Η Ρωσία “βλέπει” υψηλό κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης, η Δύση προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια

Η Ρωσία “βλέπει” υψηλό κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης, η Δύση προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια
Επίθεση σε κτίριο στην Ουκρανία AP

Στο "υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών" βρίσκεται -σύμφωνα με τη Ρωσία- ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης. Όσο η Μόσχα κλιμακώνει την ένταση, η Δύση προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια.

Ένας χρόνος έχει περάσει από την ημέρα που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν βίαια στην Ουκρανία και το τεταμένο κλίμα που δημιουργεί η Μόσχα, εντείνεται συνεχώς.

Μόλις σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα βρίσκεται σε μια «ντε φάκτο» ανοιχτή σύγκρουση με την Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για μυστικές ή ανοικτές διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την αποκατάσταση της συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων New START, από την οποία η Ρωσία αποχώρησε τον Φεβρουάριο.

Μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο “Ένας κόσμος χωρίς START: Τι μέλλει γενέσθαι”, ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι “δεν τίθεται θέμα” αποκατάστασης της συνθήκης από τη Ρωσία προς το παρόν, επικρίνοντας αυτό που αποκάλεσε “εχθρική πορεία” της Ουάσιγκτον προς τη Μόσχα.

«Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε μια συζήτηση σχετικά με το αν η πιθανότητα μιας πυρηνικής σύγκρουσης είναι υψηλή σήμερα, αλλά είναι υψηλότερη από οτιδήποτε είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες, ας το θέσουμε έτσι», δήλωσε ο Ριαμπκόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ριαμπκόφ είπε ότι η Ρωσία δεσμεύεται να διατηρήσει τον κόσμο «ασφαλή και ελεύθερο» από την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, αλλά πρόσθεσε αργότερα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί ως συνήθως, δεδομένου η Μόσχα είναι τώρα «σε μια de facto κατάσταση ανοιχτής σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η παραπάνω εμπρηστική ρητορική έρχεται μόλις μερικές ώρες μετά την καταδίκη των σχεδίων της Βρετανίας από τον Πούτιν, να στείλει πυρομαχικά για άρματα μάχης που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα “απαντήσει” εάν το Λονδίνο προμηθεύσει την Ουκρανία με τα συγκεκριμένα πυρομαχικά.

“Μάθαμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (…) είχε ανακοινώσει όχι μόνο την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία αλλά και οβίδων που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο (…) Εάν αυτό συμβεί, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει”, δήλωσε ο Πούτιν.

Παράλληλα ο Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας αφήνει όλο και λιγότερα βήματα πριν από μια πιθανή “πυρηνική σύγκρουση” μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η δήλωση του Σόιγκου ήταν απάντηση σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Βρετανία θα εφοδιάσει την Ουκρανία με πυρομαχικά που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο, μια κίνηση στην οποία θα απαντήσει η Μόσχα, σύμφωνα με το Interfax.

Μπαχμούτ, Ουκρανία AP Photo/LIBKOS, File

Ο Σόιγκου δήλωσε επίσης ότι “κάθε πόλεμος τελειώνει με ειρήνη”, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Λονδίνο, η υφυπουργός Άμυνας Άναμπελ Γκόλντι δήλωσε ότι μερικά από τα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης Challenger 2 που η Βρετανία στέλνει στην Ουκρανία περιλαμβάνουν βλήματα που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο.

“Αν όλα αυτά συμβούν, η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει ανάλογα, δεδομένου ότι η Δύση συλλογικά αρχίζει ήδη να χρησιμοποιεί όπλα με πυρηνικό συστατικό”, τόνισε ο Πούτιν σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω.

Στόλτενμπεργκ: “Ο Πούτιν δεν σχεδιάζει την ειρήνη, σχεδιάζει περισσότερο πόλεμο”

Για έναν πόλεμο μακράς διαρκείας έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι η Δύση “πρέπει να προετοιμαστεί για να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία για πολύ καιρό ακόμα”.

Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο γραμματέας της Συμμαχίας προέβλεψε για τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η ειρήνη “δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του”, ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο για εμπλοκή του Ρώσου προέδρου σε “έναν πόλεμο φθοράς”.

Σε μια δήλωση που υποδεικνύει για τη συμμαχία ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο, τόνισε πως θέλει τα μέλη της να συμφωνήσουν ότι δαπανούν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ για την άμυνα στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ενώ πρόσθεσε ότι οι σκληρές μάχες, που επί του παρόντος επικεντρώνονται γύρω από το Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, καταδεικνύουν ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη “να ρίξει χιλιάδες και χιλιάδες ακόμη στρατεύματα, για να πάρει πολλές απώλειες για ελάχιστα κέρδη”.

Ουκρανός στρατιώτης στην πόλη Μπαχμούτ AP Photo/Evgeniy Maloletka


“Ο Πούτιν δεν σχεδιάζει την ειρήνη, σχεδιάζει περισσότερο πόλεμο”, συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική βιομηχανική παραγωγή και “προσεγγίζει αυταρχικά καθεστώτα όπως το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα, για να αποκτήσουν περισσότερα όπλα”.

Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και άλλα δυτικά κράτη έπρεπε να είναι προετοιμασμένες να υποστηρίξουν την Ουκρανία με όπλα, πυρομαχικά και ανταλλακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

“Η ανάγκη θα συνεχίσει να υπάρχει, γιατί πρόκειται για πόλεμο φθοράς. Πρόκειται για τη βιομηχανική ικανότητα για τη διατήρηση της υποστήριξης”, είπε ο γενικός γραμματέας.

Προς το παρόν, οι μάχες ήταν τόσο έντονες που η χρήση βλημάτων πυροβολικού από την Ουκρανία –4.000 με 7.000 την ημέρα έναντι 20.000 της Ρωσίας– ξεπερνούσε αυτά που παρήγαγαν.

“Ο τρέχων ρυθμός δαπανών για πυρομαχικά είναι υψηλότερος από τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, πράγμα που αναμένεται να αλλάξει σύντομα, λόγω των νέων συμβολαίων που υπεγράφησαν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα