Η σύφιλη υπήρχε στην Ευρώπη πριν ανακαλύψει την Αμερική ο Κολόμβος
Παλαιοπαθολόγοι και ιστορικοί τέχνης καταρρίπτουν το μύθο που ήθελε τη σύφιλη να έρχεται στην Ευρώπη, με την επιστροφή των εξερευνητών από τον Νέο Κόσμο.
- 18 Ιουλίου 2022 14:16
Τον τελευταίο μισό αιώνα είναι ευρέως αποδεκτό πως η άφιξη των Ευρωπαίων στον Νέο Κόσμο (βλ. Αμερική) το 1492, οδήγησε σε μια τεράστια αλλαγή στο οικολογικό τοπίο
Οι υπερατλαντικές ανταλλαγές που ακολούθησαν (καλαμπόκι για σιτάρι, ντομάτες για μήλα, καπνός για άλογα), σήμαινε ότι τα φυτά και τα ζώα μετακινούνταν για πρώτη φορά μεταξύ των ηπείρων. Όπως και τα παθογόνα.
Ασθένειες όπως η ευλογιά και η ιλαρά, ήλθαν στο δυτικό ημισφαίριο από ‘εισβολείς’ και σύντομα σκότωσαν τον αυτόχθονα πληθυσμό. Στην αντίπερα όχθη, οι Ευρωπαίοι συστήθηκαν με τη σύφιλη, αφροδίσια ασθένεια που θεωρήθηκε πως έφεραν στην ήπειρο μας οι ιθαγενείς.
Σύμφωνα όμως, με συνεχιζόμενη έρευνα που κάνουν παλαιοπαθολόγοι (επιστήμονες που μελετούν σκελετικά υπολείμματα για ενδείξεις ασθένειας), το βακτήριο της σπειροχαίτης Treponema pallidum που προκαλεί τη σύφιλη υπήρχε στην Ευρώπη, πολύ πριν ο Κολόμβος επιβιβαστεί στο πλοίο που ‘έδεσε’ στον Νέο Κόσμο.
Αυτό που υποστηρίζει η μελέτη σκελετικών υπολειμμάτων, προτείνουν και χειρόγραφα, όπως και έργα τέχνης της εποχής.
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον σκελετό ενός νεαρού άνδρα με εκτεταμένες ζημιές στο κρανίο, τις κλείδες, τα χέρια και τα πόδια του (συνδυασμός, χαρακτηριστικός της σύφιλης) σε νεκροταφείο στο Δυτικό Σάσεξ του Ηνωμένου Βασιλείου. Πέθανε τον 6ο αιώνα. Αντίστοιχο είναι το εύρημα σε μεσαιωνικό νεκροταφείο του St. Polten της Αυστρίας, αλλά και στην Ανατολία της δυτικής Τουρκίας.
Μερικά από τα στοιχεία που συμφωνούν με τη σύφιλη, εμφανίζονται στα λείψανα ανθρώπων που έζησαν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.
Την απάντηση στην ερώτηση πώς μπορεί να γίνει διάκριση μεταξύ των τριών υποειδών της σύφιλης (εκ των οποίων ένα που δεν μεταδιδόταν σεξουαλικά) στην Ευρώπη, ώστε να αποδειχθεί πως δεν ήλθε από την Αμερική, τη δίνουν έγγραφα και καλλιτεχνικά στοιχεία.
Υπάρχουν ενδείξεις που θέλουν τις μεσαιωνικές ελίτ να υπέφεραν πιο σοβαρά από ό,τι οι αγρότες -που όντες εκτεθειμένοι σε περισσότερες λοιμώξεις στα ανθυγιεινά νοικοκυριά από μικρή ηλικία, απέκτησαν μεγαλώνοντας ανοσία.
Οι ελίτ και τα παιδιά τους πέθαναν σε τόσο μεγάλους αριθμούς που ορισμένες οικογένειες ευγενών δυσκολεύονταν να διατηρήσουν τη γραμμή αίματος, ένα σημείο που σημειώθηκε πριν πολύ καιρό χωρίς να υπάρχει πιθανή σύνδεση με τη σύφιλη. Αυτή προέκυψε όταν μπορούσε να δικαιολογήσει δηλώσεις αριστοκρατών, για τα χαρακτηριστικά όσων υπέφεραν. Οι παραμορφώσεις τους απεικονίστηκαν και σε πίνακες των μεσαιωνικών καλλιτεχνών του 12ου αιώνα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις