Η μεγάλη αλλά άγνωστη ανθρωπογενής καταστροφή με πάνω από 3.500 νεκρούς

Η μεγάλη αλλά άγνωστη ανθρωπογενής καταστροφή με πάνω από 3.500 νεκρούς
Στιγμιότυπο από την τραγωδία στο Μποπάλ ASSOCIATED PRESS

Τουλάχιστον 3.500 νεκρούς και τεράστια οικολογική καταστροφή άφησε πίσω της η μοιραία έκρηξη σε εργοστάσιο φυτοφαρμάκων στο Μποπάλ, μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες παγκοσμίως.

Η 3η Σεπτεμβρίου 1984 είναι ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της Ινδίας, ωστόσο με αρνητικό πρόσημο. Εκείνη η ημέρα θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό των κατοίκων του Μποπάλ, όσων τουλάχιστον κατάφεραν να επιζήσουν, ύστερα από τη θανατηφόρα έκρηξη σε εργοστάσιο φυτοφαρμάκων.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπογενείς καταστροφές όλων των εποχών, λίγοι ωστόσο γνωρίζουν τι πραγματικά έγινε εκείνη την ημέρα.

Στιγμιότυπο από την τραγωδία στο Μποπάλ AP Photo/Thiang

Τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη διαρροή 40 τόνων αερίου ισοκυανικού μεθυλίου από εργοστάσιο φυτοφαρμάκων, ενώ χιλιάδες ακόμη πέθαναν, σύμφωνα με έκθεση του Περιβαλλοντικού Περιοδικού Υγείας.

Το χρονικό της τραγωδίας

Μια τραγική αλληλουχία γεγονότων ξεκίνησε το βράδυ της 2ας Δεκεμβρίου, όταν ένας χειριστής στο εργοστάσιο παρατήρησε μια μικρή διαρροή αερίου ισοκυανικού μεθυλεστέρα (MIC), η οποία προκάλεσε αυξημένη πίεση μέσα σε μια δεξαμενή αποθήκευσης.

Μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα είχε αποφασιστεί να απενεργοποιηθεί ένα σύστημα εξαερισμού, που χρησιμοποιούνταν για την εξουδετέρωση της τοξικής εκκένωσης από το σύστημα MIC, κάτι που αποδείχθηκε μοιραίο.

Στη δεξαμενή προκλήθηκε πίεση και θερμότητα, καθώς μια μονάδα ψύξης 30 τόνων που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη του αερίου, είχε διοχετευθεί για χρήση σε άλλο μέρος της εγκατάστασης.

Στιγμιότυπο από την τραγωδία στο Μποπάλ AP Photo/Sondeep Shankar, File

Υπήρξε εκτενής και δαπανηρή διαχείριση στις εγκαταστάσεις, με το σύστημα εκτόξευσης αερίου να έχει μείνει εκτός λειτουργίας για τρεις μήνες λόγω της καταστροφής.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Unilad, στη 1.00 π.μ., ένας δυνατός ήχος ακούστηκε σε όλο το εργοστάσιο και μια βαλβίδα ασφαλείας επέτρεψε να διαρρεύσουν τεράστιες ποσότητες ισοκυανικού μεθυλίου.

Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, οι δρόμοι του Μποπάλ θύμιζαν ταινία τρόμου, αφού υπήρχαν σκόρπια σωροί ανθρώπων και ζώων. Τα νοσοκομεία γέμισαν γρήγορα και οι πληροφορίες για το τι αέριο επρόκειτο και τις επιπτώσεις του στους τραυματίες ήταν ακόμη ελάχιστες.

Στιγμιότυπο από την τραγωδία στο Μποπάλ AP

Η εμπλεκόμενη εταιρεία προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών της, ωστόσο αργότερα ήρθε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ινδίας και πλήρωσε αποζημίωση ύψους 470 εκατ. δολαρίων.

Μετά το τραγικό συμβάν η προσοχή στράφηκε στη βελτίωση της περιβαλλοντικής ασφάλειας, βάσει των διεθνών προτύπων, αλλά και σε τρόπους αποφυγής παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Οι επιπτώσεις της καταστροφής σήμερα

Μέχρι και σήμερα δεν έχει καταστεί σαφές αν και πόσα έχει μάθει η Ινδία από αυτή την τεράστια καταστροφή. Αν και η χώρα διανύει μια περίοδο ταχείας εκβιομηχάνισης και υπάρχουν βελτιώσεις στην κυβερνητική πολιτική, οι ρυθμίσεις ωστόσο παραμένουν σχεδόν ανεξέλεγκτες.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της καταστροφής εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα, με πολλούς κατοίκους του Μποπάλ να υποφέρουν από παρατεταμένο πόνο, καρκίνο, θνησιγένεια, αποβολές, πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με έκθεση του Guardian.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα