Η ουκρανική πολιορκία του Μπαχμούτ – Εικόνες απόλυτου χάους

Η ουκρανική πολιορκία του Μπαχμούτ – Εικόνες απόλυτου χάους
Μάχες στο Μπαχμούτ AP

Τα ουκρανικά στρατεύματα δήλωσαν πως κερδίζουν εδάφη στις πτέρυγες του μετώπου του Μπαχμούτ. Κρίσιμες μάχες για τον έλεγχο του Ντονμπάς στα ανατολικά. Πληροφορίες για ελλείψεις πυρομαχικών για τη Wagner.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε νέα εδάφη εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων γύρω από την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, παρόλο που οι ρωσικές δυνάμεις υπερτερούν σε αριθμό και σε οπλισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, το Κίεβο δήλωσε ότι αύξησε την πίεση στα στρατεύματα της Μόσχας στα βόρεια και τα νότια του Μπαχμούτ. Ρωσικές δυνάμεις μισθοφόρων υποστηρίζουν ότι έχουν προωθηθεί εντός της πόλης, ενώ το Κίεβο έχει παραδεχθεί ότι έχουν κάποιες μικρές επιτυχίες.

«Παρά το γεγονός ότι οι μονάδες μας δεν έχουν πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό… και το προσωπικό, συνεχίζουν να προελαύνουν στις (ρωσικές) πτέρυγες και έχουν καλύψει απόσταση 150 έως 1.700 μέτρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Σέρχιι Τσερεβάτι σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση. Δεν διευκρίνισε σε ποια χρονική περίοδο κερδήθηκαν τα εδάφη αυτά. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει ανεξάρτητα την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Μάχες στο Μπαχμούτ AP

 

Η Μόσχα θεωρεί το Μπαχμούτ, μια πόλη με περίπου 70.000 κατοίκους πριν από την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι, ως εφαλτήριο για την κατάληψη της υπόλοιπης περιοχής του Ντονμπάς. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η προέλασή τους γύρω από το Μπαχμούτ δεν εντάσσεται στην ευρύτερη αντεπίθεση που σχεδιάζει το Κίεβο για να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις.

Παράλληλα, τις τελευταίες ώρες έχει σημάνει συναγερμός και σε άλλες περιοχές στην κεντρική Ουκρανία, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των Ουκρανών περί νικών περιμετρικά του Μπαχμούτ.

Κατά τον ουκρανικό στρατό, η Wagner και οι μισθοφόροι της αντιμετωπίζουν και πάλι έλλειψη πυρομαχικών με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο να αναφέρει πως “ο εχθρός προσπαθεί να καταλάβει πλήρως την πόλη χτυπώντας κατά βούληση με όλα τα συστήματα που διαθέτει”.

Συναγερμοί για χτυπήματα από αέρος ακούγονται σε όλη την Ουκρανία με τον στρατό να προειδοποιεί για πιθανά χτυπήματα σε ένα ευρύ τόξο που εκτείνεται από το Κίεβο προς τις κεντρικές περιοχές και το νότο. Ακόμη και μία ώρα μετά την έκδοση των προειδοποιήσεων, οι κάτοικοι στο Κίεβο κλήθηκαν να παραμείνουν σε καταφύγια, μέσω μηνυμάτων που λαμβάνουν στο Telegram.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες οι Ρώσοι έχουν αρχίσει εκ νέου τις επιθέσεις στο Χάρκοβο, ενώ οι Ουκρανοί δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια νέα, μεγάλης κλίμακας, ρωσική επίθεση.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 29 από τους 30 πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία

Αναλυτικότερα, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 29 από τους 30 πυραύλους που εκτόξευσε την νύκτα η Ρωσία, αλλά ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά την κατάρριψη πυραύλου στην πόλη της Οδησσού, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Το Κίεβο δέχθηκε την ένατη πυραυλική επίθεση αυτόν τον μήνα. Φλεγόμενα συντρίμμια πυραύλων που αναχαιτίσθηκαν από την ουκρανική άμυνα έπεσαν σε περιοχές του νοτίου Κιέβου προκαλώντας μικρές πυρκαγιές, χωρίς θύματα και χωρίς σημαντικές υλικές ζημίες.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι για την ρωσική πυραυλική επίθεση χρησιμοποιήθηκαν και πύραυλοι Κρουζ θαλάσσης-εδάφους, εδάφους-εδάφους και αέρος-εδάφους, καθώς και δύο ιρανικά επιθετικά drones Shahed και δύο αναγνωριστικά drones, τα οποία καταρρίφθηκαν.

«Ολοι ο στόχοι πάνω από το Κίεβο καταρρίφθηκαν», ανακοίνωσε ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Telegram

Αξιωματούχοι στην Οδησσό δήλωσαν ότι βιομηχανική εγκατάσταση επλήγη όταν ρωσικός πύραυλος συνετρίβη στο έδαφος αφού αναχαιτίσθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας δύο.

Η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά της Ουκρανίας την ώρα που το Κίεβο ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση για την ανακατάληψη των κατεχομένων εδαφών.

Επειτα από τις ιδιαιτέρως σφοδρές αεροπορικές επιδρομές της Τρίτης κατά του Κιέβου, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε έξι ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, τους οποίους η Μόσχα διαφημίζει ως αήττητους και αρνείται ότι έχασε έξι από αυτούς.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ένα αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Patriot. Το Κίεβο το διαψεύδει. Εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, ο Γιούρι Ιχνάτ, δήλωσε ότι το σύστημα Patriot παραμένει σε λειτουργία στο Κίεβο.

«Κατά συνέπεια, ζητώ από όλους να διατηρήσουν την ηρεμία τους. Η αντιαεροπορική άμυνα λειτουργεί και θα συνεχίσει να παρέχει προστασία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα