Η στρατηγική Ερντογάν αποδίδει

Η στρατηγική Ερντογάν αποδίδει
Ερντογάν. AP

Ο διεθνολόγος Νίκος Λυσιγάκης γράφει στο NEWS 24/7 για την επιθετική ρητορική Ερντογάν και πώς αυτή συνδέεται με την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία.

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει στο 85,51%, καταγράφοντας υψηλά εικοσιπενταετίας και το εμπορικό έλλειμμα να ξεπερνά το 300% μέσα σε ένα χρόνο, δε χωρά καμιά αμφιβολία πως η κατάσταση στην τουρκική οικονομία είναι κάτι περισσότερο από κακή.

Παράλληλα, η κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, δε φαίνεται να βοηθά σημαντικά τις τουρκικές εξαγωγές έναντι των εισαγωγών, οι οποίες αυξάνονται ραγδαία. Σε μια αγορά που η παραοικονομία επίσης καλπάζει, καθημερινότητα για τους Τούρκους πολίτες γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, γεγονός που θα ανέμενε κανείς να εντείνει τη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Τ.Ερντογάν, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές.

Η τουρκική ρητορική πάντως δείχνει να αποδίδει. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Τ.Ερντογάν προηγείται κατά μία μονάδα του ισχυρότερου αντιπάλου του, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κ.Κιλιτσντάρογλου, γεγονός που ωθεί τους Τούρκους αξιωματούχους να διατηρούν το εχθρικό κλίμα εναντίον της Ελλάδας και της Δύσης.

Τα βαθιά κοινωνικά στρώματα της χώρας, παρά τη δύσκολη οικονομία συγκυρία, παραμένουν πλάι στον Τούρκο Πρόεδρο, σε μια διάσταση που εξηγείται μόνο μέσα από τους ιστορικούς δεσμούς που έχουν αναπτύξει μαζί του, ως τον ηγέτη που τους έβγαλε από την αφάνεια και την πίσω αυλή που έκρυβαν οι κεμαλιστές το συντηρητικό μουσουλμανικό πληθυσμό.

Διανθίζοντας μάλιστα αυτή τη σχέση με το εθνικιστικό αφήγημα περί κομβικού ρόλου της Τουρκίας στο διεθνές σύστημα, ο Ερντογάν πετυχαίνει να διεκδικεί με αξιώσεις, μία ακόμα θητεία.

Φυσικά οι τουρκικές ακραίες απειλές δεν σοκάρουν κανέναν στην Αθήνα. Ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως όσο επικίνδυνο κι αν είναι, η Ελλάδα γίνεται ο καμβάς πάνω στον οποίο ο Τ.Ερντογάν βασίζει την επανεκλογή του. Η γειτονική χώρα έχει αποδείξει πως επιζητά ένα επεισόδιο στο Αιγαίο, προκειμένου να προσπαθήσει να πείσει τη διεθνή κοινότητα για τους ισχυρισμούς της και να απομειώσει την ελληνική ρητορική.

Παρ’ όλα αυτά δε βρίσκει ανταπόκριση. Οι πρόσφατες αναφορές λοιπόν του Τούρκου Προέδρου στην εμβέλεια των πυραύλων Tayfun, στα νέα τουρκικής κατασκευής μαχητικά και τις φρεγάτες διατήρησαν τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης, αλλά πλέον εκλαμβάνονται από την Ελλάδα ως μέρος μιας αναμενόμενης ρητορικής χορογραφίας. Και ήδη οι χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, αρχίζουν να αντανακλούν αυτή την κατεύθυνση.

Ο Νίκος Λυσιγάκης είναι διεθνολόγος

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα