Η Ρωσία “σπάει” τα ρεκόρ των δαπανών για την άμυνα

Διαβάζεται σε 2'
Η Ρωσία “σπάει” τα ρεκόρ των δαπανών για την άμυνα
Ο Πούτιν εξετάζει στρατιωτικά οχήματα AP Photo Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo

Η Ρωσία θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό κατά 25%, “σπάζοντας” κάθε ρεκόρ δαπανών στην άμυνα και αποτελώντας το 40% των συνολικών κρατικών δαπανών.

Η Ρωσία πρόκειται να αυξήσει τις δαπάνες της για την άμυνα κατά 25% σημειώνοντας το υψηλότερο ρεκόρ, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύεται να συνεχίσει τις πολεμικές του προσπάθειες στην Ουκρανία και να κλιμακώσει περαιτέρω την αντιπαράθεσή του με τη Δύση.

Σύμφωνα με την Guardian, η τελευταία προγραμματισμένη αύξηση των δαπανών θα οδηγήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας στα 13,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (129.782.385.000 ευρώ) το 2025, σύμφωνα με τα προσχέδια εγγράφων του προϋπολογισμού που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα (30/9) στον ιστότοπο του κοινοβουλίου. Αυτό είναι περίπου 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (28.840.530.000 ευρώ) περισσότερα από ό,τι είχε διατεθεί για την άμυνα φέτος, που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ.

Συνολικά, οι δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των συνολικών κρατικών δαπανών της Ρωσίας, δηλαδή 41,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (398.960.665.000 ευρώ) το 2025.

«Αυτή η αύξηση επιβεβαιώνει ότι η οικονομία έχει στραφεί σε πολεμική βάση και, ακόμη και αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει σύντομα, η διοχέτευση χρημάτων στον στρατό και ο αμυντικός τομέας θα παραμείνει προτεραιότητα», αναφέρει ο οργανισμός Bell, που ειδικεύεται στην ρωσική οικονομία και πολιτική. «Είναι σαφές ότι οι δαπάνες για τον στρατό και την ασφάλεια θα υπερβούν το σύνολο των δαπανών για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική πολιτική και την εθνική οικονομία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού, οι δαπάνες για κοινωνικές ανάγκες αναμένεται να μειωθούν κατά 16% από 7,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια (74.024.027.000 ευρώ) φέτος σε 6,5 τρις ​​ρούβλια (62.487.815.000 ευρώ) το επόμενο έτος.

Η τεράστια ρωσική επένδυση στον στρατό έχει ανησυχήσει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ υποτίμησε την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει έναν μακροπρόθεσμο πόλεμο. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία αντιμετωπίζει αβεβαιότητα σχετικά με το επίπεδο μελλοντικής υποστήριξης από τους στενότερους συμμάχους της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα