Η παράδοση της Σκανδιναβίας που όλοι χρειαζόμαστε αυτή την εποχή

Η παράδοση της Σκανδιναβίας που όλοι χρειαζόμαστε αυτή την εποχή
Τοπίο στη Δανία Getty Images

Στη Δανία, η σκανδιναβική ιδέα του "friluftsliv" κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και αποτελεί μια αναγκαία "εναλλακτική" για όλους μας, κόντρα στον τρόπο που ζούμε.

Ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Χένρικ Ίψεν έκανε δημοφιλή τον όρο “friluftsliv” τη δεκαετία του 1850, για να περιγράψει την αξία του να περνάς χρόνο σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, για πνευματική και σωματική ευεξία.

Κυριολεκτικά αποδίδεται ως “υπαίθρια ζωή” και σήμερα, οι Σκανδιναβοί δείχνουν να επανεκτιμούν τη σύνδεσή τους με τη φύση με διαφορετικούς τρόπους, όλο και περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη Δανία, οι κάτοικοι της χώρας κατέφυγαν σε πάρκα και δάση, βρίσκοντας ευρηματικούς τρόπους για να δημιουργήσουν νέα χόμπι που θα τους κρατούσαν έξω από τα σπίτια τους, και ασφαλής σε ανοιχτούς χώρους. Ένας από αυτούς τους τρόπους ήταν το The Great Troll Folk Fest, ή αλλιώς ένα μεγάλο υπαίθριο “σαφάρι” αναζήτησης κρυμμένων ξύλινων τρολ, σε έμπνευση του καλλιτέχνη Thomas Dambo.

“Τα γλυπτά μου, τραβούν τον κόσμο έξω. Για εμένα αυτό είναι το νόημα του έργου μου, να δώσουν στους ανθρώπους την ευκαιρία της εξερεύνησης” λέει ο καλλιτέχνης στο BBC. Ο Dambo ξεκίνησε τα έργα του με ελάχιστο μπάτζετ, και βρήκε διαδικτυακή στήριξη από το κοινό για να καταφέρει να τα ολοκληρώσει.

“Έγινε κάτι σαν τον Forrest Gump. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να “τρέχουν” μαζί μου”, είπε. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια σειρά από ιδιότροπα γιγάντια πλάσματα κρυμμένα σε δάση, κρυμμένα ανάμεσα σε δέντρα, δίπλα σε γέφυρες, ψαρεύοντας σε ποτάμια. Το workshop του Dambo βρίσκεται στο παλιό λιμάνι της Κοπεγχάγης και στην ίδια περιοχή θα κατασκευαστεί μια μεγάλη σήραγγα αυτοκινητόδρομου στα πλαίσια της ευρύτερης εμπορικής ανάπτυξης της περιοχής. Σε ένα παραμύθι του Dambo που τιτλοφορείται “Trail of a 1000 Trolls: The Trolliefolkyfest”, ο ήρωας Kaptajn Nalle ξυπνά από έναν μεγάλο ύπνο και ανακαλύπτει ότι ενώ κοιμόταν, η αστική ανάπτυξη έκανε το λιμάνι να γεμίσει με μπάζα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αστικοποίησης, και με αφορμή τα μέτρα για την πανδημία, όλο και περισσότεροι Δανοί αποφάσισαν να φύγουν από την πόλη και να εμβαθύνουν στη φύση γύρω από τις μεγάλες πόλεις, σε ρόλους troll hunter. Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς έγινε το Østersøruten, η μεγάλη Ποδηλατική διαδρομή της Βαλτικής Θάλασσας, μήκους 820 χιλιομέτρων. Αντιστοίχως, δημοφιλής προορισμός έγινε το νησί του Μεν ή Møn στα δανικά, στη Βαλτική. Το νησί αυτό μαζί με το κοντινό Nyord, έγιναν “Dark Sky Places”, ή αλλιώς πάρκα παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού.

Προστατευμένο από τη φωτορύπανση και περιτριγυρισμένο από τη Βαλτική Θάλασσα, το Møn μπορεί να υπερηφανεύεται για τον πεντακάθαρο νυχτερινό ουρανό του, που προσφέρεται για παρατήρηση. Φυσιολάτρεις της χώρας προτιμούν και το δάσος Ulvshale (“ουρά του λύκου”) στη χερσόνησο Ulvshale στη βορειοδυτική πλευρά του Møn για να απολαύσουν το απόλυτο σκοτάδι. Η Anna Falch, δασκάλα γιόγκα που άφησε τη πρωτεύουσα για να ζήσει μόνιμα στο νησί, δήλωσε πως “την ώρα που έχουμε μάθει να ζούμε με φώτα και οθόνες, το να εστιάσουμε στο σκοτάδι και το ημίφως, είναι κάτι που μπορεί να ακονίσει και να ξυπνήσεις όλες μας τις αισθήσεις”.

“Τα άτομα με άγχος, απολαμβάνουν πραγματικά να έρχονται στο άγριο δάσος. Ο οργανισμός επανεκκινείται”, ανέφερε η ξεναγός Susanne Rosenild, μιλώντας στο BBC. “Στο δάσος, οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν την απόλυτη αίσθηση του εδώ και τώρα”. Ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του Møn είναι οι διάσημοι βράχοι με κιμωλία, το Møns Klint, που υψώνονται 128 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, ένα τοπίο που προστατεύεται από την Unesco. Στην κορυφή ενός βράχου, υπάρχει η συγκεκριμένη επιγραφή, χαραγμένη πάνω στη κιμωλία: “ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ. ΟΤΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ”.

“Φυσικά θα βρουν τα γλυπτά μου, αλλά θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να βρουν τον δρόμο τους και μετά θα βρουν πολλά άλλα πράγματα σε αυτό το ταξίδι”, ανέφερε ο δημιουργός των τρολ, Dambo. Αυτό το ταξίδι αναζήτησης στις παρυφές του “πολιτισμού” είναι που επανεκτιμούν οι κάτοικοι της Δανίας, όλο και περισσότερο, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους καταιγιστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Αυτό είναι και το πνεύμα του friluftsliv. Η ολιστική επανένωση του ανθρώπου με τη φύση, την οποία τις περισσότερες μέρες του χρόνου, αγνοούμε.

Ο Ίψεν άλλωστε χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη σε ένα ποίημά του, στο οποίο ο πρωταγωνιστής χρειαζόταν να απομονωθεί μόνος στη φύση, ώστε να ξεκαθαρίσει τις σκέψεις του για το μέλλον. Το friluftsliv αντηχεί τη συνειδητότητα για την οποία μιλούσε η Anna Falch παραπάνω. Η αξιοποίηση όλων των αισθήσεων, ως διάλειμμα από τον επιβαλλόμενο ρυθμό. Το “κέρδος” από το friluftsliv, όπως επαναπροσδιορίζεται σήμερα, δεν είναι μόνο αυτό το αναγκαίο break που αντιλαμβανόμαστε όλοι ως ανάγκη, αλλά και η επανεστίαση στην ίδια τη φύση και την προστασία της, ώστε να μπορούμε να την έχουμε για το μέλλον.

Παράλληλα, αποτελεί μια οικονομική διέξοδο – λύση για να μπορέσει κανείς να αποδράσει εκτός πλαισίων. Το περπάτημα στο σούπερ μάρκετ αντί για το αυτοκίνητο είναι friluftsliv. Το πικνίκ στο πάρκο αντί το γεύμα σε εσωτερικούς χώρους είναι friluftsliv. Το τρέξιμο στο πάρκο αντί του γυμναστηρίου είναι friluftsliv.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως το #friluftsliv είναι πλέον ένα από τα πιο δημοφιλή hashtag στο Instagram με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο αναρτήσεις, αποτελώντας “τάση” σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία.

Στον αντίποδα, και για την ιστορία, οι Αμερικανοί, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, περνούν κατά μέσο όρο περίπου το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους. Εκεί οι συγκεντρώσεις ορισμένων ρύπων είναι συχνά δύο έως πέντε φορές υψηλότερες από τους εξωτερικούς χώρους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα