Η πρώτη τρανς αθλήτρια που θα τρέξει σε Παραολυμπιακούς Αγώνες
Διαβάζεται σε 4'Η Valentina Petrillo πρόκειται να γίνει η πρώτη ανοιχτά τρανς αθλήτρια που θα αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες
- 23 Αυγούστου 2024 16:45
Η Valentina Petrillo “ερωτεύτηκε” τον στίβο σε ηλικία επτά ετών όταν την ενέπνευσε ο Pietro Mennea που κέρδισε το χρυσό στα 200 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980.
“Είπα ότι ήθελα να γίνω σαν αυτόν”, είπε η Petrillo μιλώντας στο AP, μια τρανς γυναίκα που μεγάλωσε ως αγόρι. Όπως λέει, πάντοτε ήθελε να εκπροσωπήσει τα χρώματα της Ιταλίας σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, “αλλά ήθελα να το κάνω ως γυναίκα”. Τελικά, το όνειρό της πραγματοποιείται στα 50 της έτη, καθώς θα γίνει η πρώτη διεμφυλική γυναίκα που θα αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στα 200 και τα 400 μέτρα στην κατηγορία T12 για αθλητές με προβλήματα όρασης στο Παρίσι.
Σε προηγούμενη συνέντευξή της στο BBC, η Petrillo που μεγάλωσε στη Νάπολη, είπε ακόμη ότι ήξερε ότι ήταν γυναίκα από τα παιδικά της χρόνια. Σε ηλικία 14 ετών διαγνώστηκε με ασθένεια Stargardt, μια εκφυλιστική πάθηση των ματιών.
Η Petrillo κέρδισε 11 εθνικούς τίτλους στην κατηγορία ανδρών T12 για αθλητές με προβλήματα όρασης μεταξύ των ετών 2015 και 2018. Με την υποστήριξη της συζύγου της, το 2018 άρχισε να ζει ως γυναίκα και τον Ιανουάριο του 2019 ξεκίνησε ορμονοθεραπεία. Η σύζυγός της είναι αυτή που την ενθάρρυνε να προχωρήσει σε αλλαγή φύλου, ενώ το 2017 είχαν αποκτήσει μαζί και ένα παιδί. “Είμαι τρανς και είμαι πλέον ευτυχισμένος άνθρωπος”, έχει αναφέρει.
Κατά τη φυλομετάβαση είχε δηλώσει πως είχε αλλάξει ο μεταβολισμός της. “Δεν έχω την ενέργεια που είχα πριν. Τους πρώτους μήνες μετάβασης έβαλα 10 κιλά. Δεν μπορώ να φάω όπως πριν, ανέπτυξα αναιμία, η αιμοσφαιρίνη μου ήταν χαμηλή, κρύωνα. Δεν είχα την ίδια σωματική δύναμη, ο ύπνος μου άλλαξε και είχα αλλαγές στη διάθεση. Δεν είμαι ίδια με πριν”, έλεγε το 2021, προσθέτοντας: “Προτιμώ να είμαι μια πιο αργή γυναίκα, παρά ένας γρήγορος άνδρας”.
Ωστόσο κατάφερε να διακριθεί στους Παραολυμπιακούς και ως γυναίκα.
Συγκεκριμένα, η 50χρονη σήμερα Petrillo, κέρδισε χάλκινα μετάλλια στα 200 μέτρα και στα 400 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Para Athletics το 2023 στο Παρίσι.
Ο Andrew Parsons, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε στο BBC Sport ότι, ενώ η Petrillo είναι ευπρόσδεκτη στο Παρίσι βάσει των πολιτικών της World Para Athletics, θα ήθελε να δει τον αθλητικό κόσμο να ενώνεται σε μια κοινή πολιτική για τα τρανς άτομα. Οι διοικητικοί φορείς πολλών αθλημάτων, όπως ο στίβος, η ποδηλασία και η κολύμβηση, έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες συμμετοχής για τρανς αθλήτριες σε κορυφαίους γυναικείους αγώνες τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή επιτρέπει στους διοικητικούς φορείς να ορίζουν τις δικές τους πολιτικές, και η World Para Athletics επιτρέπει σε άτομα που αναγνωρίζονται νομικά ως γυναίκες να αγωνίζονται.
Οι ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ λένε ότι ο αποκλεισμός των τρανς αθλητών ισοδυναμεί με διάκριση και ότι δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για τις επιπτώσεις της φυλομετάβασης στην αθλητική απόδοση.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 θα διαρκέσουν από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.