Η Neuralink του Μασκ ψάχνει εθελοντές για εμφυτεύματα εγκεφάλου – Οι προϋποθέσεις συμμετοχής

Διαβάζεται σε 2'
Η Neuralink του Μασκ ψάχνει εθελοντές για εμφυτεύματα εγκεφάλου – Οι προϋποθέσεις συμμετοχής
H Νeurolink έχει καθυστερήσει έναντι του ανταγωνισμού στα εμφυτεύματα εγκεφάλου, με τον Ίλον Μασκ να 'τρέχει' πια τις διαδικασίες. AP Photo Jacquelyn Martin

Η Neuralink, εταιρεία νευροτεχνολογίας που ανήκει στον Ίλον Μασκ ψάχνει εθελοντές για να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα πρωτοποριακής ιατρικής συσκευής που θα επιτρέπει σε παράλυτα άτομα να κινούνται μέσω της σκέψης τους.

Με ανάρτηση στο site της Neuralink, η εταιρεία νευροτεχνολογίας που ανήκει στον Ίλον Μασκ και αναπτύσσει εμφυτεύσιμες διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή ανακοίνωσε πως ψάχνει εθελοντές για εμφυτεύματα εγκεφάλου.

Στην ανάρτηση αναφέρεται πως πήρε έγκριση από την ανεξάρτητη επιτροπή αναθεώρησης θεσμικών οργάνων, για να ξεκινήσει η κλινική δοκιμή του PRIME σε ανθρώπους. Προηγήθηκε (το Μάιο) η έγκριση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τις δοκιμές σε ανθρώπους.

To PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) είναι η πλήρως εμφυτεύσιμη ασύρματη συσκευή διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή. Ο στόχος είναι η αξιολόγηση της ασφάλειας του εμφυτεύματος και του χειρουργικού ρομπότ και η αξιολόγηση της λειτουργικότητας ελέγχου εξωτερικών συσκευών από παράλυτα άτομα, μέσω της σκέψης.

Θα προτιμηθούν άτομα με τετραπληγία λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού ή ALS (βλ. αμυοτροφική πλευρική σκλήρωση).

 

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ενημέρωσαν και ότι οι εθελοντές θα αποκτήσουν ένα ασύρματο εμφύτευμα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή, με το όνομα N1, που θα ενσωματωθεί χειρουργικά στον εγκέφαλο τους από το πειραματικό χειρουργικό ρομπότ της εταιρείας (R1).

Η συσκευή έχει 1.024 ηλεκτρόδια κατανεμημένα σε 64 νήματα, που είναι πιο λεπτά από μια ανθρώπινη τρίχα.

Αφού το ρομπότ εισάγει τα νήματα στην κατάλληλη περιοχή του εγκεφάλου, τα ηλεκτρόδια θα καταγράφουν τη νευρική δραστηριότητα που σχετίζεται με την πρόθεση κίνησης.

Μια πειραματική εφαρμογή από την εταιρεία θα αποκωδικοποιήσει τα σήματα.

Ο στόχος της εμφύτευσης N1 είναι να επιτρέψει στους συμμετέχοντες στη δοκιμή να ελέγχουν έναν κέρσορα ή ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

«Αυτή η δοκιμή θα αξιολογήσει πρωτίστως την ασφάλεια, αλλά θα δώσει και μια εικόνα της αποτελεσματικότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ένα φυλλάδιο με πληροφορίες για τη δοκιμή. Πριν αρχίσει αυτή, ο Μασκ πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του FDA, για την ‘επιστράτευση’ 10 ατόμων.

Προηγήθηκαν οι δοκιμές σε ζώα, που ήταν επιτυχημένες, με πρώην υπαλλήλους της Neurolink να έχουν καταγγείλει πως οι ερευνητές κακοποίησαν τα ζώα της μελέτης και έκαναν περισσότερες ευθανασίες από όσες χρειάζονταν.

Όσοι επιλεγούν για τις δοκιμές, θα αξιολογηθούν κυρίως σε 9 επισκέψεις στο σπίτι και στην κλινική σε διάστημα 18 μηνών.

Στη συνέχεια θα μεταβούν σε ένα μακροπρόθεσμο τμήμα παρακολούθησης της μελέτης, το οποίο θα περιλαμβάνει 20 επισκέψεις σε διάστημα πέντε ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα