Η παλαιότερη ένδειξη κατανάλωσης ναρκωτικών στον κόσμο

Η παλαιότερη ένδειξη κατανάλωσης ναρκωτικών στον κόσμο
Courtesy of Consell Insular de Menorca

Πρωτότυποι στα... ναρκωτικά αποδεικνύονται οι Ισπανοί καθώς, σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι έπαιρναν εξαρτησιογόνες ουσίες πριν 3.000 χρόνια.

Αποκαλυπτική έρευνα αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έπαιρναν μεγάλη ποσότητα παραισθησιογόνων ναρκωτικών στην Ισπανία πριν από περίπου 3.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι τρίχες από μια τοποθεσία ταφής στη Μενόρκα δείχνουν ότι οι αρχαίοι ανθρώπινοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν φάρμακα που προέρχονταν από φυτά και θάμνους.

Σύμφωνα με το BBC, πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη άμεση απόδειξη της Ευρώπης για άτομα που παίρνουν παραισθησιογόνα ναρκωτικά.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports , έδειξαν σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας στο σπήλαιο Es Càrritx, στη νοτιοδυτική πλευρά της Μενόρκα.

Το σπήλαιο φιλοξενεί περισσότερους από 200 ανθρώπινους τάφους και πιστεύεται ότι χρησίμευε ως τόπος τελετουργίας και κηδειών για περίπου 600 χρόνια, μέχρι το 800 π.Χ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ουσίες, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να είναι αρκετά ισχυρές, μπορεί να χρησιμοποιούνταν ως μέρος των τελετουργιών που πραγματοποιήθηκαν στο σπήλαιο. Αυτοί μπορεί να περιλάμβαναν σαμάνους “που ήταν ικανοί να ελέγξουν τις παρενέργειες των φυτικών φαρμάκων”.

Courtesy of Consell Insular de Menorca


Μαζί με την ατροπίνη και τη σκοπολαμίνη, που προκαλούν παραισθήσεις, οι επιστήμονες βρήκαν εφεδρίνη, η οποία ενισχύει την ενέργεια και την εγρήγορση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι στη σπηλιά βρέθηκαν δοχεία με σπειροειδή μοτίβα σκαλισμένα στα καπάκια. Ορισμένοι μελετητές θεώρησαν ότι αυτό αντιπροσωπεύει τις «αλλαγές στις καταστάσεις συνείδησης» ενός ατόμου ενώ βρίσκεται υπό την επίδραση παραισθησιογόνων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα