Η Ρωσία θα “προσαρτήσει” περιοχές της Ουκρανίας, λένε οι ΗΠΑ – Νέες κυρώσεις από την ΕΕ

Η Ρωσία θα “προσαρτήσει” περιοχές της Ουκρανίας, λένε οι ΗΠΑ – Νέες κυρώσεις από την ΕΕ
AP

Η ΕΕ ετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η Μόσχα σχεδιάζει να "προσαρτήσει" περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας όπου ζουν φιλορώσοι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, μετά από μια σημαντική αλλαγή στη “γραμμή” της Γερμανίας, τον μεγαλύτερο ενεργειακό πελάτη της Ρωσίας, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να στερήσει από τη Μόσχα από μια μεγάλη ροή εσόδων.

Οι νέες αυτές προσπάθειες για αύξηση της οικονομικής πίεσης στη Ρωσία έρχονται εν μέσω αισιοδοξίας για περισσότερες εκκενώσεις στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, αν και την ίδια ώρα οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να “προσαρτήσει” και επισήμως τις περιοχές του Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ στα ανατολικά της χώρας.

«Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να οργανώσει δημοψηφίσματα στα μέσα Μαΐου», δήλωσε ο Μάικλ Κάρπεντερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη τη Δευτέρα. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία εξετάζει ένα παρόμοιο σχέδιο και για τη Χερσώνα, όπου η Μόσχα έχει παγιώσει τον έλεγχό της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ αυτή την εβδομάδα κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου.

Το Κίεβο λέει ότι οι εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας στην Ευρώπη χρηματοδοτούν την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου με εκατομμύρια ευρώ καθημερινά.

«Αυτό το πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφή βήματα για τον αποκλεισμό των εσόδων της Ρωσίας από ενεργειακούς πόρους», δήλωσε ο Ζελένσκι το βράδυ της Δευτέρας.

Η Γερμανία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει ένα άμεσο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο. «Καταφέραμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου η Γερμανία μπορεί να συμφωνήσει σε εμπάργκο πετρελαίου», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο Σολτς υποστήριξε ότι οι κυρώσεις δεν θα αρθούν έως ότου ο Πούτιν υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, την οποία μπορεί να υποστηρίξει το Κίεβο, είπε σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση ZDF.

Όπως γράφει ο Guardian, ο “απογαλακτισμός” της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο είναι πιθανό να είναι ευκολότερος από τον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Μόσχα ζήτησε από τους ευρωπαίους πελάτες να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, κάτι που η ΕΕ απορρίπτει.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ προειδοποίησαν ότι η αποδοχή του αιτήματος της Μόσχας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια θα παραβίαζε τις υφιστάμενες κυρώσεις της ΕΕ. Οι πρεσβευτές από τις χώρες της ΕΕ θα συζητήσουν τις προτεινόμενες κυρώσεις για το πετρέλαιο όταν συναντηθούν την Τετάρτη.

Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία θα «προσαρτήσει» περιοχές όπου ζουν φιλορώσοι

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τη Δευτέρα ότι έχουν «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εννοεί να οργανώσει στα μέσα Μαΐου δημοψηφίσματα προκειμένου να «αποπειραθεί να προσαρτήσει» τις αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες» στις περιοχές Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, θεωρούμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη ‘λαϊκή δημοκρατία του Ντανιέτσκ’ και τη ‘λαϊκή δημοκρατία του Λουγκάνσκ’», δήλωσε στον Τύπο στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Μάικλ Κάρπεντερ.

«Οι πληροφορίες αυτές λένε πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να διεξαχθούν εντελώς στημένα δημοψηφίσματα» για αυτό «περί τα μέσα του Μαΐου», πρόσθεσε.

«Η Μόσχα έχει παρόμοιο σχέδιο για τη Χερσώνα», πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, πρόσθεσε. «Θεωρούμε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ αξιόπιστες», επέμεινε ο αμερικανός διπλωμάτης.

Ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα θεωρήσει «νόμιμα» τα «δημοψηφίσματα» αυτά, αλλά «προσπάθεια προσάρτησης κι άλλων ουκρανικών εδαφών», προσθέτοντας «πρέπει να αναλάβουμε δράση κατεπειγόντως» στην περίπτωση αυτή, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι η δυτική αντίδραση.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία ότι έχει σκοπό να οργανώσει στη Χερσώνα και στη γειτονική περιφέρεια Ζαπορίζια «ψευτοδημοψηφίσματα» για την «ανεξαρτησία» τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα