Η προειδοποίηση των ΗΠΑ στο Ιράν, σε περίπτωση επίθεσης στο Ισραήλ

Διαβάζεται σε 2'
Η προειδοποίηση των ΗΠΑ στο Ιράν, σε περίπτωση επίθεσης στο Ισραήλ
Associated Press

Εν αναμονή της απάντησης του Ιράν στο Ισραήλ για τη δολοφονία Χανίγια, οι ΗΠΑ διαβίβασαν στην Τεχεράνη μηνύματα για τις συνέπειες που ενδέχεται να προκληθούν.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν ότι η νεοεκλεγμένη κυβέρνησή του και η οικονομία του θα μπορούσαν να υποστούν ένα καταστροφικό πλήγμα εάν οργανώσουν μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η προειδοποίηση έχει διαβιβαστεί στο Ιράν τόσο άμεσα όσο και μέσω μεσαζόντων, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει ξεκάθαρα μηνύματα στο Ιράν ότι ο κίνδυνος ευρείας κλιμάκωσης, εάν προβεί σε μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ είναι εξαιρετικά υψηλός».

Επίσης, η Τεχεράνη έχει λάβει το μήνυμα πως «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξουν συνέπειες για την οικονομία του Ιράν και τη σταθερότητα της νεοεκλεγμένης κυβέρνησής του, εάν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να αποθαρρύνει το Ιράν, τους συμμάχους του και το Ισραήλ να αναλάβουν στρατιωτική δράση που θα κλιμάκωνε τις εντάσεις στην περιοχή, σε μία περίοδο που η Ουάσιγκτον επιχειρεί να περισώσει την προοπτική μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ κοινοποίησαν «αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ιράν», αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε και πώς κοινοποιήθηκε.

Το μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τεχεράνη, δήλωσαν αξιωματούχοι, δεν είχε ως στόχο να απειλήσει για κάποια αμερικανική στρατιωτική αντίδραση εναντίον στόχων στο Ιράν, και αποσκοπούσε στην προειδοποίηση για τους κινδύνους μιας σφοδρής στρατιωτικής απάντησης από το Ισραήλ.

Ιράν: Το Ισραήλ διέπραξε ένα “στρατηγικό λάθος” που “θα του κοστίσει ακριβά”

Νωρίτερα, ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, διαμήνυσε πως το Ισραήλ διέπραξε ένα «στρατηγικό λάθος» που «θα του κοστίσει ακριβά» με τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

«Η πράξη που διέπραξαν οι σιωνιστές στην Τεχεράνη είναι ένα στρατηγικό λάθος και θα τους κοστίσει ακριβά» δήλωσε ο Αλί Μπαγκερί μιλώντας στη Τζέντα, την επομένη της έκτακτης συνεδρίασης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).

Ο ίδιος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να «επεκτείνει τον πόλεμο» στην περιοχή, κρίνοντας ότι το εβραϊκό κράτος «δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τη δύναμη» να πολεμήσει το Ιράν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα