Η Μέρκελ τα είπε όλα για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις: Γεωστρατηγικά είμαστε εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλον
Στην τελευταία της επίσκεψη στην Τουρκία, η Αγγελα Μέρκελ εξήγησε γιατί το γερμανικό φλερτ με τον Ερντογάν παραμένει ολοζώντανο.
- 16 Οκτωβρίου 2021 18:28
Η επίσκεψη της Αγγελα Μέρκελ στην Τουρκία αποτελεί το κύκνειο άσμα στη σχέση που είχε διαμορφώσει από το 2005 μέχρι και σήμερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής της επί τουρκικού εδάφους η (υπηρεσιακή, πλέον) Καγκελάριος ήταν σαφώς απελευθερωμένη και χαλαρή.
Ισως γι’ αυτό είπε κάποια πράγματα με τ’ όνομά τους: “Γεωστρατηγικά είμαστε εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλον” τόνισε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ και ίσως αυτό να εξηγεί πολλά για τη στάση της Γερμανίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Κατά τα άλλα η Καγκελάριος είπε ότι “η ειρήνη και η ασφάλεια των χωρών μας συνδέονται. Συνεργαστήκαμε για πολλά θέματα, το προσφυγικό, την Αφρική, τους Ταλιμπάν και είχαμε καλή συνεργασία. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ. Πάντα αναζητούσαμρ τις καλύτερες λύσεις αλλά είναι φυσικά να έχουμε και διαφορετικές απόψεις”.
Ο Ερντογάν από την πλευρά του ήταν εξίσου ενθουσιώδης: “Ο στενός μας διάλογος με την Καγκελάριο κατέστησε εφικτές τις λύσεις σε περιφερειακά ζητήματα. Ποτέ δεν δίσταζε να πάρει την ευθύνη. Θέλω να την ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τις προσπάθειες που έκανε για να λυθεί το ζήτημα της Συρίας. Υπάρχει αμοιβαίος σεβαμός μεταξύ μας”.
Τα τελευταία 16 χρόνια, παρά τις, κάποιες φορές σοβαρές, πολιτικές διαφωνίες ή ακόμη και τις εντάσεις, όπως αυτή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, η Μέρκελ φρόντιζε πάντα να διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του Βερολίνου για την Άγκυρα και απέτρεψε να κλείσει η Ευρώπη τη δική της. Η Γερμανία, όπου κατοικούν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι καταγόμενοι από την Τουρκία –με βάση τις πιο πρόσφατες, επίσημες εκτιμήσεις– παρενέβη πολλές φορές υπέρ της Άγκυρας, όταν επιδεινώνονταν οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας για το μεταναστευτικό, με την ΕΕ να προσφέρει έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία ώστε να κρατήσει τους μετανάστες στο έδαφός της.
Ο Ερντογάν είπε για το θέμα αυτό ότι η χώρα του έχει γίνει «ξενώνας» για τους πρόσφυγες, καθώς φιλοξενεί περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Σύρους και περίπου 300.000 Αφγανούς.
Η καγκελάριος Μέρκελ χαιρέτισε αυτό το «σημαντικό έργο» και εγγυήθηκε ότι «η ευρωπαϊκή στήριξη προς την Τουρκία θα συνεχιστεί». «Επειδή θέλουμε να βάλουμε τέλος στη διακίνηση ανθρώπων, η στήριξη της ΕΕ είναι αναγκαία: έχουμε ήδη δώσει 4,5 από τα 6 δισεκ. ευρώ» που συμφωνήθηκαν, τόνισε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις