Η Ρομπέρτα Μέτσολα επανεξελέγη πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου

Διαβάζεται σε 4'
Η Ρομπέρτα Μέτσολα
Η Ρομπέρτα Μέτσολα Philippe Buissin/© European Union 2024

Για δεύτερη θητεία εκλέχτηκε πρόεδρος του ΕΚ η Ρομπέρτα Μέτσολα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σήμερα η πρώτη σύνοδος στο Στρασβούργο μετά τις ευρωεκλογές.

Η ευρωβουλεύτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, επανεξελέγη για δεύτερη θητεία πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 562 ψήφους υπέρ, σήμερα, Τρίτη (16/7).

Σήμερα, στην εναρκτήρια Σύνοδο του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα εκλεγούν και οι 14 αντιπρόεδροι.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πρόεδρος της απερχόμενης σύνθεσης του Κοινοβουλίου, προήδρευσε της έναρξης της συνόδου. Μετά από ένα σύντομο μουσικό διάλειμμα, η Pina Picierno από τους Σοσιαλιστές, δεύτερη αντιπρόεδρος της προηγούμενης σύνθεσης του ΕΚ πήρε τη θέση της για την επακόλουθη ανακοίνωση των υποψηφίων για την Προεδρία του Κοινοβουλίου.

Υποψήφιες για την Προεδρία του ΕΚ ήταν η Ρομπέρτα Μέτσολα (ΕΛΚ, Μάλτα) και η Ιρένε Μοντέρο (Podemos, Ισπανία).

Η απουσία εναλλακτικών υποψηφίων από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων (Renew Europe), αλλά και από την ομάδα των Πρασίνων, αντανακλά την επιθυμία αυτών των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων να σεβαστούν τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου, για την κατανομή των κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας οι δύο υποψήφιες απηύθυναν σύντομες ομιλίες στην ολομέλεια.

EP Plenary session - Election of the new EP President https://www.europarl.europa.eu/

Παρόντες και οι Έλληνες ευρωβουλευτές

Παρούσα στη σημερινή συνεδρίαση είναι και η ελληνική ομάδα των νεοεκλεγέντων ευρωβουλευτών.

“Λίγο πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” έγραψε ο ευρωβουλευτής από τη Νέα Δημοκρατία, Δημήτρης Τσιόδρας, αναρτώντας selfie από την αίθουσα του ΕΚ.

Στο ίδιο κλίμα και η Ελεωνόρα Μελέτη (ΝΔ), η οποία δημοσίευσε story στο instagram έξω από το κτίριο του ΕΚ.

Η Ελεονώρα Μελέτη στο Ευρωκοινοβούλιο
Η Ελεονώρα Μελέτη στο Ευρωκοινοβούλιο Instagram@nonoram

H Ελίζα Βόζεμπεργκ (ΝΔ) επέλεξε να δημοσιεύσει ένα βίντεο, με το οποίο τονίζει την υποστήριξή της στην υποψήφια για την προεδρία του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, σχολιάζοντας όμως και τη σεξιστική επίθεση του Παύλου Πολάκη στη Μαρία Συρεγγέλα.

“Καμία σεξιστική δήλωση δεν πρέπει να τρομάζει καμία γυναίκα. Αντιθέτως, πρέπει να ενδυναμώνει τις προσπάθειές μας”, έγραψε.

“H νέα θητεία του ΕΚ ξεκινάει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ”, έγραψε από την πλευρά της η Έλενα Κουντουρά, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Η νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου

Κατά τη δέκατη νομοθετική περίοδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει 720 έδρες, 15 περισσότερες σε σύγκριση με το τέλος της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.

Το 54% των ευρωβουλευτών είναι νεοεκλεγέντες (το 2019 το ποσοστό των νεοεισερχομένων ήταν 61%) και το ποσοστό των γυναικών είναι 39% (40% το 2019).

Η 23 ετών Lena Schilling (Πράσινοι, Αυστρία) είναι η νεότερη ευρωβουλεύτρια, ενώ ο Leoluca Orlando (Πράσινοι, Ιταλία) από την Ιταλία (77 ετών) είναι ο γηραιότερος.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ευρωβουλευτών είναι τα 50 έτη. Στην αρχή της δέκατης κοινοβουλευτικής περιόδου έχουν συσταθεί οκτώ πολιτικές ομάδες, μία περισσότερη από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. 33 ευρωβουλευτές παραμένουν μη εγγεγραμμένοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα