Η Ουκρανία κατέλαβε την πόλη Sudzha στη Ρωσία – Γιατί θεωρείται σημαντική

Διαβάζεται σε 3'
Η Ουκρανία κατέλαβε την πόλη Sudzha στη Ρωσία – Γιατί θεωρείται σημαντική
Associated Press

Συνεχίζεται η αντεπίθεση της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος, με το Κίεβο να καταλαμβάνει την πόλη Sudzha.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε ότι τα στρατεύματα του Κιέβου έχουν τον πλήρη έλεγχο της ρωσικής πόλης Sudzha, η οποία είχε προπολεμικά πληθυσμό 5.000 ανθρώπων. Σε αυτή υπάρχουν, δε, υποδομές ρωσικού φυσικού αερίου που κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Η Sudzha, περίπου 9,6 χιλιόμετρα μέσα στο ρωσικό έδαφος, είναι ο μεγαλύτερος από τους 80 οικισμούς που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε κατά τη διάρκεια των 10 ημερών από την έναρξη της αιφνιδιαστικής εισβολής της στη Ρωσία.

«Ο στρατηγός Syrskyi ανέφερε για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της πόλης Sudzha από από τον ρωσικό στρατό. Εκεί εγκαθίσταται τώρα ένα γραφείο ουκρανικού στρατιωτικού διοικητή» δήλωσε ο Ζελένσκι, αφού ενημερώθηκε την Πέμπτη από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Oleksandr Syrskyi.

Ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, αλλά ένα ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε την Τετάρτη ρεπορτάζ από τη Sudzha, σύμφωνα με το οποίο η πόλη βρισκόταν υπό ουκρανικό έλεγχο.

Ορισμένοι κάτοικοι παρέμειναν στην περιοχή, καταφεύγοντας σε υπόγεια, ωστόσο οι περισσότεροι απομακρύνθηκαν. «Κρυφτήκαμε στους θάμνους» δήλωσε η Τατιάνα Ανικέγιεβα, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Εθελοντές μοίραζαν νερό, φαγητό, ψωμί στους ανθρώπους που βρίσκονταν στο δρόμο. Ο ήχος του κανονιοβολισμού συνεχίστηκε χωρίς διακοπή. Το σπίτι έτρεμε».

Η Sudzha φιλοξενεί σταθμό μέτρησης του ρωσικού φυσικού αερίου που φθάνει από τη δυτική Σιβηρία, το οποίο στη συνέχεια ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 3% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου.

«Έξυπνοι άνθρωποι στο Κίεβο έχουν υπολογίσει ότι πρέπει να καταλάβουν αυτόν τον κόμβο, ώστε ο ρωσικός στρατός να αναγκαστεί να τον καταστρέψει [για να τον πάρει πίσω]» δήλωσε ο Αντρέι Φεντόροφ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης.

«Αυτό σημαίνει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα σταματήσουν, εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας, όχι της Ουκρανίας. Παρεμπιπτόντως, μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει πολύ την Ουγγαρία και τη Σλοβακία» πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια ένδειξη για διακοπή της ροής φυσικού αερίου.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία ισχυρίστηκαν την Πέμπτη ότι συνέχισαν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες περιοχές στην περιφέρεια του Kursk. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι δυνάμεις της συνεχίζουν να «αποκρούουν την απόπειρα εισβολής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» και έχουν πάρει εκ νέου τον έλεγχο του οικισμού Κρούπετς.

Την ίδια στιγμή, ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιφέρειας του Kursk διέταξε την εκκένωση της περιοχής Glushkovo, 28 μίλια βορειοδυτικά της Sudzha, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι η προέλαση της Ουκρανίας θα συνεχιστεί. Περισσότεροι από 120.000 κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη απομακρυνθεί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, έχει υποστηρίξει ότι μέρος του στόχου της επιχείρησης είναι η δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης» που θα εμποδίσει τις ρωσικές δυνάμεις να επιτεθούν στην Ουκρανία, αλλά δεν είναι σαφής τόσο η έκταση των εδαφών όσο και η διάρκεια της επιχείρησης.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα