Η Ρωσία ζητά κάτι πολύ επικίνδυνο για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
Διαβάζεται σε 6'
Η αναβολή των υπουργικών συνομιλιών για την ειρήνη στην Ουκρανία, μετά την απουσία του Μάρκο Ρούμπιο, φέρνει αβεβαιότητα στην ειρηνευτική διαδικασία. Το αντάλλαγμα που θέτει η Ρωσία.
- 23 Απριλίου 2025 19:36
Η απουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο από τις προγραμματισμένες για σήμερα συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, έφερε την αναβολή της διαδικασίας και φυσικά, παντός τύπου αντιδράσεις.
Οι αντιδράσεις, ωστόσο, δεν επικεντρώνονται στην αναβολή των συνομιλιών, αλλά κυρίως στις φήμες που θέλουν τη Ρωσία να αλλάζει στάση στην ειρηνευτική διαδικασία. Η αναβολή αυτή φαίνεται να συνδέεται με την αβεβαιότητα που δημιουργείται γύρω από τις προθέσεις της Μόσχας, η οποία φημολογείται ότι ενδέχεται να είναι έτοιμη να επανεξετάσει τις θέσεις της όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Λάμμι, σχολίασε την αναβολή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις με τον Ρούμπιο ήταν παραγωγικές. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες δεν θα διεξαχθούν σε υπουργικό επίπεδο, αλλά σε χαμηλότερο αυτού, ίσως με την παρουσία αξιωματούχων από τις εμπλεκόμενες χώρες. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια προσπάθεια να συνεχιστεί η διαδικασία, παρά τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις που προέκυψαν από την απουσία των βασικών διαπραγματευτών.
Ο Λάμμι ανέφερε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις «συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς» και οι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στο Λονδίνο την επόμενη ημέρα. Το γεγονός ότι η διαδικασία δεν έχει σταματήσει, παρά την απουσία κάποιων κεντρικών προσώπων, δείχνει ότι οι διεθνείς προσπάθειες για ειρηνική λύση στην Ουκρανία παραμένουν εν εξελίξει.
Η δήλωση του Βρετανού υπουργού ότι η συγκεκριμένη στιγμή είναι κρίσιμη για την Ουκρανία, τη Βρετανία και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ ενισχύει την αίσθηση του επείγοντος, καθώς η σύγκρουση έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.
Διαρροές των FT: Προτάσεις για εδαφικές υποχωρήσεις
Αν και η Βρετανία επένδυσε στην επιτυχία αυτών των συνομιλιών, δημοσίευμα των Financial Times και άλλες πηγές υποδεικνύουν ότι η Ρωσία ενδέχεται να είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τις εδαφικές αξιώσεις της για τρεις περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες ελέγχονται εν μέρει από ρωσικές δυνάμεις.
Αντιπροσωπεία της Ρωσίας φέρεται να συζητά την παραχώρηση αυτών των περιοχών σε αντάλλαγμα για την επίσημη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.
Αυτό θα ισοδυναμούσε με την αποδοχή, εκ μέρους των ΗΠΑ, ενός επικίνδυνου προηγουμένου: της αλλαγής συνόρων διά της βίας – κάτι που θα ανέτρεπε μια βασική αρχή της παγκόσμιας πολιτικής τάξης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ρωσία, παρά τις διαρροές για τις εδαφικές παραχωρήσεις, εξακολουθεί να επιμένει σε αυστηρές απαιτήσεις όσον αφορά τη μελλοντική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ειδικότερα, η Ρωσία ζητά το τέλος της στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση προς το Κίεβο και την απαγόρευση της παρουσίας δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, επιμένοντας στην ανάγκη για πλήρη και αδιαπραγμάτευτη κατάπαυση του πυρός.
Η Μόσχα έχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή της στην παρουσία ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, τις οποίες το Κίεβο θεωρεί απαραίτητες ως εναλλακτική λύση στην ένταξή του στο ΝΑΤΟ.
Η άρνηση της Ουκρανίας στην αναγνώριση της Κριμαίας
Ο Ζελένσκι, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, επανέλαβε τη θέση της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχτεί την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος.
«Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει την κατοχή της Κριμαίας», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμβατο με το Σύνταγμα της χώρας.
Η Ουκρανία επιμένει σε άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός και καλεί για το τέλος των εχθροπραξιών ως τη βασική προτεραιότητα. Η στρατηγική της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι η διακοπή των συγκρούσεων είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την επανέναρξη της ειρηνικής διαδικασίας.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, η Ρωσία εξακολουθεί να κατηγορεί τη Δύση για κακή πίστη και παραβίαση των συμφωνιών, ενώ η Βρετανία και η Ουκρανία καταγγέλλουν τις παραβιάσεις των καταπαύσεων πυρός από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι οι προσπάθειες για ειρηνική επίλυση πρέπει να προχωρήσουν χωρίς τη συμμετοχή των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία και χωρίς την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, αν και η πιθανότητα για μια συμφωνία είναι αβέβαιη, με τους Ρώσους να επιμένουν σε σκληρές θέσεις που απορρίπτονται από την Ουκρανία.
Τραμπ κατά Ζελένσκι: “Το μόνο που θα καταφέρει είναι να παρατείνει το πεδίο θανάτου”
Ο πρόεδρος των HΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social ότι οι ΗΠΑ είναι «πολύ κοντά σε μια συμφωνία» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στην ίδια ανάρτηση, ο Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας πρόσφατη τοποθέτησή του «πολύ επιζήμια» για την πορεία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
«Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κομπάζει στο πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal δηλώνοντας: “Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει νομικά την κατοχή της Κριμαίας. Δεν υπάρχει τίποτα για να συζητήσουμε εδώ”. Αυτή η δήλωση είναι εξαιρετικά επιζήμια για τις Ειρηνευτικές Διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, καθώς η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια υπό την εποπτεία του Προέδρου Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα και δεν αποτελεί καν αντικείμενο συζήτησης», έγραψε ο Τραμπ.
«Η σημερινή δήλωση του Ζελένσκι το μόνο που θα καταφέρει είναι να παρατείνει το «πεδίο θανάτου», κάτι που κανείς δεν θέλει! Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» πρέπει επιτέλους να ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ και να ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ.
Ανυπομονώ να βοηθήσω την Ουκρανία και τη Ρωσία να βγουν από αυτό το Απόλυτο και Ολοκληρωτικό ΧΑΟΣ, το οποίο δεν θα είχε καν ξεκινήσει εάν ήμουν εγώ Πρόεδρος!», καταλήγει η ανάρτηση του Τραμπ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος σχολιάζοντας δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας, διαμήνυσε ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ νομικά την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντισυνταγματική.