Η Ντέμι Λοβάτο έγινε pansexual – Δεν υπάρχουν πλέον φύλα, μόνο φάσματα

Η Ντέμι Λοβάτο έγινε pansexual – Δεν υπάρχουν πλέον φύλα, μόνο φάσματα
To δίπολο των φύλων ('γυναίκα' και 'άνδρας') αποκλείει πλήθος ανθρώπων, με τους επιστήμονες να δουλεύουν επί ενός νέου, πιο έγκυρου και ολοκληρωμένου τρόπου προσδιορισμού σεξουαλικού προσανατολισμού. Shutterstock

Το pansexual της Ντέμι Λοβάτο μας ώθησε να αναζητήσουμε όσα ισχύουν με τον προσδιορισμό του σεξουαλικού προσανατολισμού. Ενημερωθήκαμε πως οι επιστήμονες κινούνται προς την αλλαγή όσων παραδοσιακών επικρατούν μέχρι σήμερα, καθώς αυτά αποκλείουν πλήθος κόσμου.

Το ‘Dancing with the devil’ δεν είναι ένα ακόμα docuseries που αφορά την Ντέμι Λοβάτο (έχουν γίνει κάμποσα), αλλά η πιο ώριμη προσέγγιση της celebrity για όσα έζησε στη ζωή της και την έκαναν αυτό που είναι σήμερα. Τι είναι σήμερα; Κάποια που έχει αρχίσει να της αρέσει και για αυτό θέλει να δοκιμάσει να ζήσει πραγματικά, για τον εαυτό της. Όλα αυτά τα λέτε και γενικότητες, εκτός και αν γνωρίζετε κάποια από όσα πέρασε η Αμερικανίδα από παιδί που ‘εκτέθηκε’ στα μέσα, έως σήμερα που είναι 29 χρόνων.

Στη λίστα ανήκουν τα 24 χρόνια ασταμάτητης εργασίας, το petition αυτοκτονίας της που είχαν υπογράψει οι συμμαθητές της στο γυμνάσιο, οι δυο βιασμοί της, τα ναρκωτικά από όταν ήταν 17 χρόνων, η διάγνωση με διπολισμό στα 19 της και η από θαύμα σωτηρία της, στο overdose του 2018. Υπάρχουν κι άλλα. Αυτά όμως, ήταν τα πιο σοκαριστικά.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο EW, στο πλαίσιο της προώθησης της νέας της δουλειάς που έχει τον τίτλο του ντοκιμαντέρ, τη ρώτησαν για τον διαλυμένο αρραβώνα της. Απάντησε πως είναι πολύ gay για να δεσμευτεί με έναν άνδρα “αλλά δεν ξέρω αν αλλάξει κάτι σε 10 χρόνια. Δεν ξέρω αν θα αλλάξω εγώ ποτέ. Αυτό που ξέρω είναι ότι λατρεύω να αποδέχομαι τον εαυτό μου”. Πρόσφατα είχε αποκαλύψει στους γονείς της πως είναι ‘σεξουαλικά ρευστή’ και μετά προχώρησε στη δημοσιοποίηση της σεξουαλικότητας της, που ονόμασε pansexual.

Μόλις το διαβάσαμε, αναζητήσαμε τον προσδιορισμό, καθώς είχε έλθει πια η ώρα να καταλάβουμε τι έλεγε η Μάιλι Σάιρους όταν δήλωσε πρώτη (ως celebrity) πως είναι pansexual.

Τι σημαίνει ‘είμαι pansexual’ και γιατί διαφέρει από το bisexual

Το Medical News Today ξεκαθάρισε ότι “το να δημιουργήσεις ξεκάθαρες έννοιες που αφορούν τους πάντες είναι πολύ δύσκολο, καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί σεξουαλικοί προσανατολισμοί και πολλές σεξουαλικές ταυτότητες”.

Στο δια ταύτα “σε γενικές γραμμές, οι bisexuals ελκύονται από περισσότερα από ένα φύλα. Οι pansexuals εκλύονται, ανεξάρτητα από το φύλο. “Μπορεί να συνδέονται, αλλά είναι ξεχωριστές έννοιες. Oι pansexuals μπορούν να αισθανθούν έλξη για τους πάντες. Ακόμα και για αυτούς που δεν έχουν συγκεκριμένο φύλο ή είναι άφυλους. Ενδεχομένως να θέτουν στο επίκεντρο την προσωπικότητα και όχι το φύλο. Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως ένας pansexual δεν νιώθει έλξη για τους πάντες, όπως δεν νιώθει ένας ετεροφυλόφιλος έλξη για όλες τις γυναίκες. Μπορεί να ελκύεται από κάθε φύλο, αλλά με διαφορετικούς τρόπους”.

Στα των bisexuals, υπάρχουν κάποιοι που ελκύονται από ‘σεξουαλικά ρευστούς’ ανθρώπους, άνδρες ή μη δυαδικούς (non binary), αλλά όχι από γυναίκες.

Πώς μπορείτε να προσδιορίσετε τη δική σας σεξουαλικότητας -αν θέλετε

Κατ’ αρχάς οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στο 100% ως προς τον προσδιορισμό της έννοιας της σεξουαλικότητας. Tα τελευταία χρόνια επικρατεί η ιδέα πως η σεξουαλικότητα ‘υπάρχει’ σε ένα φάσμα και όχι ως δυαδικά κοινωνικά φύλα όπως προκύπτουν με τη γέννηση μας -κάτι που ίσχυε παραδοσιακά.

Στη μια άκρη του φάσματος σεξουαλικού προσανατολισμού είναι οι άνθρωποι που ελκύονται από εκείνους των δυαδικών φύλων. Λίστα στην οποία περιλαμβάνονται οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες που ελκύονται μόνο από άνδρες. Εκείνοι που ελκύονται από άτομα του ίδιου φύλου είναι στην άλλη άκρη του φάσματος. Όσοι ελκύονται από πολλά διαφορετικά φύλα είναι στη μέση.

Διαφορά υπάρχει και ως προς τον τύπο της έλξης που μπορεί να νιώσει κάποιος. Υπάρχει η επιθυμία για σεξουαλική επαφή και αυτή για μια πιο ‘βαθιά’ επικοινωνία ή σχέση. Κάποιοι επισημαίνουν πως το φάσμα αφήνει κάποια σενάρια εκτός, όπως τους transgender που δεν έχουν ολοκληρώσει τη μετάβαση. Η ιδέα ωστόσο, του φάσματος του σεξουαλικού προσδιορισμού θεωρείται πως βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς τα παραδοσιακά δυαδικά φύλα αποκλείουν πάρα πολλούς ανθρώπους.

Ο προσδιορισμός γίνεται δύσκολος για τους νέους ανθρώπους

Οι ερευνητές ομολογούν πως η έννοια του φάσματος του σεξουαλικού προσανατολισμού μπορεί να είναι δύσκολη στην κατανόηση, σε ό,τι αφορά τους νέους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν όρους όπως είναι το φάσμα. “Η κατανόηση όλων των ιδεών και της αναγνώρισης/ταύτισης χρειάζεται χρόνο. Ίσως να εμπεριέχει και τη μετάβαση μεταξύ των διαφόρων σημείων του φάσματος. Σε κάθε περίπτωση βοηθάει η εκπαίδευση επί των διαφορετικών ταυτοτήτων και σεξουαλικών προσανατολισμών. Επίσης σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι πως δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ταυτιστεί με όποιο προσανατολισμό νιώθει ότι του ταιριάζει. Την ίδια ώρα, ουδείς είναι υποχρεωμένος να βάλει ταμπέλα στη σεξουαλικότητα του ή να ‘συνταχθεί’ με συγκεκριμένες ιδέες, αν δεν θέλει να το κάνει. Όπως πιθανό είναι για κάποιον να χρειάζεται πολλούς όρους, ώστε να αισθανθεί πως ‘ανήκει’. Και πάντα ο καθένας μπορεί να αλλάξει σεξουαλικό προσανατολισμό, αν αυτό νιώθει -μέσω της αλλαγής στην έλξη”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα