Η μυρωδιά στο σώμα που κάνει έξαλλες τις γυναίκες και “αρνάκια” τους άνδρες

Η μυρωδιά στο σώμα που κάνει έξαλλες τις γυναίκες και “αρνάκια” τους άνδρες
Μια πολύ συγκεκριμένη ουσία που παράγει το σώμα μας, ανεβάζει στα ύψη την επιθετικότητα των γυναικών και ρίχνει στο ναδίρ αυτήν των ανδρών. Shutterstock

Υπάρχει μια χημική ουσία που 'εκπέμπει' το σώμα μας, ικανή να τινάξει στα ύψη την επιθετικότητα των γυναικών και να ρίξει κατακόρυφα αυτήν των ανδρών. Πώς λειτουργεί το 'σύστημα'.

Κάθε οργανισμός ‘βγάζει’ το δικό του άρωμα, ανάλογα με το τι τρώμε, τι πίνουμε και τι έχουμε -σε θέματα υγείας. Για την ακρίβεια, ο κάθε οργανισμός παράγει το δικό του ξεχωριστό -σε άρωμα- ιδρώτα, ο οποίος ρυθμίζει τη θερμοκρασία μας. Όλα αυτά, θα μου πείτε, είναι γνωστά. Πάμε και στα νέα δεδομένα. Ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Science Advances ενημερώνει ότι το άρωμα συγκεκριμένης χημικής ουσίας που υπάρχει στη μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος, μπλοκάρει την επιθετικότητα στους άνδρες και αυξάνει αυτήν των γυναικών.

Η ουσία αυτή λέγεται εξαδακανικό hexadecanal (HEX) και την παράγουν ακόμα και έμβρυα, όταν βρίσκονται υπό πίεση.

Ενδεχομένως αυτός να είναι ο λόγος που η μυρωδιά που παράγει οδηγεί σε πιο επιθετικές συμπεριφορές τις γυναίκες -καθώς επηρεάζει το μητρικό ένστικτο για την προστασία του βρέφους τους.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν και ότι η μυρωδιά αυτή καταστέλλει την ανδρική επιθετικότητα, επίσης από ένστικτο, καθώς ‘σημαίνει’ πως το μωρό είναι σε κίνδυνο.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι διαφορές που υπάρχουν στα φύλα, ως προς το οσφρητικό σύστημα, έχουν ως αποτέλεσμα αποκλίνουσες αντιδράσεις στις ‘κοινωνικές μυρωδιές’. “Η παρορμητική επιθετικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας της ανθρώπινης συνθήκης. Την ίδια ώρα, το πώς τριγκάρεται ή μπλοκάρεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο παραμένει ασαφές” έγραψαν οι επιστήμονες του Weizmann Institute of Science στο Ισραήλ. Πρόσθεσαν ότι “παρατηρήσαμε ότι η μυρωδιά της HEX μείωσε σημαντικά την επιθετικότητα στους άνδρες και αύξησε -επίσης σημαντικά- αυτήν των γυναικών”.

Η μεθοδολογία

Επισημάνθηκε πως οι μετέχοντες στην έρευνα έκαναν ‘τυφλό’ τεστ με βάζα που περιείχαν διάφορες ουσίες, εκ των οποίων οι μισές είχαν hexadecanal, χωρίς όμως να υπάρχουν ‘ταμπελάκια’ που να αποκαλύπτουν το περιεχόμενο.

Η μέτρηση της επιθετικότητας μέσω παιχνιδιού υπολογιστή. Κάθε παίκτης είχε τον ίδιο αντίπαλο -έναν αλγόριθμο- που τους προκαλούσε. Σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού, οι μετέχοντες μπορούσαν να ‘εξαπολύσουν’ την ενόχληση τους, μέσω ‘έκρηξης’ δυνατού θορύβου. Η μέτρηση αυτής ήταν μέτρηση επιθετικότητας. Έγινε και ανάλυση του εγκεφάλου τους, με απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού και άλλες τεχνολογίες που έδειξαν πως η HEX αύξανε τη δραστηριότητα στην αριστερή γωνία του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην αντίληψη των κοινωνικών ενδείξεων και στα δυο φύλα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα