Η προφητεία για το μέλλον της εργασίας που θα αλλάξει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα
Διαβάζεται σε 4'Ο Ριντ Γκάρετ Χόφμαν “ξαναχτυπά” και προβλέπει πως το κλασσικό ωράριο 9-5 δεν θα υφίσταται σε λίγα χρόνια.
- 25 Ιουλίου 2024 12:58
Έρευνες επί ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί, τραγούδια έχουν γραφτεί και η ζωή εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχει επηρεαστεί από το παραδοσιακό ωράριο εργασίας 9-5, το οποίο, όπως φαίνεται, δεν θα απολαμβάνουν για πολλά χρόνια ακόμα.
Εάν τελικά συμβεί αυτό, θα ευθύνεται ο Ριντ Γκάρετ Χόφμαν, συνιδρυτής του LinkedIn και επιχειρηματίας, ο οποίος έχει αποδείξει πολλές φορές τη διορατικότητά του στον τομέα της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, “η δουλειά 9 με 5 ‘αργοπεθαίνει’ και μέχρι το 2034 θα έχει εξαφανιστεί“.
Σύμφωνα με τον Χόφμαν, η μετάβαση αυτή θα προκύψει από την “Επανάσταση της Gig Economy” και της απομακρυσμένης εργασίας, προβλέποντας ότι στο μέλλον, περίπου το 50% του εργατικού δυναμικού θα εργάζεται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ανεξάρτητοι συνεργάτες, αντί για μόνιμοι υπάλληλοι με σταθερό ωράριο.
Η πρόβλεψη του Χόφμαν βασίζεται σε διάφορες τάσεις που ήδη παρατηρούνται στην αγορά εργασίας.
Για παράδειγμα, η άνοδος των διαδικτυακών πλατφορμών εργασίας, όπως το Upwork και το Fiverr, δείχνει ότι πολλοί επαγγελματίες προτιμούν την ευελιξία και την αυτονομία που προσφέρουν αυτές οι πλατφόρμες. Επιπλέον, η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε την αποδοχή της απομακρυσμένης εργασίας, αναδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά της και την ικανότητα των εργαζομένων να είναι παραγωγικοί και έξω από το παραδοσιακό περιβάλλον του γραφείου.
Ο Χόφμαν επίσης τονίζει την αυξανόμενη σημασία του προσωπικού brand. Στον κόσμο της εργασίας του μέλλοντος, οι επαγγελματίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία ενός ισχυρού online portfolio που θα αντικαταστήσει τα παραδοσιακά βιογραφικά σημειώματα. Αυτό θα τους επιτρέψει να αναδεικνύουν τις δεξιότητες και τα επιτεύγματά τους πιο αποτελεσματικά.
Παράλληλα, τα κεντρικά γραφεία θα αποτελούν… είδος προς εξαφάνιση, και αυτό θα συμβεί πιο γρήγορα από ό,τι νομίζουμε. Το κόστος των επαγγελματικών χώρων που χρησιμοποιούνται ως γραφεία θα μειωθεί κατά 40% μέχρι το 2034, καθώς οι εταιρείες θα λειτουργούν διαδικτυακά χωρίς φυσικό γραφείο. Για παράδειγμα, η εταιρεία GitLab που απασχολεί πάνω από 1500 υπαλλήλους σε περισσότερες από 65 χώρες δεν έχει φυσικό γραφείο.
Το μέλλον της εργασίας δεν θα είναι μόνο απομακρυσμένο, αλλά θα είναι υπερτοπικό και παγκόσμιο ταυτόχρονα. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ριντ Γκάρετ Χόφμαν η εξαφάνιση των θέσεων εργασίας 9-5 δεν αποτελεί απειλή, αλλά μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την επιτυχία. Το μέλλον ευνοεί τους προσαρμόσιμους, πρόσθεσε.
Όλα τα παραπάνω δεν θα προκαλούσαν κάποια… ανησυχία στους μη προσαρμοστικούς, αν και οι παλαιότερες προβλέψεις του Χόφμαν δεν έβγαιναν αληθινές.
Το 1997 ο Χόφμαν είχε προβλέψει την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και το ότι θα άλλαζαν τον κόσμο, όπως επίσης είχε “δει” την οικονομία διαμοιρασμού να έρχεται. Ανάμεσα στις προφητείες του ήταν και η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης πριν από το ChatGPT.
Πώς καθιερώθηκε το ωράριο εργασίας 9-5
Το παραδοσιακό ωράριο εργασίας 9-5, που καθιερώθηκε κατά τη Βιομηχανική Επανάσταση, αποτελεί κανόνα τον 21ό αιώνα για εκατομμύρια εργαζόμενους και εταιρείες.
Το σύστημα αυτό σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργοστασίων και των γραφείων, προσφέροντας σταθερότητα και προβλέψιμες ώρες λειτουργίας.
Η διαμόρφωση αυτής της δομής εργασίας επέτρεψε στους εργαζομένους να διαχωρίζουν σαφώς τον επαγγελματικό από τον προσωπικό τους χρόνο και προσέφερε μια ρουτίνα, διευκολύνοντας τον προγραμματισμό της καθημερινότητας και της οικογενειακής ζωής γύρω από τις ώρες εργασίας.
Από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, μελετώντας τις επιπτώσεις του ωραρίου 9-5 στην υγεία των εργαζομένων έχει προκύψει, πως το σταθερό ωράριο μπορεί να συμβάλλει στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων, παρέχοντας μια αίσθηση ασφάλειας και ρουτίνας. Ωστόσο, άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι η έλλειψη ευελιξίας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο στρες και μειωμένη παραγωγικότητα.
Το ωράριο 9-5 έχει ενσωματωθεί βαθιά στον πολιτισμό μας, ακόμη και στη μουσική. Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια που αναφέρεται σε αυτό είναι το “9 to 5” της Dolly Parton, το οποίο εκφράζει τις προκλήσεις και τις δυσκολίες των εργαζομένων που ακολουθούν αυτό το ωράριο. Το τραγούδι αυτό έχει γίνει ύμνος για πολλούς, απεικονίζοντας τις καθημερινές προσπάθειες και τις φιλοδοξίες των εργαζομένων.