Η Μέρκελ θέλει να τραβήξει επί μακρόν η διαπραγμάτευση ώστε να πιέσει την Ελλάδα

default image

To περιοδικό Bloomberg δίνει μια πρώτη γεύση των προθέσεων της Γερμανίας, που φαίνεται διατεθειμένη να περιμένει όσο χρειαστεί για να στριμώξει την ελληνική κυβέρνηση

Η Γερμανία προσδοκά πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα τραβήξουν σε χρόνο μέχρι να εξαντληθεί  η χρηματοδότηση και είναι έτοιμη να παίξει το παιχνίδι της αναμονής ως τον Απρίλιο ή το Μάιο, όταν η χώρα θα πλησιάζει την κατάρρευση, αναφέρει άτομο από το στενό περιβάλλον της Καγκελαρίας σε άρθρο του Bloomberg.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει στο τέλος Φλεβάρη γιατί τα αποθεματικά της αντέχουν πέραν του χρόνου αυτού και η Γερμανία είναι έτοιμη να περιμένει για μια πιο επείγουσα χρηματοδοτική ανάγκη ώστε να ενδυναμώσει τη διαπραγματευτική της θέση, αναφέρει το άτομο αυτό, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμο, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.

H Μέρκελ, που προσπαθεί ακόμη να εξακριβώσει τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα κρατά σκληρή στάση και επιδιώκει να αποφύγει την συνάντηση μαζί του, όπως άλλωστε και κανείς από τη γερμανική κυβέρνηση δεν έχει συναντήσει ακόμη τον Έλληνα πρωθυπουργό. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα μοιάζει να μετατοπίζει τις απαιτήσεις της από τη διαγραφή χρέους σε μια ανταλλαγή του με νέα ομόλογα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της χώρας. Η πρόταση σημαίνει την αλλαγή πορείας του Τσίπρα, μόλις μια βδομάδα μετά την ορκωμοσία του. Έτσι η Καγκελάριος φέρεται να δήλωσε νωρίτερα στο Βερολίνο πως “η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ακόμη τη θέση της”, χωρίς όμως να σχολιάσει επί του συγκεκριμένου. “Αυτό είναι περισσότερο από κατανοητό, αν αναλογιστεί κανείς πως η κυβέρνηση βρίσκεται λίγες μόνο μέρες στην εξουσία. Περιμένουμε τις προτάσεις και θα συζητήσουμε στη συνέχεια”.

Διαβάστε ακόμη: Τι σημαίνει η νέα πρόταση για το χρέος;

Εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στο εσωτερικό

Το Bloomberg  κάνει λόγο για μια πολιτική από πλευράς Γερμανίας που στόχο έχει το εσωτερικό, αφού το Φλεβάρη γίνονται εκλογές στο Αμβούργο και το Μάιο στο ομοσπονδιακό κράτος της Βρέμης. Η Μέρκελ δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να φανεί πως προσχωρεί στις θέσεις της Ελλάδας, με τη γερμανική κοινή γνώμη να μην επιθυμεί κούρεμα σε ποσοστό 68% και το αντι-ευρώ Εναλλακτικό κόμμα της Γερμανίας να καραδοκεί ώστε να αποκτήσει πολιτικά οφέλη.

Και ενώ η Γερμανία έχει τη θέληση να δουλέψει με την Ελλάδα, η Καγκελάριος δεν θέλει να δώσει την εντύπωση στη χώρα πως θα λάβει διαφορετικής μεταχείρισης σε σχέσει με άλλες χώρες, αφήνοντας προς στιγμήν τη μπάλα στο τερέν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Όπως έχει σημειωθεί και το Σαββατοκύριακο, η Μέρκελ που θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 12 Φλεβάρη, δεν σκοπεύει να συναντηθεί κατ’ ιδίαν μαζί του.

Διαβάστε ακόμη: Η Μέρκελ αποφεύγει τον Αλέξη Τσίπρα για να δείξει ότι είναι απομονωμένος

Να βγει από το παιχνίδι το ΔΝΤ

Το  δημοσίευμα καταλήγει με μια εκτίμηση πως η Γερμανία επιθυμεί να σκεφτεί σοβαρά την χορήγηση χρόνου στην Ελλάδα, ώστε να εκλπηρώσει τις υποχρεώσεις της και μετά από διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές μπορεί να επιτρέψει τον περιορισμό του ρόλου του ΔΝΤ. Ο άμεσος κίνδυνος πάντως για την Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η διακοπή της χρηματοδότησης από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τους καταθέτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και 160 δισεκατομμύρια να έχουν αποσυρθεί στο τέλος του 2014. Ένας κίνδυνος που δείχνει να είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμος σήμερα, με το χρηματιστήριο να τείνει ευήκοα ώτα στις θέσεις της κυβέρνησης και να σημειώνει άνοδο ρεκόρ που ξεπερνά το 9%.

Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα καλεί Μέρκελ στο Λευκό Οίκο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα