Η Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Διαβάζεται σε 6'
Διεθνής Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό
Διεθνής Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό 902.gr

Πανό έξω από τη Βουλή άνοιξε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, ενώ το ΠΑΜΕ προχώρησε σε δράση στην Καλλιθέα υπέρ της Παλαιστίνης.

Πανό αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης ανάρτησε μπροστά από τη Βουλή η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ τόνισε πως σήμερα η Διεθνής Μέρα Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λόγω της νέας επιθετικότητας του Ισραήλ με “πρόσχημα” την αυτοάμυνά του, ενώ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον λαό της Παλαιστίνης και στον αγώνα του για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση. “Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής του 2015”, είπε ακόμη.

Θυμίζουμε πως στις 22 Δεκεμβρίου του 2015, η ελληνική Βουλή είχε εγκρίνει ομόφωνα την απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του ελληνικού κοινοβουλίου, με την οποία καλείται η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Στη συνεδρίαση ήταν παρών και ο Μαχμούντ Αμπάς.

Η Επιτροπή αναγνώρισε την συνύπαρξη δύο κρατών και ενός ενιαίου, δημοκρατικού και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους στη βάση των ορίων του 1967. Η απόφαση αναφερόταν στη σταθερή προσήλωση στην ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, στη βάση του ψηφίσματος της 29ης Νοεμβρίου του 2012 του ΟΗΕ, με το οποίο αναγνωρίζεται η Παλαιστίνη με καθεστώς μη μέλους, και εγκρίθηκε από πολλά κοινοβούλια της Ε.Ε., καθώς και του ψηφίσματος του 2014, στο οποίο διαπιστώνεται με ανησυχία η διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και η κλιμάκωση της έντασης, εξαιτίας της συνέχισης της εποικιστικής δραστηριότητας των Ισραηλινών.

Υπογραμμιζόταν ακόμη η ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων εντός αμοιβαίως αναγνωρισμένων κρατών. Τη θέση για ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης είχε στηρίξει ανοιχτά και το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Παράλληλα, στην Καλλιθέα, εργαζόμενοι κατέβασαν τη σημαία της ΕΕ και ανάρτησαν τη σημαία της Παλαιστίνης.

Τονίζεται πως η 29η Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό, με απόφαση που ελήφθη το 1977. Η ημέρα επελέγη επειδή στις 29 Νοεμβρίου 1947 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το “ψήφισμα 181” που διαιρεί την Παλαιστίνη, η οποία βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία, σε δύο ξεχωριστά κράτη, το ένα αραβικό και το άλλο Εβραϊκό, με την Ιερουσαλήμ να παραμένει υπό διεθνή κυριαρχία.

Μήνυμα για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό έστειλε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας πως το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ειρήνη και να σταματήσει το αιματοκύλισμα στην περιοχή.

ΚΚΕ: Ο λαός να συνεχίσει να εκφράζει ακόμη πιο ενεργά την πολύμορφη αλληλεγγύη του

“Φέτος, η Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, σημαδεύεται από την εγκληματική επίθεση του Ισραήλ, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 15.000 Παλαιστίνιους, κυρίως στη Γάζα, εκ των οποίων 6.150 παιδιά, 4.000 γυναίκες, 207 γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικοί, 26 μέλη του σώματος πολιτικής προστασίας και 70 δημοσιογράφοι, ενώ υπάρχουν επιπλέον 7.000 αγνοούμενοι, κυρίως κάτω από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 4.700 παιδιά και γυναίκες”, αναφέρει ακόμη το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

“Η προσωρινή και εύθραυστη εκεχειρία δεν μπορεί να εφησυχάσει κανέναν και να σκεπάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραηλινό κράτος. Το ΚΚΕ συνεχίζοντας τις πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων, που εμπνέει τη λαϊκή πάλη των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο”, προσθέτει η ανακοίνωση και επισημαίνει στη συνέχεια:

“Με τη διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων και της ελληνικής κυβέρνησης και των συμμάχων τους, εντείνεται η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους στην Παλαιστίνη και την ευρύτερη περιοχή, σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού και με κίνδυνο μιας ευρύτερης ανάφλεξης. Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι η πλευρά της κοινωνικής προόδου, του τερματισμού κάθε ξένης κατοχής με τους λαούς νοικοκύρηδες στους τόπους τους. Σήμερα, είναι ακόμα πιο αναγκαία η ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και δράσης ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων”.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του κόμματος τονίζει: “Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να παραμερίσει τη βρώμικη προπαγάνδα των υποστηρικτών της ισραηλινής κατοχής και να συνεχίσει σταθερά να εκφράζει ακόμη πιο ενεργά την πολύμορφη αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό, καταδικάζοντας τα καθημερινά εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής σε βάρος των Παλαιστινίων για:

-Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της.

-Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967.

-Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

-Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων και άλλων πολιτικών κρατούμενων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!”.

Μαρουάν Τουμπάσι: “Χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη πιο πολύ από ποτέ”

“Σήμερα η 29η Νοεμβρίου που σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, μεγεθύνεται από την αλληλεγγύη σας”, τονίζει ο πρώην πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι και συνιδρυτής του Προοδευτικού Φόρουμ για την Ελληνο-Παλαιστινιακή Αλληλεγγύη.

“Σήμερα, νέες μορφές καταπίεσης εισέρχονται μέσω των εγκλημάτων γενοκτονίας που ασκεί το ισραηλινό αποικιακό κράτος κατοχής, τα στοιχεία και τους αριθμούς των οποίων έχει αντιληφθεί ο κόσμος εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας, ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας, εκτός από τις πόλεις της Ιερουσαλήμ, Τζενίν, Ναμπλούς και Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη. Εγκλήματα που, εκτός του ότι αποτελούν παραβίαση όλων των διεθνών νόμων και συμβάσεων, εκφράζουν μια ρατσιστική υπεροχή-σιωνιστική εβραϊκή νοοτροπία μίσους και ανωτερότητας σε μια προσπάθεια να διαγραφεί ακόμη ένας λαός”, τονίζει ακόμη.

Χαρακτηρίζει την επιθετικότητα του Ισραήλ “βάναυση”, ενώ αναφέρει πως το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει όπλα που απαγορεύονται διεθνώς.

“Η φασιστική βαρβαρότητα έχει ξεσπάσει από την πλευρά της κυβέρνησης του κατοχικού κράτους του Ισραήλ που δεν πιστεύει στην ειρήνη και τη σταθερότητα και στο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να υπάρχει στη γη του και στο εθνικό του έδαφος όπως όλοι οι άλλοι λαοί σε αυτό το σύμπαν”, γράφει.

“Σήμερα περισσότερο από ποτέ στην ιστορία του παλαιστινιακού εθνικού ζητήματος, ο λαός μας χρειάζεται να αναπτύξει μορφές αλληλεγγύης μαζί σας σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα φόρουμ για να σταματήσει αυτή την παρανοϊκή ισραηλινή, βάναυση επίθεση και τον πόλεμο που βλάπτει τα συμφέροντα όλων των λαών την περιοχή μας και εκθέτει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή σε ακραίο κίνδυνο”, τονίζει σε άλλο σημείο ενώ προσθέτει:

“Σας χρειαζόμαστε σήμερα, αύριο και κάθε μέρα για να σταματήσουμε το συνεχιζόμενο Ολοκαύτωμα εναντίον του παλαιστινιακού λαού, γιατί γνωρίζουμε το νόημα του Ολοκαυτώματος το οποίο και καταδικάζουμε, και που οι Ναζί πραγματοποίησαν εναντίον και του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα