Η Μ. Γιουνάιτεντ χρειάζεται επειγόντως «κούρεμα» χρέους
«Θάλασσα» χρεών απειλεί το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο, με την Premier League να βάζει «αυτογκόλ» στα κέρδη.
- 06 Μαΐου 2014 10:09
Το ποδόσφαιρο είναι ένα ακριβό -και όχι κατ’ ανάγκη προσοδοφόρο- άθλημα, ειδικά στη Βρετανία, όπως καταδεικνύουν οι ισολογισμοί των 20 ομάδων που μετείχαν την περυσινή σεζόν της Premier League…
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΒΕΡΓΟΛΙΑ
Στα στοιχεία που παρουσιάζει o Guardian και δημοσιεύει το Fortune Greece, καταγράφονται συνολικές ζημιές 291 εκατομμυρίων λιρών, παρά τα ετήσια έσοδα-ρεκόρ των 2,7 δισ. λιρών για την περίοδο 2012-2013. Συνολικά, από τις 20 ομάδες της Premier League, οι 12 μπήκαν πέρυσι «μέσα». Εξ αυτών, οι πέντε έχασαν από 50 εκατ. λίρες και άνω.
Πιο βαρύ αποδεικνύεται το μισθολογικό κόστος, που πέρυσι άγγιξε συνολικά τα 1,8 δισ. λίρες, αυξημένο κατά 11% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Πιο ωφελημένοι φυσικά είναι οι αστέρες των γηπέδων, οι προπονητές και τα επιτελικά διοικητικά στελέχη.
Τα πρωτεία στις αμοιβές κατέχει με διαφορά η Manchester City, με 233 εκατ. λίρες, παρά το γεγονός ότι ήταν από τις ομάδες που πέρυσι κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ τα χρέη της έφθασαν τα 54 εκατ. λίρες.
Στη «ζυγαριά» πάντως μεταξύ μισθολογικού κόστους και απόδοσης στα γήπεδα πιο σπάταλη αποδεικνύεται η Queen Park Rangers. Αν και πέρυσι ξόδεψε 78 εκατ. λίρες σε μισθούς -το 7ο υψηλότερο ποσό στην Premier League και σαφώς περισσότερα από τα 66 εκατ. ευρώ που διέθεσε για τον ίδιο σκοπό, το ίδιο ακριβώς διάστημα η φετινή φιλανίστ του Champions League, Atlético Madrid- τελικά όχι μόνον παρουσίασε τις μεγαλύτερες οικονομικές ζημίες στο αγγλικό πρωτάθλημα, της τάξης των 65 εκατ. λιρών, αλλά και τερμάτισε βαθμολογικά στον πάτο!
Το μεγαλύτερο χρέος κατέχει πάντως με διαφορά η Chelsea του Ρομάν Αμπράμοβιτς, με 958 εκατ. λίρες. Οι οφειλές των «Μπλε» -που μόνον πέρυσι ξόδεψαν 179 εκατ. λίρες σε μισθούς- είναι μακράν οι πιο υπέρογκες, σχεδόν τριπλάσιες από τη δεύτερη πιο χρεωμένη ομάδα αυτής της λίστας της Premier League: τη Manchester United , δεύτερη και στη λίστα του μισθολογικού κόστους, με 181 εκατ. λίρες.
Βέβαια οι «Κόκκινοι Διάβολοι» -που τώρα περνούν μία από τις χειρότερες αγωνιστικές σεζόν τους- αποτελούν από μόνοι τους μία ειδική κατηγορία. Σε αντίθεση με την Chelsea (που από το 2003 και τούδε έχουν πάρει δάνεια 958 εκατ. λιρών από την Fordstam Limited του Αμπράμοβιτς), η Manchester United «φεσώθηκε» η ίδια το τραπεζικό δάνειο των 525 εκατ. λιρών, που πήρε η οικογένεια Γκλέιζερ για να την αγοράσει.
Αν και το χρέος της ομάδας -το μεγαλύτερο τραπεζικό στην Premier League- σιγά σιγά μειώνεται, φθάνοντας… αισίως πια τα 295 εκατ. λίρες, η περυσινή χρονιά σηματοδότησε μία μικρή κεφαλαιακή «αιμορραγία» για τους “Μπέμπηδες”, καθώς αναγκάστηκαν να πληρώσουν 72 εκατ. λίρες μόνον σε τόκους και άλλες συναφείς οφειλές.
Το αποτέλεσμα ήταν ο σύλλογος να παρουσιάσει πέρυσι ζημίες ύψους 9 εκατ. λιρών, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα της Manchester United έφθασαν -χάρη και στις «χρυσές», δη αυξημένες χορηγίες- τα 363 εκατ. λίρες κι ήταν με διαφορά πέρυσι τα υψηλότερα στην Premier League!
Λαμπρή εξαίρεση σε αυτή τη «θάλασσα» χρεών αποτελούν οι τρεις αγγλικές ομάδες που δεν χρωστούν ούτε μια πέννα! Πρόκειται για τη Norwich City, τη West Bromwich Albion και την Swansea City, η οποία είναι μάλιστα πρώτη στη λίστα των κερδών, με 21 εκατ. λίρες, πολύ πιο μπροστά από την δεύτερη σε αυτή τη λίστα, την Newcastle United, που κατέγραψε κέρδη 10 εκατ. λιρών προ φόρων.
Ακόμη όμως και σε αυτό το μικρό «κλαμπ» των 8 ομάδων της Premier League που ήταν πέρυσι κερδοφόρες, τα νέα δεν ήταν τα καλύτερα. Στην πραγματικότητα, τα έσοδα σχεδόν όλων συρρικνώθηκαν, σε σύγκριση με την περίοδο 2011-12.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Arsenal, που είχε μεν πέρυσι 7 εκατ. λίρες κέρδη, πλην όμως ήταν τραγικά λιγότερα συγκριτικά με εκείνα της προηγούμενης χρονιάς, οπότε τα ταμεία της είχαν γεμίσει με 37 εκατ. λίρες!
Ελπίζοντας τώρα στα καλύτερα, οι αγγλικοί σύλλογοι «ποντάρουν» στις χορηγίες και στα νέα συμβόλαια τηλεοπτικών μεταδόσεων, που για την περίοδο 2013-26 ανατιμήθηκαν στα 5,5 δισ. λίρες.
Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους -επισημαίνει ο Guardian- οι ομάδες της Premier League εξακολουθούν να βασίζονται στις ενέσεις ρευστότητατς από τους ζάμπλουτους ιδιοκτήτες τους, είτε αυτό γίνεται με μετοχές ως αντάλλαγμα, είτε μέσω απευθείας δανεισμού.
Κι έτσι, δεδομένων και των κανόνων της Uefa και της Premier League για οικονομικό fair play -καταλήγει η βρετανική εφημερίδα- πολλές από τις πρωτοκλασσάτες αγγλικές ομάδες καλούνται τώρα να βρουν τη λύση στη «χρυσή» εξίσωση για το πώς θα αποφύγουν την «παγίδα» ενός υποβιβασμού λόγω απόδοσης, όχι μόνον στον χλοοτάπητα, αλλά και στα λογιστικά βιβλία…
Δείτε το “καθαρό” χρέος στην Premier League
(* ποσά σε αγγλικές λίρες, όπου 1 λίρα=1,2 ευρώ)
Δείτε το μισθολογικό κόστος στην Premier League
Διαβάστε ακόμη:
Τα startups των δέκα δισ. δολαρίων!