Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς για τον θάνατο του Σινουάρ

Διαβάζεται σε 4'
Γιαχία Σινουάρ
Γιαχία Σινουάρ AP Photo/Adel Hana

Η Χαμάς επιβεβαιώνει ότι σκοτώθηκε ο ηγέτης της Γιαχία Σινουάρ. “Ο θάνατός του θα μετατραπεί σε κατάρα για τους κατακτητές” δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της οργάνωσης.

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, αρχιτέκτονας των επιδρομών της οργάνωσης τον Οκτώβριο του 2023 στο νότιο Ισραήλ που έγιναν η πλέον αιματηρή ημέρα στην ιστορία της χώρας, σκοτώθηκε στη μάχη, δήλωσε σήμερα ο Χαλίλ Αλ-Χάγια, δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς στη Γάζας και βασικός διαπραγματευτής της οργάνωσης.

“Θρηνούμε τον θάνατο του μεγάλου ηγέτη, του μάρτυρα αδελφού, Γιαχία Σινουάρ, Αμπού Ιμπραχίμ”, δήλωσε ο Χαλίλ Αλ-Χάγια, αξιωματούχος της Χαμάς με έδρα το Κατάρ, σε βίντεο που μεταδόθηκε στο Al Jazeera, τονίζοντας ότι ο θάνατος του Σινουάρ απλώς θα “ενδυναμώσει” την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση και την αντίστασή της.

Σημειώνεται ότι ο Σινουάρ ήταν γνωστός και ως Αμπού Ιμπραχίμ.

Ο θάνατος του Σινουάρ θα μετατραπεί σε κατάρα “για τους κατακτητές”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι Ισραηλινοί όμηροι δεν θα επιστρέψουν μέχρι να σταματήσει η “επιθετικότητα” στη Γάζα και οι ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν.

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Χαμάς, μερικά 24ωρα μετά από τον θάνατο του Σινουάρ.

Η δολοφονία του Σινουάρ, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί το τέλος της Χαμάς ή το τέλος του πολέμου στη Γάζα, όπως επεσήμανε στο NEWS 24/7 ο διεθνολόγος και στρατιωτικός αναλυτής, με ειδίκευση στα θέματα της Μέσης Ανατολής, Αθανάσιος Δρούγος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως:Αυτό που θέλει να κάνει ο Νετανιάχου είναι να συνεχίσει τους πολέμους σε όλα τα μέτωπα”.

ΗΠΑ: Ο θάνατος Σινουάρ δημιουργεί ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός”

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ισραήλ, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ να δράξουν τις ευκαιρίες για αλλαγή μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

“Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα” δήλωσε ο Όστιν, όταν ρωτήθηκε για τον όρκο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου ότι θα συνεχίσει να μάχεται.

“Αλλά σαφώς υπάρχουν ευκαιρίες για αλλαγή κατεύθυνσης, και ελπίζουμε ότι, ξέρετε, τα μέρη θα το εκμεταλλευθούν αυτό τόσο στο Λίβανο όσο στη Γάζα”.

Ο Όστιν δήλωσε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ.

Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκαλεί ο Νετανιάχου

Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας πρόκειται να συγκαλέσει σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης και αξιωματούχων ασφαλείας στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών Μέσων, η συνάντηση θα επικεντρωθεί στην πιθανότητα προόδου στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να “προχωρήσει” και να σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, μετά τη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ, ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες εκκινούν ξανά τις προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Το ντοκουμέντο με τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ

Την εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ανακοίνωσε την Πέμπτη (17/10) ο ισραηλινός στρατός, δίνοντας στη δημοσιότητα πλάνα από drone που, όπως αναφέρει, δείχνουν τις τελευταίες στιγμές του.

Στο βίντεο που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα TheGuardian, επισημαίνοντας ότι δεν κατάφερε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του υλικού, ο Σινουάρ φαίνεται μόνος του σε ένα κατεστραμμένο διαμέρισμα στη Γάζα, με τους τοίχους να έχουν καταρρεύσει από τον βομβαρδισμό, καθισμένος σε μία καρέκλα καλυμμένη με σκόνη. Το κεφάλι και το πρόσωπό του είναι καλυμμένα με ένα μαντήλι.

Με το δεξί του χέρι να φαίνεται σοβαρά τραυματισμένο, το βίντεο δείχνει τον Σινουάρ να πετά ένα ραβδί προς το μέρος του drone που πλησιάζει.

ΠΡΟΣΟΧΗ – ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Όταν τραβήχτηκαν τα πλάνα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χάγκαρι, ανέφερε ότι αρχικά ο Σινουάρ ταυτοποιήθηκε ως μαχητής. Τότε οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν επιπλέον βλήμα στο κτήριο, προκαλώντας την κατάρρευσή του και τον θάνατό του, όπως δήλωσε ο Χάγκαρι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Σινουάρ βρέθηκε με αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροβομβίδες και 40.000 σέκελ (περίπου 10.707 δολάρια).

Τώρα, η δομή της ηγεσίας της Χαμάς παραμένει ασαφής. Μερικά διεθνή μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η διοίκηση στη Γάζα πιθανότατα θα περάσει στον μικρότερο αδελφό του Σινουάρ, τον 49χρονο Mohammed.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα