Η Λεπέν απειλεί να ρίξει τη γαλλική κυβέρνηση

Διαβάζεται σε 6'
Μαρίν Λεπέν
Μαρίν Λεπέν AP Photo

Η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία είναι πιο εύθραυστη από ποτέ μετά το “όχι” Λεπέν στον προϋπολογισμό. Η στάση της συμμαχίας της Αριστεράς.

Στην πιο δυσχερή θέση από την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργός της Γαλλίας βρίσκεται ο Μισέλ Μπαρνιέ, και ο λόγος είναι ο προϋπολογισμός.

Μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρωθυπουργό τη Δευτέρα (25/11), η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, απείλησε να ανατρέψει την κυβέρνηση, δηλώνοντας πως ο πρωθυπουργός «φαίνεται να είναι οχυρωμένος στις θέσεις του» σχετικά με τον προϋπολογισμό και εμφανίστηκε διατεθειμένη να ψηφίσει πρόταση μομφής εάν ο προϋπολογισμός παραμείνει «ως έχει». «Η θέση μου δεν έχει αλλάξει. Ούτε, φαίνεται, έχει αλλάξει η θέση του πρωθυπουργού», δήλωσε καθώς αποχωρούσε από το Ματινιόν, σύμφωνα με τη Liberation.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μισέλ Μπαρνιέ, προσωπικής επιλογής του Εμανουέλ Μακρόν που επικρίθηκε έντονα το καλοκαίρι ιδιαίτερα από τη συμμαχία της Αριστεράς που ήρθε μεν πρώτη με 188 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, υποστηρίζεται από μια εύθραυστη συμμαχία κεντρώων και δεξιών βουλευτών.

Για τον προϋπολογισμό, ο Μπαρνιέ έχει προτείνει αυστηρές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για το επόμενο έτος που προκαλούν αντιδράσεις στη Γαλλία, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, το οποίο προβλέπεται να φτάσει το 6,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος.

Η ατζέντα της Λεπέν στη συνάντηση με τον Μπαρνιέ

Η Λεπέν, της οποίας το πολιτικό μέλλον είναι αβέβαιο λόγω της δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, παρουσιάζεται ως εκείνη που μάχεται κατά της κρίσης του κόστους διαβίωσης από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές το 2022, σημειώνει το Politico. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ψάξει για την εξοικονόμηση πόρων στον τομέα της μετανάστευσης και να μειώσει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα, αντί να επιλέξει τη φορολόγηση ή περικοπές δαπανών.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής των βουλευτών του Εθνικού Συναγερμού εξήγησε ότι «επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της» στον Πρωθυπουργό, ο οποίος «της φάνηκε ευγενικός αλλά σταθερός στις θέσεις του». Είπε επίσης ότι «η αύξηση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια ήταν απαράδεκτη», όπως και η αποσύνδεση των συντάξεων από τον πληθωρισμό, ακόμα και αν μειώνεται στο μισό. Κατήγγειλε «την απένταξη φαρμάκων από τη λίστα αποζημίωσης» και ζήτησε «σαφείς περικοπές» στη μετανάστευση, ειδικά στον προϋπολογισμό για την κρατική ιατρική βοήθεια, καθώς και «στη λειτουργία του κράτους».

Η Λεπέν υποβάθμισε τις συνέπειες από μια απόρριψη του προϋπολογισμού, αρνούμενη να υποκύψει στις φωνές που λένε πως, «αν αυτός ο προϋπολογισμός απορριφθεί, αν υπάρξει πρόταση μομφής, θα είναι δραματικό, θα επικρατήσει χάος, κ.λπ.» «Θα εφαρμοστεί ο περσινός προϋπολογισμός, ο οποίος είναι μάλλον λιγότερο κακός από τον φετινό, καθώς περιλαμβάνει λιγότερους φόρους που θα επιβαρύνουν τις εργατικές και μεσαίες τάξεις», δήλωσε. Πέρα από τον προϋπολογισμό, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη μετανάστευση, την αναλογική εκπροσώπηση και τη γεωργία, όπως ανέφερε, αλλά σύμφωνα με την ίδια δεν υπήρξε τίποτα νέο από την πλευρά του Πρωθυπουργού για αυτά τα θέματα.

Η Μαρίν Λεπέν έφτασε χωρίς να κάνει δηλώσεις γύρω στις 8:30 π.μ., συνοδευόμενη από τον βουλευτή του Εθνικού Συναγερμού Ζαν-Φιλίπ Τανγκί, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να ψηφίσει «κατά» του προϋπολογισμού, καθώς και από τον Ρενό Λαμπάι, γενικό γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Ο Μισέλ Μπαρνιέ δημιουργεί τις συνθήκες για πρόταση μομφής», δήλωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Σεμπαστιέν Σενιού. Και συνόψισε τις διαφωνίες του κόμματος στα εξής: την αναπροσαρμογή των συντάξεων, τον φόρο στην ηλεκτρική ενέργεια, «την αύξηση της συνεισφοράς της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», καθώς και την απουσία εξοικονομήσεων «στο γραφειοκρατικό σύστημα του κράτους» και «στη μετανάστευση».

Μαρίν Λεπέν
Μαρίν Λεπέν AP Photo

Τι θα σημάνει μια πρόταση μομφής για τον Μπαρνιέ

Ο Μπαρνιέ έχει δεσμευθεί να μειώσει αυτό το ποσοστό στο 5% του ΑΕΠ το 2025, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να επαναφέρει τη Γαλλία σε ευθυγράμμιση με τους κανόνες δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαιτούν τα κράτη μέλη να διατηρούν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τη Γαλλία υπό διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, καθώς παραβίασε τον κανόνα του 3% το 2023.

Για να περάσει τον προϋπολογισμό του, ο Μπαρνιέ πιθανότατα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ένα συνταγματικό «παραθυράκι», που του επιτρέπει να παρακάμψει την ψήφο στην Κάτω Βουλή, τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, αλλά επιτρέπει στους βουλευτές να υποβάλουν προτάσεις μομφής. Η συμμαχία της Αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, έχει ήδη δεσμευθεί να καταθέσει μια τέτοια πρόταση. Εάν οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού την υποστηρίξουν, η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα καταρρεύσει, χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει τι ακριβώς θα ακολουθήσει μετά.

Η ΕΕ και οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Μπαρνιέ για τον προϋπολογισμό, ως ένδειξη της προθυμίας της Γαλλίας να τηρήσει τους κανόνες για τη διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης. Η νομισματική ένωση έχει κλονιστεί στο παρελθόν από κρίσεις σε σημαντικά μικρότερες οικονομίες από τη Γαλλία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ή η Ισπανία, οπότε οι φόβοι στις Βρυξέλλες για μια μεγάλη κρίση στη Γαλλία είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτοί.

Αυξάνονται οι πιέσεις στους Σοσιαλιστές

Με την ακροδεξιά έτοιμη να στραφεί κατά του Μπαρνιέ, η κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να πείσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα να συμμετάσχει σε έναν «γάμο ειδικού σκοπού» ώστε να αποτρέψει αυτό που η κυβερνητική εκπρόσωπος Μωντ Μπρεζόν αποκάλεσε, σε συνέντευξή της στη Le Parisien που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, «ένα ελληνικού τύπου σενάριο».

«Είναι δική τους απόφαση… να έρθουν στο τραπέζι. Ξέρω ότι κάποιοι από αυτούς είναι έτοιμοι», δήλωσε η Μπρεζόν.

Ωστόσο, μια τέτοια συνεργασία μοιάζει εξαιρετικά απίθανη αυτή τη στιγμή. Η Νέα Λαϊκή Ενότητα παραμένει εξοργισμένη με τον Εμανουέλ Μακρόν, μετά την άρνηση του προέδρου να δώσει στη συμμαχία την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση, παρόλο που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις καλοκαιρινές εκλογές στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, αν και δεν εξασφάλισε πλειοψηφία.

Αν και οι Σοσιαλιστές είναι το πιο κεντρώο από τα κόμματα που απαρτίζουν τη Νέα Λαϊκή Ενότητα, οι ηγέτες τους φαίνονται έτοιμοι να ρίξουν τον Μπαρνιέ.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, έχει ήδη δεσμευτεί να στηρίξει πρόταση μομφής εάν ο Μπαρνιέ προσπαθήσει να περάσει τον προϋπολογισμό χωρίς ψηφοφορία, ενώ ο Μπορίς Βαγιό, επικεφαλής της Σοσιαλιστικής ομάδας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, σκέφτεται ήδη το επόμενο βήμα μετά την πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης.

Την Κυριακή, ο Βαγιό κάλεσε όλες τις πολιτικές ομάδες, εκτός του Εθνικού Συναγερμού, να ξεκινήσουν συνομιλίες για το πώς θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα της επόμενης κυβέρνησης, μόλις αποχωρήσει ο Μπαρνιέ.

«Είναι προφανές ότι θα καταψηφίσουμε την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι: Τι έπεται; Σε ποια βάση μπορεί να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές;» ανέφερε σύμβουλος του Βαγιό, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, σύμφωνα με τα επαγγελματικά πρότυπα της Γαλλίας, στο Politico.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα