Η Ουκρανία ξεκινά έρευνα για εγκλήματα πολέμου μετά τη σφαγή αμάχων στην Μπούτσα

Η Ουκρανία ξεκινά έρευνα για εγκλήματα πολέμου μετά τη σφαγή αμάχων στην Μπούτσα
Στρατιώτες περπατούν ανάμεσα σε κατεστραμμένα τανκς στη Μπούτσα AP

Συγκλονίζουν οι εικόνες με δεκάδες πτώματα και ομαδικούς τάφους γύρω από το Κίεβο, με την Ουκρανία να ξεκινά έρευνα για εγκλήματα πολέμου. Η Ρωσία είναι πλέον συνώνυμη με τη σφαγή στη Μπούτσα, λέει ο Ζελένσκι.

Έρευνα για εγκλήματα πολέμου ξεκίνησε η Ουκρανία, μετά τις φρικιαστικές εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, με πτώματα αμάχων που βρέθηκαν σκορπισμένα στους δρόμους καθώς τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονταν από περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα του Κιέβου.

Μπούτσα και Ιρπίν, τα σύμβολα αντίστασης στη ρωσική εισβολή, έγιναν συνώνυμα με τις πιο σκοτεινές πτυχές αυτού του πολέμου.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τα πτώματα 410 αμάχων έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στις περιοχές γύρω από το Κίεβο.

Η Ρωσία, χωρίς να παραθέτει στοιχεία, αναφέρει πως οι φωτογραφίες και τα βίντεο είναι «μια σκηνοθετημένη παράσταση» από την Ουκρανία. Αλλά αυτό που είδαν εκεί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι στον απόηχο της ρωσικής αποχώρησης άφησε πολλούς σε βαθύ σοκ.

Τι συνέβη στη Μπούτσα

Δύο ή τρεις ημέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στη γείτονά της, μια σειρά ρωσικών τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (APC) που είχε φτάσει στην Μπούτσα δέχτηκε επίθεση από Ουκρανούς, εμποδίζοντας την προέλασή τους.

Οι Ρώσοι ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους και παρέμειναν στην περιοχή στα περίχωρα της πρωτεύουσας, μη μπορώντας να προχωρήσουν πολύ, μέχρι που άρχισαν να αποσύρονται στις 30 Μαρτίου για να επικεντρωθούν στον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία.

Πολλοί άμαχοι είχαν εγκαταλείψει την περιοχή – αλλά κάποιοι έμειναν πίσω, προσπαθώντας να αποφύγουν τους Ρώσους. Έστησαν φωτιές με ξύλα έξω από τα διαμερίσματά τους μαγειρεύοντας σε αυτά σε εξωτερικούς χώρους επειδή τους είχε κοπεί το φυσικό αέριο, το ρεύμα και το νερό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως μεταδίδει το BBC, οι Ρώσοι άρχισαν να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι.

Μάρτυρες έχουν περιγράψει πώς Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον ανδρών που τράπηκαν σε φυγή αφού αρνήθηκαν να τους επιτρέψουν να φύγουν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Το χέρι ενός πτώματος σε ομαδικό τάφο στην Μπούτσα AP

Ο Jeremy Bowen του BBC και οι συνάδελφοί του είδαν σκουριασμένα και ανεστραμμένα συντρίμμια της πομπής των τανκ που εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί όπου καταστράφηκε σε αυτόν τον προαστιακό δρόμο της Μπούτσα. Μίλησε με έναν άνδρα που του είπε ότι λυπάται τους Ρώσους στρατεύσιμους που παρακαλούσαν τους ντόπιους να μην τους παραδώσουν στις ουκρανικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 20 νεκροί βρέθηκαν στο δρόμο. Πολλοί είχαν εκτεταμένες πληγές – κάποιοι είχαν πυροβοληθεί στον κρόταφο, σαν να τους είχαν εκτελέσει. Κάποιοι είχαν ξεκάθαρα χτυπηθεί από τανκς.

Δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν από τον Maxar δείχνουν έναν ομαδικό τάφο 14 μέτρων στη Μπούτσα κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και του Πιερβοζβανόχο των Αγίων Πάντων.

“Δέχθηκαν πυροβολισμούς στο κεφάλι από πίσω”

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει συγκεντρώσει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις και κωμοπόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 3 Απριλίου 2022, κατέγραψε μια αφήγηση ενός περιστατικού στη Μπούτσα στις 4 Μαρτίου, στο οποίο Ρώσοι στρατιώτες ανάγκασαν πέντε άνδρες «να γονατίσουν στην άκρη του δρόμου, τράβηξαν τα μπλουζάκια τους πάνω από το κεφάλι τους και πυροβόλησαν έναν εκ των ανδρών στο πίσω μέρος του κεφαλιού».

Η κατεστραμμένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μπούτσα AP

Οι Ουκρανοί λένε ότι παρόμοια περιστατικά εμφανίζονται αλλού και θα διερευνηθούν.

Στο κοντινό χωριό Μοτίζχιν, ομάδα του BBC βρέθηκε μπροστά σε έναν ρηχό τάφο όπου διακρίνονταν τέσσερα πτώματα και Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα.

Τρία από τα πτώματα ταυτοποιήθηκαν ως αυτά της επικεφαλής του χωριού Όλγα Σόνενκο, του συζύγου της και του γιου της. Το τέταρτο δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, ενώ δεν είναι σαφές πότε σκοτώθηκαν.

Γενική εισαγγελέας Ουκρανίας: Κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η Ουκρανή γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα δήλωσε σήμερα ότι πολλές ενέργειες ρωσικών δυνάμεων κατηγοριοποιούνται ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι η Ουκρανία σε αυτό το πλαίσιο ερευνά τις ενέργειές τους σε περιοχές στην περιφέρεια του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μπούτσα.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, η Βενεντίκτοβα δήλωσε ότι η κατάσταση στην πόλη Μποροντιάνκα είναι η χειρότερη στην περιφέρεια του Κιέβου σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων. Η ίδια δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Ουκρανικές αρχές δήλωσαν χθες ότι ερευνούν πιθανά εγκλήματα από ρωσικές δυνάμεις αφού βρήκαν εκατοντάδες πτώματα διασκορπισμένα σε πόλεις, όπως η Μπούτσα, έξω από την πρωτεύουσα Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή.

Ζελένσκι: “Δολοφόνοι”, “χασάπηδες” και “βιαστές” οι ρώσοι στρατιώτες

Στην 64η τελετή απονομής των βραβείων Grammy 2022 εμφανίστηκε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους και τους τηλεθεατές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, όπου ο πόλεμος συνεχίζεται για περίπου πέντε εβδομάδες, προχώρησε σε μια ομιλία για όσα βιώνει η χώρα του και οι πολίτες της, ζητώντας από όσους τον παρακολουθούσαν να στηρίξουν τη χώρα του με όποιο τρόπο μπορούν.

“Ο πόλεμος. Τι πιο αντίθετο από τη μουσική. Η σιωπή των κατεστραμμένων πόλεων και των σκοτωμένων ανθρώπων. Τα παιδιά μας ζωγράφιζαν πύραυλους, όχι αστέρια. Πάνω από 400 παιδιά έχουν τραυματιστεί και 153 παιδιά πέθαναν. Και δεν θα τα δούμε ποτέ να ζωγραφίζουν”, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του.

“Ο πόλεμος δεν μας αφήνει να επιλέξουμε ποιος θα επιβιώσει και ποιος θα μείνει στην αιώνια σιωπή. Οι μουσικοί μας φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα αντί για σμόκιν. Τραγουδούν για τους τραυματίες στα νοσοκομεία, ακόμη και για αυτούς που δεν μπορούν να τους ακούσουν. Αλλά η μουσική ακούγεται ανεξαρτήτως συνθηκών”, επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος.

“Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας να ζούμε, να αγαπάμε, να μας ακούν. Στη γη μας μαχόμαστε τη Ρωσία η οποία με τις βόμβες της προκαλεί μια φρικτή σιωπή. Μια σιωπή θανάτου”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε πως οι πολίτες της χώρες του είναι ήδη θρύλοι, αλλά το όνειρό του είναι να είναι ζωντανοί και ελεύθεροι: “Ελεύθεροι όπως εσύ στη σκηνή των Grammy“.

“Γεμίστε τη σιωπή με τη μουσική σας. Γεμίστε τη σήμερα για να πείτε την ιστορία μας”, τόνισε ο Ζελένσκι και κάλεσε όλο τον κόσμο που τον άκουγε να μεταφέρει την αλήθεια εκεί έξω.

“Πείτε την αλήθεια για τον πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην τηλεόραση. Στηρίξτε μας με όποιο τρόπο μπορείτε. Οποιονδήποτε, αλλά όχι με τη σιωπή. Και μετά θα έρθει η ειρήνη”, κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Μετά την ομιλία του, στη σκηνή ανέβηκε ο Τζον Λέτζεντ μαζί με τους Ουκρανούς καλλιτέχνες Μίκα Νιούτον και Λιούμπα Γιακιμτσούκτ και τραγούδησαν το “Free”.

Φον ντερ Λάιεν: Δεν θα μείνουν αναπάντητες οι φριχτές δολοφονίες

Για «φρικτές δολοφονίες» στην Μπούτσα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα κάνει λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την νέα επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνοντας για την πλήρη στήριξη της Επιτροπής. Προσέθεσε ότι συμφώνησαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο για «πλήρη συντονισμό» σημειώνοντας ότι «η ΕΕ έχει συστήσει μια κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια στέλνοντας ομάδες έρευνας στο έδαφος για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές εισαγγελικές υπηρεσίες. Η Eurojust και η Europol είναι έτοιμες να βοηθήσουν».

«Απαιτείται μια παγκόσμια απάντηση. Υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες μεταξύ της Eurojust και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχει το Δικαστήριο στην Κοινή Ομάδα Έρευνας. Μια τέτοια συντονισμένη προσέγγιση από τις ουκρανικές αρχές, την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες τους και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιτρέψει τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των αποδεικτικών στοιχείων με τον πληρέστερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο» υπογραμμίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επιπροσθέτως, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης θα έρθει σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας, ενώ «η Επιτροπή θα παράσχει όλη την απαραίτητη τεχνική και οικονομική υποστήριξη σε όλες τις έρευνες υπό την ηγεσία της ΕΕ» καταλήγει η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα