Η Ουκρανία λέει πως ελέγχει 100 ρωσικούς οικισμούς

Διαβάζεται σε 5'
Η Ουκρανία λέει πως ελέγχει 100 ρωσικούς οικισμούς
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Το Κίεβο υποστηρίζει πως έχει υπό τον έλεγχό του 100 οικισμούς στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνείται πως η επιχείρηση στο Κουρσκ εκτροχίασε ενδεχόμενες συνομιλίες για να σταματήσουν οι ρωσικές επιθέσεις.

Η Ουκρανία ελέγχει 100 οικισμούς και έκταση 1.294 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη ρωσική μεθοριακή περιφέρεια του Κουρσκ, όπου από την αρχή της επίθεσής της, πριν από τρεις εβδομάδες, έχει συλλάβει 594 Ρώσους στρατιώτες, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε σήμερα, Τρίτη (27/8) ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Μέχρι σήμερα, έχουμε πάρει τον έλεγχο 1.294 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους και 100 οικισμών», δήλωσε ο Ολεσκάντρ Σίρσκιι στη διάρκεια ενός φόρουμ στο Κίεβο. «Πεντακόσια ενενήντα τέσσερα μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αιχμαλωτισθεί στη ζώνη αυτή», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέψευσε πληροφορία των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία η επιδρομή της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ εκτροχίασε συνομιλίες στο Κατάρ που είχαν στόχο να σταματήσουν οι ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές.

Η Washington Post είχε αναφέρει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν έτοιμες να στείλουν αυτό το μήνα αντιπροσωπείες στο Κατάρ για να διαπραγματευθούν μια συμφωνία ορόσημο με στόχο να σταματήσουν τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές και στις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Ο Ζελένσκι θα παρουσιάσει σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς θα τερματισθεί ο πόλεμος με την Ρωσία, στους υποψήφιους για την αμερικανική προεδρία του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Εκτός από την εισβολή στην περιφέρεια Κούρσκ της Ρωσίας, το σχέδιο, όπως είπε ο Ουκρανός ηγέτης σε συνέντευξη τύπου στο Κίεβο, περιλαμβάνει περισσότερα βήματα στο διπλωματικό και οικονομικό μέτωπο. Είπε επίσης ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι ο πόλεμος με την Ρωσία θα τελειώσει τελικά μέσω διαλόγου, αλλά το Κίεβο πρέπει να είναι σε ισχυρή θέση, σε μια σύνοδο κορυφής που ελπίζει να πραγματοποιηθεί αυτό το έτος, για να προωθήσει το δικό του όραμα για την ειρήνη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή ενός δικής της κατασκευής βαλλιστικού πύραυλου.

Εισβολή ουκρανικών δυνάμεων στο Μπέλγκοροντ

Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στη Ρωσία, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να διεισδύσουν στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνήτη, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, που μεταδίδει το TASS.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο εχθρός προσπαθεί να διασπάσει τα σύνορα της περιοχής Μπέλγκοροντ. Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, η κατάσταση στα σύνορα παραμένει δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο» ανέφερε ο διοικητής της περιφέρειας στο κανάλι του στο Telegram.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται επί τόπου σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εισβολή. «Παρακαλώ παραμείνετε ψύχραιμοι και εμπιστευτείτε μόνο επίσημες πηγές πληροφόρησης», πρόσθεσε ο Γκλάντκοφ.

Την ίδια ώρα, ρωσικά κανάλια στο Telegram με διασυνδέσεις στις υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν σήμερα, πως ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε συνοριακό φυλάκιο στη νότια ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, αν και δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη επιβεβαίωση για μάχες εκεί.

Το Μπέλγκοροντ συνορεύει με την περιφέρεια του Κουρσκ, όπου ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν ρωσικό έδαφος μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν στις 6 Αυγούστου.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πέντε πυραύλους και 60 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εξαπέλυσε η Ρωσία στη διάρκεια μαζικής αεροπορικής επίθεσης για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων.

Οι ρωσικοί στόχοι που θέλει να χτυπήσει ο Ζελένσκι

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Κίεβο έχει παράσχει πληροφορίες στην Ουάσιγκτον σχετικά με συγκεκριμένους στόχους που θα ήθελε να χτυπήσει χρησιμοποιώντας τους αμερικανικούς πυραύλους Atacms, καθώς και τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow και τους γαλλικούς Scalp, σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο. Οι στόχοι περιλαμβάνουν αεροδρόμια, αποθήκες πυρομαχικών, δεξαμενές καυσίμων και κέντρα διοίκησης και ελέγχου.

Η άδεια για τις επιθέσεις, δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος, θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις εναέριες επιθέσεις της Ρωσίας πριν ξεκινήσουν και θα ανάγκαζε τον εχθρό της να μετακινήσει τις δυνάμεις του πιο μακριά από τα σύνορα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποστηρίξει ότι η χρήση των όπλων στο εσωτερικό της Ρωσίας θα έκανε μικρή στρατηγική διαφορά, έναν ισχυρισμό που ο Ζελένσκι αντικρούει έντονα.

Αυτή είναι η βέλτιστη τακτική αντιτρομοκρατίας, μια τακτική που κάθε σύμμαχός μας έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει και θα τη χρησιμοποιούσε αναμφίβολα για να προστατευτεί”, δήλωσε ο Ζελένσκι τη Δευτέρα.

Δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στην εμβέλεια των όπλων για την Ουκρανία… ενώ η Ρωσία χρησιμοποιεί κάθε είδους δικά της όπλα, καθώς και [ιρανικής κατασκευής] επιθετικά drones και βαλλιστικούς πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα” τόνισε και συνέχισε:

“Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και άλλοι σύμμαχοι έχουν τη δύναμη να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε την τρομοκρατία. Χρειαζόμαστε αποφάσεις.”

Η εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ, πρόσθεσε, ήταν ο τρόπος του Κιέβου να αντισταθμίσει την έλλειψη δυνατοτήτων μεγάλης εμβέλειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα