Η Σουηδία προσπαθεί να “κηρύξει παράνομη τη φτώχεια” με σχέδιο απαγόρευσης της επαιτείας

Διαβάζεται σε 3'
Η Σουηδία προσπαθεί να “κηρύξει παράνομη τη φτώχεια” με σχέδιο απαγόρευσης της επαιτείας
iStock

Η σουηδική κυβέρνηση κατηγορείται για προσπάθειες αποκλεισμού της φτώχειας από τα νομοθετικά πλαίσια.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας κατηγορείται για τις προσπάθειές της να θέσει εκτός νόμου τους πολίτες με έντονες οικονομικές δυσκολίες, καθώς προτείνει η επαιτεία σε όλη τη χώρα να είναι παράνομη. 

Σύμφωνα με τον Guardian,ο κεντροδεξιός συνασπισμός, που υποστηρίζεται από τους ακροδεξιούς Σουηδούς, ανακοίνωσε έρευνα εννέα μηνών για την εφαρμογή της εθνικής απαγόρευσης της επαιτείας, λέγοντας ότι, εάν κριθεί εφικτή μια τέτοια απαγόρευση, θα μπορούσε να γίνει νόμος.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, η επικεφαλής της Ομάδας των Σουηδών Δημοκρατών, Linda Lindberg, έβαλε στο στόχαστρο τους ανθρώπους που ισχυρίστηκε ότι έρχονταν από άλλες χώρες της ΕΕ «για να ζητιανέψουν έξω από τα καταστήματα». 

Όμως η Stockholms Stadsmission, μια χριστιανική κοινωνική οργάνωση στην πρωτεύουσα της χώρας, καταδίκασε την κίνηση. Η Φάνι Σίλτμπεργκ, εκπρόσωπος, είπε: «Με το να απαγορεύεις την επαιτεία ή να απαιτείς άδεια για επαιτεία, απλώς μετατοπίζεις το πρόβλημα σε μια μάταιη προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου η φτώχεια».

Και πρόσθεσε: «Αντίθετα, πιστεύουμε ότι η ευπάθεια αυτής της ομάδας μπορεί να μειωθεί μέσω της δομικής μείωσης της φτώχειας και της εργασίας κατά των διακρίσεων. Είναι μακροχρόνια δουλειά. Στο μεταξύ, η κοινωνία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, για παράδειγμα να προσφέρει μονοπάτια στον χώρο εργασίας και στην αγορά κατοικίας και με αυτόν τον τρόπο να μειώσει την κοινωνική ευπάθεια αυτών των ανθρώπων».

Η Άιντα Σαμάνι, αναπληρώτρια νομική διευθύντρια της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Civil Rights Defenders, είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει νομικές ενέργειες εάν προχωρήσει με την πρόταση. Η απαγόρευση της επαιτείας, πρόσθεσε, θα παραβίαζε το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της έκφρασης όπως εκφράζεται στην ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που κατοχυρώνεται στο σουηδικό σύνταγμα.

Η προτεινόμενη απαγόρευση της επαιτείας είναι μέρος μιας συνολικής στροφής προς «πιο καταπιεστικές πολιτικές», είπε η Σαμανί, και στην «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Η πρόταση, η οποία βρισκόταν στα σκαριά από τον σχηματισμό της κυβέρνησης πριν από δύο χρόνια, έχει ήδη προκαλέσει διαφωνίες στον συνασπισμό των Μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων και των Χριστιανοδημοκρατών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα