενοδοχεία.

Politico


Μόλις δύο χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020 έδωσαν το “παρών” σε σχετικό συνέδριο (για τις σχέσεις των γιγάντων των social media και της Δημοκρατίας) η Εύα Καϊλή και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αγνοια δηλώνουν οι ευρωβουλευτές

Εκτός από το γραφείο τύπου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου άγνοια για την εν λόγω συμφωνία δήλωσαν και ευρωβουλευτές με πολυσχιδή δραστηριότητα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2018.

Ο φιλελεύθερος Πέτρας Αουστρεβίτσιους με δηλώσεις του τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. “Η απόφαση για να μιλήσει εκείνη την ημέρα του 2018 στις Βρυξέλλες ο αντιπρόσωπος από το Κατάρ δεν είχε υπογραφεί από κανένα συνάδελφο Ευρωβουλευτή. Ο Παντσέρι τον κάλεσε μετά από ιδιωτική επίσκεψη στον Κατάρ για την οποία δεν είχα γνώση” υπογράμμισε.

Για την ιστορία ο Καταριανός εκπρόσωπος Αλι μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι έγινε στη συνέχεια υπουργός εργασίας στο Κατάρ το οποίο δέχθηκε κριτική σχεδόν από όλα τα μεγάλα ΜΜΕ του κόσμου για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε η χώρα στους αλλοδαπούς εργάτες που δούλευαν κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες για τα έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αργότερα το 2020 διοργανώθηκε το συνέδριο στο οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω και στο οποίο μίλησαν Εύα Καϊλή και Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνείται ότι το εν λόγω συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του και άφησε ανοιχτό το λογότυπο του ευρωκοινοβουλίου να χρησιμοποιήθηκε χωρίς έγκριση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα