Η Ρωσία παραδέχεται ότι θέλει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας

Η Ρωσία παραδέχεται ότι θέλει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας
Άντρας με ποδήλατο περνά δίπλα από κατεστραμμένο ρωσικό τανκ AP

Τον στόχο της στη δεύτερη φάση του πολέμου, που δεν είναι άλλος από τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας παραδέχτηκε η Ρωσία. "Το Αζοφστάλ βομβαρδίζεται διαρκώς" σημειώνει αξιωματούχος στη Μαριούπολη, την ίδια ώρα που συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης, πολύ ευρύτερους πολεμικούς στόχους σε σχέση με αυτούς που έχει παραδεχτεί καθώς επιχειρεί νέα στρατηγική έπειτα από την αποτυχημένη επιχείρησή της να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο τον περασμένο μήνα, δήλωσε σήμερα ο υποδιοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας.

Ο Ρουστάμ Μινεκάγεφ, δήλωσε σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει ολόκληρη την ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς, να τη συνδέσει με την χερσόνησο της Κριμαίας (την οποία προσάρτησε το 2014) και να καταλάβει και ολόκληρη την νότια πλευρά της Ουκρανίας μέχρι την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα προωθούνταν εκατοντάδες μίλια πέραν των σημερινών γραμμών και πέρα από τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις, το Μικολάιβ και την Οδησσό.

Η Ουκρανία σχολίασε ότι τα σχόλια του ρώσου στρατηγού αποκάλυψαν ότι οι προηγούμενοι ισχυρισμοί της Μόσχας ότι δεν έχει εδαφικές φιλοδοξίες ήταν ψευδείς.

“Σταμάτησαν να το κρύβουν”, ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter.

Ρωσικά τανκς AP

Η Ρωσία “παραδέχτηκε ότι ο στόχος της ‘δεύτερης φάσης’ του πολέμου δεν είναι η νίκη επί των αποκαλούμενων Ναζί, αλλά απλώς η κατάληψη της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας. Όπως έχουν τα πράγματα είναι ιμπεριαλισμός”.

“Το Αζοφστάλ βομβαρδίζεται διαρκώς”

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα του Αζοφστάλ, σύμφωνα με τον Πέτρο Αντρισένκο, σύμβουλο του δημάρχου της πολιορκημένης ουκρανικής πόλης της Μαριούπολης.

Οι φόβοι αυξάνονται για εκατοντάδες αμάχους που βρίσκονται στο εργοστάσιο χάλυβα στην αριστερή όχθη της Μαριούπολης, με το τελευταίο εναπομείναν, υπεροπλισμένο σώμα Ουκρανών μαχητών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε χθες τις δυνάμεις του να μην εισβάλουν στο συγκρότημα του εργοστασίου αφού ο υπουργός Άμυνας του, Σεργκέι Σόιγκου, παραδέχτηκε ότι ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να πολεμά εκεί με χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, μεταξύ 300 και 1.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, θα μπορούσαν ακόμα να εγκλωβιστούν στο χαλυβουργείο.

Το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα του Αζοφστάλ AP

Όπως είπε στο Associated Press Κάθε μέρα ρίχνουν αρκετές βόμβες στο Αζοφστάλ. Οι μάχες, οι βόμβες, οι βομβαρδισμοί δε σταματούν.

Ζελένσκι: Η Ρωσία επιδιώκει ψευτοδημοψήφισμα για την ανεξαρτησία Χερσώνας – Ζαπορίζιας

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, που έχει καταλάβει ο στρατός της, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Ζελένσκι απαίτησε οι κάτοικοι των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή (…). Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Μεγάλης διάρκειας συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών επιβεβαίωσε ένα ρεπορτάζ ότι “αρκετές μεγάλης διάρκειας συνομιλίες” πραγματοποιήθηκαν σήμερα με τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία υπέβαλε μια νέα γραπτή πρόταση, αλλά ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι δεν την έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικό.

ΕΕ: Καθοριστικές οι δύο επόμενες εβδομάδες

Η Ρωσία πιθανόν να αυξήσει τις στρατιωτικές επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία και κατά μήκος των ακτών της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, με τις επόμενες εβδομάδες να θεωρούνται πιθανόν καθοριστικές για την έκβαση του πολέμου.

“Δεν πρόκειται για ένα παραμύθι με επικείμενο αίσιο τέλος. Νομίζω ότι πιθανόν να δούμε μια πολύ σημαντική αύξηση στην σφοδρότητα των ρωσικών στρατιωτικών επιθέσεων στα αντολικά, νομίζω ότι πιθανόν να δούμε μια εντατικοποίηση των ρωσικών στρατιωτικών επιθέσεων κατά μήκος των ακτών”, είπε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος.

“Νομίζω ότι θα δούμε ότι είναι καθοριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες”, κατέληξε.

Ο Ερντογάν καλεί Πούτιν – Ζελένσκι για συνάντηση στην Τουρκία

Την πρόθεσή του να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα στις επόμενες ημέρες εξέφρασε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την ελπίδα, όπως είπε, η τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει μαζί τους να οδηγήσει σε μια συνάντηση των ηγετών στην Τουρκία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

“Δεν έχουν εξαντληθεί οι ελπίδες μας”, είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας.

“…Σχεδιάζουμε να έχουμε και πάλι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι σήμερα ή αύριο. Με την τηλεφωνική επικοινωνία σκοπεύουμε να μεταφέρουμε τη διαδικασία της Κωνσταντινούπολης σε επίπεδο ηγετών”, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία, που έχει κοινό θαλάσσιο σύνορο με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο. Έχει φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στον ουκρανό και τον ρώσο ΥΠΕΞ στην Αττάλεια και μεταξύ διαπραγματευτών από τις δύο χώρες στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ασκεί πιέσεις και για συνάντηση των δύο προέδρων.

Ουκρανία: Βρέθηκαν 1084 σοροί αμάχων στο Κίεβο

Tην εύρεση 1084 νεκρών αμάχων στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου ανακοίνωσαν τη Μεγάλη Παρασκευή οι αρχές της πόλης.

Αναμμένα κεριά στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου AP

Συγκεκριμεένα, ο αρχηγός της αστυνομίας Αντρέι Νεμπίτοφ ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν οι σοροί 1084 ανθρώπων οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με στρατιωτικούς σχηματισμούς ή ένοπλους υπερασπιστές της πόλης.

Οι σοροί, πάντα σύμφωνα με τις ουκρανικές ανακοινώσεις εξετάστηκαν από τις ιατρικοδικαστικές υπηρεσίες οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στο 75% των περιστατικών ο θάνατος επήλθε μετά πυροβολισμούς είτε από πολυβόλα είτερ από τυφέκια.

Περισσότερα από 300 πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Οι αρχές του Κιέβου προτρέπουν τους πολίτες να δίνουν την οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των νεκρών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα