Η νέα πανδημία που απειλεί τον πλανήτη και έχει εξαφανίσει τα μισά γουρούνια στην Κίνα
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων απειλεί το εμπόριο, τις μεταφορές και συνολικά την παγκόσμια οικονομία. Κατάφερε να εξαφανίσει τον μισό πληθυσμό γουρουνιών στην Κίνα.
- 18 Οκτωβρίου 2021 00:36
Μια νέα πανδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη, η οποία μάλιστα έχει καταφέρει να εξαφανίσει τον μισό πληθυσμό χοίρων στην Κίνα.
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων, που γνωρίζουμε την ύπαρξη της από τον περασμένο Ιούλιο, εξαπλώνεται με απίστευτη ταχύτητα και είναι σε περιπτώσεις θανατηφόρα, έχει δημιουργήσει “πάγωμα” στις μεταφορές και το εμπόριο και προκαλεί τεράστια οικονομική αναστάτωση. Η νέα πανδημία που ταξιδεύει στον πλανήτη δεν έχει ακόμα θεραπεία, ούτε εμβόλιο, ενώ υπολογίζεται ότι θα φτάσει στην Αμερική τον Ιούλιο του 2022.
Η παράλληλη με τον κορονοϊό πανδημία, είναι μια θανατηφόρα ασθένεια των ζώων που ονομάζεται αφρικανική πανώλη των χοίρων και εντοπίστηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία τον Ιούλιο. Η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους, αλλά είναι απίστευτα καταστροφική για τα ζώα. Είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν εκατομμύρια χοίροι στην Κίνα, τουλάχιστον το ένα τέταρτο-και πιθανώς το μισό-ολόκληρης της αγέλης του μεγαλύτερου παραγωγού χοιρινού κρέατος στον κόσμο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται πλέον σε υψηλή επιφυλακή. Σύμφωνα με το WIRED, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί για επείγουσα πίστωση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσει την παρακολούθηση και να εμποδίσει τη νόσο να περάσει τα σύνορα. Η αφρικανική πανώλη των χοίρων αποτελεί φόβο παγκοσμίως και, αν εντοπιστεί στις ΗΠΑ, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος – αξίας άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως – θα σταματήσουν αμέσως.
Όπως συνέβη και στην αρχή του Covid, δεν υπάρχει εμβόλιο, ωστόσο υπάρχει η ελπίδα για τη δημιουργία ενός. Πριν από δύο εβδομάδες, μια πολυεθνική ομάδα με επικεφαλής τους επιστήμονες της Υπηρεσίας Γεωργικής Έρευνας του USDA ανακοίνωσε ότι έχουν υποψήφιο εμβόλιο, βασισμένο σε μια εξασθενημένη έκδοση του ιού με ένα βασικό γονίδιο διαγραμμένο και απέδειξε την αποτελεσματικότητά του σε μια δοκιμή πεδίου, σε χοίρους, στο Βιετνάμ.
Το υποψήφιο εμβόλιο αναπτύσσεται από έναν εμπορικό εταίρο, μια βιετναμέζικη εταιρεία που ονομάζεται Navetco, σε ένα χρονοδιάγραμμα που δεν είναι ακόμη σαφές. Είναι το πέμπτο πειραματικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την ομάδα USDA.
Η προέλευσή της
Μπορεί η αφρικανική πανώλη των χοίρων να κατέστρεψε τη βιομηχανία χοιρινού της Κίνας, όμως η Κίνα δεν είναι ο τόπος προέλευσης της ασθένειας. Η ιστορία της αφρικανικής πανώλης των χοίρων όντως ξεκινά στην Αφρική, σχεδόν ακριβώς πριν από 100 χρόνια.
Ένας Σκωτσέζος κτηνίατρος ονόματι Μοντγκόμερι, ο οποίος εργαζόταν για τη βρετανική αποικιακή κυβέρνηση στην Ανατολική Αφρική, δημοσίευσε την πρώτη περιγραφή του, τον Σεπτέμβριο του 1921. Ο Μοντγκόμερι ανέφερε εστίες αιμορραγικής ασθένειας σε χοίρους εκτροφής που ήταν τόσο καταστρεπτικές.
Η ασθένεια μεταδόθηκε ευρέως στην περιοχή, με τα συμπτώματα να είναι πάντα τα ίδια: Οι χοίροι εμφάνιζαν πυρετό, έχαναν την όρεξή τους, εμφάνιζαν αιμορραγία κάτω από το δέρμα τους και στα εσωτερικά τους όργανα και κατέρρεαν. Κάθε φορά που υπήρχε ξέσπασμα, οι αγρότες έσφαζαν τους χοίρους τους για να το σταματήσουν. Οι πρώτοι αγρότες που παρατήρησαν την ασθένεια διαπίστωσαν ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να την αποτρέψει εκτός από το να έχουν τα γουρούνια τους σε οριοθετημένες περιοχές και να μην τα αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθερα, κι έτσι έχτιζαν φράχτες για να κρατήσουν έξω τους άγριους χοίρους που μετέδιδαν την ασθένεια.
Μόλις ανακαλύφθηκε ο ιός, οι ειδικοί υπέθεσαν ότι η κύρια οδός μετάδοσης ήταν η άμεση επαφή, ένας υγιής χοίρος που εκτέθηκε στα υγρά και τα κόπρανα αυτού που νοσεί. Αλλά η πρώτη εμφάνιση της νόσου στην Ευρώπη έδειξε ότι η εγγύτητα δεν ήταν ο μόνος κίνδυνος. Το 1957, τα πληρώματα που καθάριζαν ένα αεροπλάνο που είχε ταξιδέψει από την Αφρική στη Λισαβόνα πέταξαν τα υπόλοιπα γεύματα κατά την πτήση. Το φαγητό μπήκε στον σκουπιδότοπο του αεροδρομίου και ένα κοπάδι άγριων χοίρων εισέβαλε σε αυτό. Μεταξύ των τροφίμων ήταν σάντουιτς με ζαμπόν. Το ξέσπασμα έγινε αφού τα γουρούνια έφαγαν τα σάντουιτς, και έδειξε για πρώτη φορά ότι ο ιός μπορούσε επίσης να μεταδοθεί από το χοιρινό κρέας, ακόμα κι αν είχε μαγειρευτεί.
Η Πορτογαλία διέκοψε το ξέσπασμα του 1957, αλλά η ασθένεια συνέχισε να μεταφέρεται από την Ανατολική Αφρική στην Ευρώπη. Έρευνες έδειξαν ότι ο ιός θα μπορούσε να παραμείνει ως έχει στο περιβάλλον, έξω από το σώμα ενός χοίρου και μπορεί να προσκολληθεί σε ρούχα, αγροτικό εξοπλισμό και να μολύνει αποξηραμένες ζωοτροφές, οι οποίες διακινούνται σε όλο τον κόσμο.
Κάτι τέτοιο μπορεί και να εξηγεί το πώς κατάφερε να διανύσει τόσο μεγάλες αποστάσεις: Έφτασε στη Γεωργία το 2007 και στη συνέχεια κινήθηκε μέσω του Καυκάσου και στην Ασία. Προσγειώθηκε στην Κίνα, το σπίτι του 45 τοις εκατό όλων των γουρουνιών του κόσμου, το 2018. Σε ένα χρόνο, σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο στο Nature Food, σκότωσε ή προκάλεσε τη σφαγή περισσότερων από 43 εκατομμυρίων χοίρων, κοστίζοντας στην Κίνα κάτι παραπάνω από 111 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις