Η σιωπή του Νετανιάχου για το μέλλον της Γάζας

Διαβάζεται σε 5'
Η σιωπή του Νετανιάχου για το μέλλον της Γάζας
Μπέντζαμιν Νετανιάχου Avi Ohayon/GPO/Handout via AP

Ο Νετανιάχου αρνείται να συζητήσει για μεταπολεμικό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αξιωματούχοι ασφαλείας εμφανίζονται πρόθυμοι να οργανώσουν συνάντηση, καθώς “ο χρόνος τελειώνει”.

Να αναβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο την έναρξη των συνομιλιών για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, προσπαθεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον Guardian που επικαλείται το ισραηλινό κανάλι 12, ο ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να αρνήθηκε αιτήματα αξιωματούχων ασφαλείας να αρχίσουν να καταστρώνουν σχέδια για τον έλεγχο και τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζα μετά το τέλος του πολέμου με τη Χαμάς.

Τις τελευταίες ημέρες, μεταφέρθηκαν τρία αιτήματα στο γραφείο του πρωθυπουργού εκ μέρους των διευθυντών της Μοσάντ, της Shin Bet, του αρχηγού του επιτελείου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) και του υπουργείου Άμυνας για τη διοργάνωση μιας συνάντησης σχετικά με αποφάσεις που αφορούν την “επόμενη ημέρα” στην περιοχή, όταν δηλαδή το Ισραήλ θα δηλώσει ότι έχει πετύχει τους στόχους του εναντίον της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης (26/12) το κανάλι 12.

“Όλα αυτά τα αιτήματα απορρίφθηκαν”, ανέφερε το δίκτυο. “Ο χρόνος τελειώνει και πρέπει να ληφθούν ήδη αποφάσεις για το πώς θα ενεργήσουμε σε σχέση με όλους τους σχετικούς φορείς εντός και εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Οι Αμερικανοί θέλουν εξηγήσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η αναφορά αυτή έρχεται εν μέσω ισχυρισμών στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας του, Γιοάβ Γκαλάντ, αρνήθηκαν επίσης να συζητήσουν την από καιρό αναμενόμενη μετάβαση από το σημερινό στάδιο των μαχών “υψηλής έντασης” σε μια νέα φράση που επικεντρώνεται στην ακριβέστερη στόχευση των ηγετών της Χαμάς, όπως επίσης και ότι ο Νετανιάχου δεν επέτρεψε στον Γκαλάντ να πραγματοποιήσει λεπτομερείς συζητήσεις για πιθανές συμφωνίες απελευθέρωσης ομήρων με τη Μοσάντ.

Ο Νετανιάχου μπορεί να επιθυμεί να αναβάλει τις συζητήσεις αυτές για να προστατεύσει τη θέση του ως πρωθυπουργός, σημειώνει ο Guardian. Η κυβέρνηση ενότητας που χτίστηκε πάνω στον πόλεμο θα διαλυθεί μετά τη λήξη της σύγκρουσης, και οποιαδήποτε λύση για τη Γάζα που εμπλέκει παλαιστινιακούς παράγοντες, όπως η επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης, απειλεί τη σταθερότητα της ακροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού του.

Εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού δήλωσε ότι η ημερομηνία για τη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για την “επόμενη ημέρα” είχε οριστεί πριν από έναν μήνα και θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Χριστούγεννα με σφοδρές επιθέσεις και ένταση της διεθνούς κατακραυγής

Στο έδαφος της Γάζας, το Ισραήλ επέκτεινε τις επιθέσεις του κατά της Χαμάς, χτυπώντας αρκετούς προσφυγικούς καταυλισμούς κοντά στην κεντρική πόλη Ντέιρ αλ Μπαλάχ όπου διέμενε μεγάλος αριθμός ανθρώπων, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στις νότιες πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα που αποτελούν περιοχές για τις οποίες ο στρατός είχε πει στους Παλαιστίνιους να αναζητήσουν καταφύγιο το προηγούμενο διάστημα στον πόλεμο.

Μάχες από σπίτι σε σπίτι αναφέρθηκαν επίσης στο βόρειο τμήμα της Γάζας, παρά τα σχόλια του αρχηγού του επιτελείου των IDF το Σαββατοκύριακο ότι ο στρατός είχε επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τον επιχειρησιακό έλεγχο πάνω από τον ποταμό στη Γάζα.

Από την παραμονή των Χριστουγέννων, τα υπό πολιορκία παλαιστινιακά εδάφη έχουν ζήσει μερικές από τις πιο θανατηφόρες ημέρες της σύγκρουσης που ήδη κρατά 12 εβδομάδες.

Τα αντίποινα του Ισραήλ κατά της Χαμάς με τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας έχει ήδη εξελιχθεί σε μια από τις πιο καταστροφικές συγκρούσεις του 21ου αιώνα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερους από 20.900 νεκρούς, 55.000 τραυματίες και το 85% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της παλαιστινιακής επικράτειας που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι ο πόλεμος είναι “κάτι παραπάνω από καταστροφή”, κατηγορώντας τον Νετανιάχου ότι σχεδιάζει “να ξεφορτωθεί τους Παλαιστίνιους”.

Παρά την αυξανόμενη διεθνή κατακραυγή για την ανθρωπιστική καταστροφή, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης κριτικής από τις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο σύμμαχο του Ισραήλ, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει μέχρι την “ολοκληρωτική νίκη” επί της Χαμάς.

Ο Ρον Ντέρμερ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, αναμένεται να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη. Οι διαφωνίες εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με την πολιτική του Ισραήλ έχουν αυξηθεί, με ορισμένους αξιωματούχους να λένε ότι οι ΗΠΑ έχουν υποτιμήσει το μέγεθος της απογοήτευσης στον παγκόσμιο Νότο για την υποκρισία της καταγγελίας των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, ενώ από την άλλη βρίσκουν πληθώρα προφάσεων για να δικαιολογήσουν τις μεγάλης κλίμακας δολοφονίες Παλαιστινίων στη Γάζα.

Επίσης, την Τετάρτη, ο ΟΗΕ διόρισε τη Sigrid Kaag, την απερχόμενη υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, ως συντονίστρια βοήθειας προς την παλαιστινιακή περιοχή, μετά το αποδυναμωμένο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας της περασμένης εβδομάδας, το οποίο ζητούσε να παραδοθεί βοήθεια στη Γάζα “σε κλίμακα”.

Περίπου 200 φορτηγά ημερησίως εισέρχονται σήμερα στη Γάζα, αλλά οι οργανισμοί βοήθειας λένε ότι αυτό εξακολουθεί να είναι ένα κλάσμα αυτού που χρειάζεται. Πριν ξεσπάσει η τελευταία σύγκρουση, περίπου 500 φορτηγά με αγαθά και βοήθεια εισέρχονταν στην περιοχή καθημερινά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα