Η Ουκρανία ανατίναξε κομβική γέφυρα της Ρωσίας – Βίντεο

Διαβάζεται σε 5'
Η γέφυρα που ανατινάχθηκε στο Κουρσκ
Η γέφυρα που ανατινάχθηκε στο Κουρσκ Telegram

Η Μόσχα υποστηρίζει πως το Κίεβο χρησιμοποίησε δυτικούς πυραύλους για να καταστρέψει τη γέφυρα στην περιφέρεια του Κουρσκ που απέκοψε μέρος της περιοχής, εμποδίζοντας τις εκκενώσεις πληθυσμών δια ξηράς.

Στην καταστροφή μιας στρατηγικής σημασίας γέφυρας πάνω από τον ποταμό Σέιμ προχώρησε η Ουκρανία, καθώς συνεχίζει την εισβολή της στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η επιχείρηση κοντά στην πόλη Γκλουσκόβο έχει αποκόψει μέρος της περιοχής σκοτώνοντας εθελοντές που προσπαθούσαν να απομακρύνουν αμάχους και εμπόδισαν τις εκκενώσεις πληθυσμών δια ξηράς.

Η γέφυρα χρησιμοποιούνταν από το Κρεμλίνο για την παροχή εφοδίων στα στρατεύματά του και η καταστροφή της θα μπορούσε να δυσχεράνει τις προσπάθειές του.

Το βράδυ της Παρασκευής (16/08) το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Ουκρανία χρησιμοποίησε δυτικούς πυραύλους, πιθανόν αμερικανικής κατασκευής HIMARS, για να καταστρέψει την γέφυρα.

«Για πρώτη φορά, η περιφέρεια του Κουρσκ επλήγη από δυτικής κατασκευής εκτοξευτήρες ρουκετών, πιθανόν αμερικανικούς HIMARS», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ως αποτέλεσμα της επίθεσης στη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια του Γκλούσκοβο, η γέφυρα καταστράφηκε εντελώς και σκοτώθηκαν εθελοντές που βοηθούσαν τον πληθυσμό που απομακρυνόταν».

Η στιγμή της ανατίναξης της γέφυρας

“Aνταλλακτικό κεφάλαιο” τα εδάφη στο Κουρσκ

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ενισχύουν τις θέσεις τους στην Κουρσκ και χαρακτήρισε τα κατεχόμενα εδάφη ως “ανταλλακτικό κεφάλαιο” όπως αναφέρει το BBC, υπονοώντας ότι θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με ουκρανικές περιοχές που έχει καταλάβει η Μόσχα.

Η επιχείρηση της Ουκρανίας εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα της και αποτελεί την πιο βαθιά διείσδυση στο ρωσικό έδαφος από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της πριν από περισσότερα από δύο χρόνια. Η αιφνιδιαστική διασυνοριακή επιχείρηση της Ουκρανίας έχει οδηγήσει πάνω από 120.000 ανθρώπους να φύγουν προς ασφαλή μέρη. Ωστόσο, παρά τους ουκρανικούς ισχυρισμούς για εδαφικά κέρδη, το Κίεβο επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν επιθυμεί να καταλάβει τα ρωσικά εδάφη.

“Η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει ρωσικά εδάφη”, δήλωσε την Παρασκευή ένας ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι. Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ ανέφερε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της επιχείρησης αυτής ήταν να ωθήσουν τη Μόσχα να διαπραγματευτεί “με τους δικούς μας όρους”. “Στην περιοχή Κουρσκ, βλέπουμε ξεκάθαρα πώς το στρατιωτικό εργαλείο χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πειστεί η Ρωσία να εισέλθει σε μια δίκαιη διαδικασία διαπραγμάτευσης”, έγραψε στο X, προσθέτοντας ότι το Κίεβο έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα των μέσων εξαναγκασμού.

Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Ολεξάντρ Σύρσκι, δήλωσε την Παρασκευή ότι η επίθεση έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο. “Τα στρατεύματα της επιθετικής ομάδας συνεχίζουν να μάχονται και έχουν προχωρήσει σε ορισμένες περιοχές από ένα έως τρία χιλιόμετρα προς τον εχθρό”, ανέφερε στον Πρόεδρο Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Σύρσκι εξέφρασε την ελπίδα να πάρουν “πολλούς αιχμαλώτους” από μια μάχη στο χωριό Μάλα Λόκνια, περίπου 13 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Καθώς η προέλαση της Ουκρανίας συνεχίζεται, αξιωματούχοι στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν ότι θα εκκενώσουν πέντε χωριά από τη Δευτέρα. “Από τις 19 Αυγούστου, κλείνουμε την πρόσβαση σε πέντε οικισμούς, απομακρύνουμε τους κατοίκους και τους βοηθούμε να μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους”, έγραψε ο κυβερνήτης της Μπέλγκοροντ, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, στην πλατφόρμα Telegram, αναφέροντας μικρά χωριά κοντά στα σύνορα.

Πιο κοντά στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόφσκ οι Ρώσοι

Ωστόσο, καθώς η Ουκρανία προχωρά πιο βαθιά στο δυτικό ρωσικό έδαφος, οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν επίσης πρόοδο στα ανατολικά της Ουκρανίας. Την Παρασκευή, η Μόσχα δήλωσε ότι τα στρατεύματά της κατέλαβαν τη Σεργίιβκα, το τελευταίο από μια σειρά χωριών που διεκδικούν οι ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες. Οι τελευταίες αυτές προελάσεις φέρνουν τους Ρώσους πιο κοντά στην πόλη Ποκρόφσκ, ένα σημαντικό εφοδιαστικό κέντρο που βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο για την παροχή εφοδίων στα ουκρανικά στρατεύματα κατά μήκος του ανατολικού μετώπου.

Το Ποκρόφσκ βρίσκεται βορειοδυτικά της ρωσοκρατούμενης περιοχής Ντονέτσκ, η οποία δέχεται ουκρανικά πυρά από το πρωί της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί πολίτες. Μήνυμα του επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης, Σεργκίι Ντομπριάκ, την Πέμπτη, καλούσε τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή καθώς η Ρωσία “πλησιάζει γρήγορα τα περίχωρα”.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι που έχουν τοποθετηθεί από τη Ρωσία στο τμήμα της περιοχής του Ντονέτσκ που ελέγχεται από τη Μόσχα, κατηγόρησαν το Κίεβο για μια επίθεση σε εμπορικό κέντρο, η οποία τραυμάτισε τουλάχιστον επτά άτομα. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, η πόλη βρίσκεται υπό βομβαρδισμό από το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, τρεις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, επικαλούμενο τον επικεφαλής της περιοχής του Ντονέτσκ.

Στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, πύραυλοι που στόχευαν μια γέφυρα που κατασκευάστηκε κατόπιν εντολής του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Telegram. Το Κίεβο έχει εξαπολύσει πολλαπλές επιθέσεις και απόπειρες επιθέσεων στη γέφυρα του Κερτς από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την στρατιωτική της επίθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα