Η πρώτη απευθείας επίθεση του Ισραήλ στην Υεμένη και ο φόβος για νέα κλιμάκωση

Διαβάζεται σε 5'
Ισραηλινές επιδρομές κατά των Χούθι στην Υεμένη
Ισραηλινές επιδρομές κατά των Χούθι στην Υεμένη Associated Press

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν αρκετούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης ενεργειακής υποδομής στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, ως απάντηση σε επίθεση με drone από μαχητές Χούθι στο Τελ Αβίβ.

Νέα δεδομένη στην πολύπαθη Μέση Ανατολή προκαλεί το αεροπορικό χτύπημα του Ισραήλ στην Υεμένη, εγείροντας ανησυχία για νέα κλιμάκωση στην περιοχή.

Το Σάββατο, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν μπαράζ επιδρομών σε επιλεγμένους στόχους των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, ως απάντηση στην επίθεση της Παρασκευής με drone στο Τελ Αβίβ, η οποία εξέθεσε την ισχυρή ισραηλινή αεράμυνα.

«Επιδρομές του εχθρού Ισραήλ σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου στο λιμάνι Χοντέιντα» οδήγησαν σε θανάτους και σε τραυματισμούς, ανέφερε το υπουργείο Υγείας των Χούθι, σε μήνυμα που μεταδόθηκε από μέσα ενημέρωσης των ανταρτών.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν, όπως μεταδίδει το προσκείμενο στους Χούθι τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah. Το ίδιο Μέσο μετέδωσε εικόνες με άμαχους πολίτες της Υεμένης να λαμβάνουν πρώτες βοήθειες σε νοσοκομεία μετά τις ισραηλινές επιδρομές. Ορισμένοι φαίνονταν να έχουν επιδέσμους και να είναι ξαπλωμένοι σε φορεία.

Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος τόνισε ότι η επιχείρηση έπληξε στόχους διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων ενεργειακών υποδομών. Συμπλήρωσε πως το Ισραήλ είχε ενημερώσει τους συμμάχους πριν από τις επιδρομές, οι οποίες ο στρατός τόνισε ότι διεξήχθησαν από ισραηλινά μαχητικά F-15, τα οποία όλα επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τηλεοπτικό του μήνυμα, δήλωσε ότι το λιμάνι που βομβαρδίστηκε από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στην Υεμένη χρησιμοποιείται ως σημείο εισόδου για τους Χούθι ώστε να παραλαμβάνουν ιρανικά όπλα. Ο Νετανιάχου είπε ότι το πλήγμα, που έγινε σε απόσταση περίπου 1.800 χλμ από τα σύνορα του Ισραήλ, αποτελεί μια υπενθύμιση στους εχθρούς ότι δεν υπήρχε μέρος που να μην μπορούσε να φτάσει το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ έπληξε τους Χούθι για να στείλει ένα μήνυμα, αφού σκότωσαν έναν Ισραηλινό πολίτη.  «Η φωτιά που καίει αυτή τη στιγμή στη Χοντέιντα είναι ορατή σε όλη τη Μέση Ανατολή και η σημασία είναι ξεκάθαρη» τόνισε ο Γκάλαντ σε ανακοίνωσή του. «Οι Χούθι μας επιτέθηκαν πάνω από 200 φορές. Την πρώτη φορά που σκότωσαν έναν Ισραηλινό πολίτη, τους βομβαρδίσαμε. Και θα το κάνουμε αυτό σε οποιοδήποτε μέρος μπορεί αυτό να χρειαστεί».

Σημειωτέον πως, αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιτίθεται απευθείας στην Υεμένη, μια χώρα που απέχει περισσότερο από 1.000 μίλια. 

Το συγκεκριμένο λιμάνι, μάλιστα, αποτελεί βασικό σημείο εισόδου για καύσιμα και αγαθά σε περιοχής της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι και τώρα εκφράζονται φόβοι πως, αν συνεχιστούν τα χτυπήματα, η ήδη μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή στη βόρεια Υεμένη θα επιδεινωθεί.

Ισραηλινές επιδρομές κατά των Χούθι στην Υεμένη
Ισραηλινές επιδρομές κατά των Χούθι στην Υεμένη Associated Press

Με αντίποινα απειλούν Χεζμπολάχ και Χούθι

Η λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές επιδρομές κατά των Χούθι – συμμάχων της Χεζμπολάχ – στην Υεμένη, σηματοδοτούν μια «επικίνδυνη» καμπή, εννέα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ανόητη ενέργεια του σιωνιστή εχθρού προαναγγέλλει μια νέα, επικίνδυνη φάση στη σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή» προειδοποίησε η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, καθώς και από τους Παλαιστίνιους και τους συμμάχους της Υεμένης.

Από την πλευρά τους, οι Υεμενίτες αντάρτες προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει το τίμημα» για τις επιθέσεις του που, σύμφωνα με τους ίδιους, προκάλεσαν θύματα. Οι Χούθι δεν θα διστάσουν να επιτεθούν σε «ζωτικής σημασίας στόχους» στο Ισραήλ, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος μετά τις αεροπορικές επιδρομές.

«Η σιωνιστική οντότητα θα πληρώσει το τίμημα για τη στοχοθέτηση μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση με κλιμάκωση» προειδοποίησε ο Μοχάμεντ αλ Μπουχαΐτι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι.

Ενας ανώτερος αξιωματούχος των ανταρτών, ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, καταδίκασε μια «βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ» εναντίον του στρατηγικού λιμανιού της Χοντέιντα. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η επίθεση έπληξε «εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας» στη Χοντέιντα και είχε στόχο «να πιέσει την Υεμένη να σταματήσει να υποστηρίζει» τους Παλαιστίνιους.

Ο στρατός του Ισραήλ κατέρριψε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη

Τα ξημερώματα της Κυριακής, η ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-εδάφους που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη, όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Arrow 3 κατέρριψε το βλήμα πριν αυτό περάσει σε ισραηλινό έδαφος.

Πριν την αναχαίτιση, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στην πόλη Εϊλάτ του νότιου Ισραήλ, που βρίσκεται στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, με τους κατοίκους να αναζητούν προστασία σε καταφύγια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα