Η Σλοβακία βάζει “φωτιά” στην Ευρώπη: Η επίσκεψη – απάντηση στον Ζελένσκι

Διαβάζεται σε 4'
Ρόμπερτ Φίτσο Βλαντίμιρ Πούτιν
Ρόμπερτ Φίτσο Βλαντίμιρ Πούτιν 2024 Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Η επίσκεψη του Ρόμπερτ Φίτσο στη Μόσχα πραγματοποιείται καθώς οι ηγέτες της ΕΕ που είναι φιλικοί προς τον Πούτιν προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει στην Ευρώπη.

Σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, βρέθηκε την Κυριακή (22/12) στη Μόσχα, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η επίσκεψη του Φίτσο, που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, είχε στόχο τη διασφάλιση της συνέχισης των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Σλοβακία αλλά και την εξασφάλιση της συνέχισης της πρόσβασης της χώρας σε φθηνά ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Φίτσο ανέφερε ότι αντάλλαξε απόψεις με τον Πούτιν σχετικά με τη στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία, την πιθανότητα ειρηνικής επίλυσης του πολέμου, καθώς και για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Σλοβακίας και Ρωσίας. Δήλωσε, επίσης, ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Πούτιν για τη συνέχιση της παροχής φυσικού αερίου στη Σλοβακία, αν και παραδέχθηκε ότι αυτό εξαρτάται από την απόφαση του Κιέβου.

Η “επίσκεψη εργασίας” που θα φέρει αντιδράσεις στην ΕΕ

Ο αριστερός-λαϊκιστής Σλοβάκος πολιτικός, αναφέρει σε άρθρο του το Politico, έφτασε στη χώρα για μια “επίσκεψη εργασίας“, όπως την αποκάλεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μία επίσκεψη όμως που αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις μεταξύ των ηγετών της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Φίκο δήλωσε ότι η συνάντηση “ήταν μια αντίδραση στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απάντησε σε προσωπική μου ερώτηση την Πέμπτη ότι είναι κατά οποιασδήποτε διέλευσης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς το έδαφός μας“.

Στο μεταξύ κατά το παρελθόν μόνο δύο άλλοι αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ είχαν συναντηθεί με τον Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία: ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Και οι δύο επισκέψεις είχαν επικριθεί έντονα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διαμηνύσει ότι ο Όρμπαν δεν είχε την εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί εκ μέρους της ΕΕ.

Αν και το ταξίδι του Φίτσο δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων από τη σλοβακική κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς άφησε να εννοηθεί ότι ο Σλοβάκος ηγέτης θα μπορούσε να ταξιδέψει στη Μόσχα τη Δευτέρα για να συζητήσει την αγορά φυσικού αερίου. “Δεν χρειάζεται να σας πω τι είδους αντίδραση [αυτό] θα προκαλέσει σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες από την ΕΕ“, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Αν και όπως αναφέρεται, ο Φίτσο ενημέρωσε τους κορυφαίους θεσμούς της ΕΕ για την επίσκεψή του αυτή, δεν υπήρξε άμεση επίσημη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Αντόνιο Κόστα είχε ενημερωθεί, χωρίς όμως να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Η συνάντηση του Φίτσο με τον Πούτιν πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια μίας τεταμένη συνάντησης του πρώτου με τον Ουκρανό πρόεδρο στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, όπως αναφέρει το Politico, εν μέσω αβεβαιότητας για την ανανέωση της συμφωνίας που επιτρέπει στη ρωσική Gazprom να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας προς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Σλοβακίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη απορρίψει την επέκταση της συμφωνίας, ενώ και ο Πούτιν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η συμφωνία θα λήξει.

Ρόμπερτ Φίτσο Βλαντίμιρ Πούτιν
Ρόμπερτ Φίτσο Βλαντίμιρ Πούτιν 2024 Gavriil Grigorov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Ο Φίτσο, ο οποίος μαζί με τον Όρμπαν είναι σταθερά ένας από τους πιο φιλικούς προς τη Ρωσία ηγέτες στην ΕΕ, είχε υποσχεθεί “πολύ έντονες” παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί αυτή η προθεσμία.

Το μέλλον της συμφωνίας για το φυσικό αέριο

Ανώτερος σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο στο Politico ότι το Κίεβο εκτιμά ότι η Σλοβακία κερδίζει περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως από την πρόσβαση σε μειωμένο ρωσικό φυσικό αέριο, με τον Φίτσο να δεσμεύεται ότι θα διαπραγματευθεί “εντατικά” για την αποφυγή τερματισμού της συμφωνίας.

Η απειλή πάντως του Κιέβου αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τη Σλοβακία, η οποία είναι ένα από τα τρία κράτη της ΕΕ, μαζί με την Ουγγαρία και την Αυστρία, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο που διοχετεύεται μέσω της Ουκρανίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα