Η στρατηγική του Τραμπ για να βάλει τέλος στον “μήνα του μέλιτος” της Χάρις

Διαβάζεται σε 9'
Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ
Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ Associated Press Steven Hirsch/John Bazemore

Την απροσδόκητα ομαλή πορεία της Κάμαλα Χάρις στην κούρσα για την ηγεσία των Δημοκρατικών -και της προεδρίας των ΗΠΑ- προσπαθεί να ανακόψει ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι τρεις τρόποι που χρησιμοποιεί.

Η απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ. Κι ένα απροσδόκητο δώρο στην Κάμαλα Χάρις.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε δυναμικά την διεκδίκηση της υποψηφιότητας κι από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά την παραίτηση Μπάιντεν, προχώρησε και σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Πολύ σύντομα έλαβε τη στήριξη πολλών και σημαντικών πολιτικών προσώπων του τόπου της και, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις, η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να απολαμβάνει μια απροσδόκητα ομαλή πορεία στην κούρσα. Μπορεί όμως να μην διαρκέσει πολύ.

Ο Τόνι Φαμπρίτζιο, δημοσκόπος της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, την αποκαλεί “μήνα του μέλιτος της Χάρις” – μια περίοδος κατά την οποία ο συνδυασμός καλής δημοσιότητας και θετικής ενέργειας δίνει στη Δημοκρατική υποψήφια μια ώθηση.

Το θέμα με τους εν λόγω μήνες του μέλιτος, βέβαια, είναι ότι κάποτε τελειώνουν. Οι πραγματικότητες της συζυγικής ζωής, ή στην προκειμένη περίπτωση η σχέση της Κάμαλα Χάρις με το αμερικανικό εκλογικό κοινό, έχουν τον τρόπο να επανεμφανίζονται.

Προς το παρόν, η ομάδα της Χάρις και οι Δημοκρατικοί μπορεί να βιώνουν ένα ασυνήθιστο συναίσθημα – την ελπίδα. Αλλά οι Ρεπουμπλικανοί, αφού αρχικά έμειναν κάπως έκπληκτοι από την ιστορική ανακοίνωση του Μπάιντεν, ανακατευθύνουν την προσοχή τους στην νέα υποψήφια.

Το BBC παρουσίασε τρεις τομείς στους οποίους εστιάζουν οι πρόσφατες επιθέσεις των ανθρώπων του Τραμπ και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι Δημοκρατικοί να τους αποκρούσουν.

Αποκαλώντας την Χάρις “ριζοσπαστική” αριστερή

Οι δοκιμασίες της ανεπιτυχούς εκστρατείας της Κάμαλα Χάρις για την προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών το 2020 είναι καλά τεκμηριωμένες. Περιλαμβάνουν έλλειψη σαφούς μηνύματος, εσωτερικές διαμάχες και μια υποψήφια που έκανε αμήχανες συνεντεύξεις και γκάφες.

Κάτι άλλο συνέβη κατά τη διάρκεια της ατυχούς προεδρικής της εκστρατείας. Όπως πολλοί υποψήφιοι εκείνης της κούρσας, η Χάρις κινήθηκε απότομα προς τα αριστερά, για να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών στις προκριματικές εκλογές.

«Υπήρχε μεγάλη πίεση από τη βάση των ακτιβιστών», είπε ο Ματ Μπένετ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος δημόσιων υποθέσεων της Third Way, μιας κεντρώας δεξαμενής σκέψης των Δημοκρατικών. «Όταν ανταγωνίζεσαι σε προκριματικές εκλογές, οι πολιτικές σου προτεραιότητες είναι πολύ διαφορετικές από τον αγώνα προς τον τερματισμό στις γενικές εκλογές».

Κατά τη διάρκεια του 2019, στις συζητήσεις και τις συνεντεύξεις, η Κάμαλα Χάρις υποστήριξε την κατάργηση της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας για ένα κυβερνητικό σύστημα. Επαίνεσε την αναμόρφωση της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένης της ανακατεύθυνσης των προϋπολογισμών επιβολής του νόμου σε άλλες προτεραιότητες.

Υποστήριξε την αποποινικοποίηση της παράνομης εισόδου στις ΗΠΑ και σκέφτηκε την κατάργηση της ICE, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής. Υποστήριξε τη σαρωτική περιβαλλοντική νομοθεσία Green New Deal και την απαγόρευση της υδραυλικής ρωγμάτωσης και της εξόρυξης σε υπεράκτια πεδία.

Τώρα αυτές οι θέσεις θα μπορούσαν να την στοιχειώσουν.

Κάτι παραπάνω από άμεση ήταν η αντίδραση του Ντέιβιντ ΜακΚόρμικ, Ρεπουμπλικανού υποψήφιου για τη Γερουσία στην Πενσυλβάνια, ο οποίος έσπευσε να φτιάξει διαφήμιση, στην οποία κατέκρινε τις θέσεις της Κάμαλα Χάρις το 2019 και τις συνέδεσε με τον αντίπαλό του, τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Μπομπ Κέισι.

Ο Τραμπ έχει κυκλοφορήσει ένα βίντεο με τίτλο “ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΚΑΜΑΛΑ ΧΑΡΙΣ” που περιλαμβάνει πολλές από τις πολιτικές που υποστήριξε εκείνη την εποχή.

Ο συντηρητικός σχολιαστής Ματ Γουόλς το αποκάλεσε «οδικό χάρτη» για το πώς να επιτεθούν στην αντιπρόεδρο.

«Μπορεί να υποστηρίξει, σωστά, ότι οι καλοί ηγέτες αλλάζουν τις θέσεις τους στην πολιτική και δεν αλλάζουν τις αρχές τους», είπε ο Μπένετ, ο στρατηγός των Δημοκρατικών. «Καμία από τις αρχές της δεν έχει αλλάξει».

Αν δεν το κάνει αυτό πειστικά, θα μπορούσε να χάσει υποστήριξη από ανεξάρτητους και αναποφάσιστους ψηφοφόρους που θα καθορίσουν την έκβαση των εκλογών σε βασικές πολιτείες.

Σύνδεση της Χάρις με το ρεκόρ του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εκστρατεία του Μπάιντεν ήταν σε παρακμή για μήνες. Οι πολιτικές του για τη μετανάστευση ήταν αντιδημοφιλείς. Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει μειωθεί και η οικονομία αναπτύσσεται, οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να τον κατηγορούν για τις υψηλότερες τιμές. Η συνεχιζόμενη υποστήριξή του στο Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας αφαιρούσε την υποστήριξή του από τους νέους ψηφοφόρους.

Η Χάρις, στον ρόλο της ως αντιπρόεδρος, θα συνδεθεί τουλάχιστον εν μέρει με το σύνολο του ρεκόρ της τρέχουσας κυβέρνησης – για το καλύτερο ή για το χειρότερο.

Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις
Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις AP

Οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν ήδη να της φορτώσουν το θέμα της μετανάστευσης, χαρακτηρίζοντάς την ως την «τσαρίνα των συνόρων» της κυβέρνησης – ένας ανακριβής αλλά βλαβερός χαρακτηρισμός που χρησιμοποιήθηκε και από τα μέσα ενημέρωσης. Αναφέρουν τις παλαιότερες δηλώσεις της για τη μετανάστευση και έναν ισχυρισμό, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το 2022, ότι τα «σύνορα είναι ασφαλή».

«Η Κάμαλα Χάρις είναι αυτή τη στιγμή γνωστή μόνο ως αποτυχημένη και αντιδημοφιλής αντιπρόεδρος που μαχαίρωσε τον αφεντικό της στην πλάτη για να εξασφαλίσει μια υποψηφιότητα που δεν μπορούσε να κερδίσει, αλλά οι ψηφοφόροι πρόκειται να μάθουν ότι τα πράγματα είναι χειρότερα», είπε ο Τέιλορ Μπουντόβιτς, που διευθύνει την πολιτική δράση επιτροπή συνδεδεμένη με την εκστρατεία του Τραμπ, σε δήλωση που ανακοινώνει 32 εκατ. δολάρια σε επερχόμενες τηλεοπτικές διαφημίσεις που στοχεύουν την αντιπρόεδρο.

Σύμφωνα με τον Μπένετ, η Χάρις δεν θα μπορέσει να αποστασιοποιηθεί πλήρως από το ρεκόρ του Μπάιντεν, αλλά μπορεί να το παρουσιάσει σε νέο φως για τους ψηφοφόρους, ακόμη και μπροστά στις επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών.

«Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να κάνει την υπόθεση για το μέλλον με τρόπους που θα ήταν πολύ δύσκολο για έναν 81χρονο άντρα να το κάνει», λέει. «Μπορεί να υποστηρίξει ότι ο Τραμπ θέλει μόνο να κοιτάζει προς τα πίσω».

Επίθεση στα χρόνια της ως εισαγγελέας

Στην πρώτη δημόσια συγκέντρωση της προεδρικής της εκστρατείας, η Χάρις παρουσίασε μια ιδιαίτερα έντονη γραμμή επίθεσης κατά του πρώην προέδρου. Αναφέροντας ότι υπηρέτησε ως εισαγγελέας στο δικαστήριο και ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, είπε ότι είχε αντιμετωπίσει «δράστες όλων των ειδών».

«Οπότε ακούστε με όταν λέω ότι γνωρίζω τον τύπο του Ντόναλντ Τραμπ», κατέληξε.

Ο Κρεγκ Βαρόγκα, σύμβουλος εκστρατείας των Δημοκρατικών και επιμελητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, αποκαλεί το υπόβαθρο της αντιπροέδρου στην επιβολή του νόμου το «υπερόπλο» της – ένα που δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει πλήρως στην προεδρική εκστρατεία του 2019, όταν η αναμόρφωση της αστυνομίας ήταν κορυφαίο ζήτημα.

Αλλά η εκστρατεία του Τραμπ δείχνει ήδη σημάδια για το πώς μπορεί να απαντήσει. Ο διευθυντής της εκστρατείας του, Κρις ΛαΣιβίτα, έκανε το όνομά του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επιτιθέμενος στο υποτιθέμενο υπερόπλο ενός άλλου Δημοκρατικού υποψηφίου και στρέφοντάς το εναντίον του.

Το 2004, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζον Κέρι προέβαλε το ρεκόρ του ως παρασημοφορημένου βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ ως απόδειξη ότι θα ήταν ένας αποτελεσματικός διοικητής κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ιράκ. Ο ΛαΣιβίτα ηγήθηκε μιας σειράς επιθέσεων που αμφισβήτησαν τον πατριωτισμό και την ηρωισμό του Κέρι, παρουσιάζοντας ναύτες που υπηρέτησαν με τον Κέρι σε σκάφος ταχείας επέμβασης του Ναυτικού που περιπολούσε τους ποταμούς και τις ακτές στο Βιετνάμ.

Αυτό γέννησε τον όρο «Swift-boating» – που σημαίνει να αφοπλίσεις έναν υποψήφιο επιτιθέμενος στηn -θεωρητικά- ισχυρότερη πλευρά του.

Και φαίνεται ότι η εκστρατεία του Τραμπ προετοιμάζεται για επιθέσεις στο εισαγγελικό ρεκόρ της αντιπροέδρου.

Από τη μια πλευρά, την κατηγορούν ότι ήταν υπερβολικά αυστηρή – ιδιαίτερα με τους μαύρους άνδρες για εγκλήματα ναρκωτικών – σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν την υποστήριξη από τη βάση της. Από την άλλη, αναφέρουν περιπτώσεις όπου η Χάρις είτε επέλεξε να μην ασκήσει δίωξη είτε επέτρεψε την αποφυλάκιση ατόμων που στη συνέχεια διέπραξαν νέα εγκλήματα.

Ο Βαρόγκα παραδέχεται ότι οι Δημοκρατικοί απέτυχαν στην απάντησή τους στις επιθέσεις Swift-boat το 2004, αλλά λέει ότι έχουν μάθει το μάθημά τους και η Χάρις θα είναι έτοιμη για την επίθεση.

«Αν ο ΛαΣιβίτα πιστεύει ότι θα ξεγελάσει ολόκληρο το Δημοκρατικό κατεστημένο ξανά, μπορεί να ζήσει με αυτή την αυταπάτη και επίσης να χάσει», είπε.

Αγώνας για τον καθορισμό της Χάρις

Στο σημείωμά του, ο Φαμπρίτζιο είπε ότι η Χάρις «δεν μπορεί να αλλάξει ποια είναι ή τι έχει κάνει». Υποσχέθηκε ότι οι ψηφοφόροι σύντομα θα τη δουν ως «συνεργάτιδα και συνοδηγό» του Μπάιντεν και θα μάθουν για το «επικίνδυνα φιλελεύθερο ρεκόρ» της.

Η επερχόμενη διαφημιστική επίθεση, μαζί με τις δημόσιες δηλώσεις και τις επιθέσεις σε συγκεντρώσεις του Τραμπ, θα είναι η αιχμή του δόρατος των Ρεπουμπλικανών.

Στο μεταξύ, η Χάρις και η ομάδα της θα εργαστούν για να προσφέρουν τη δική τους εκδοχή για το ποια είναι και τι υποστηρίζει.

Ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνει αυτό, σύμφωνα με τον Βαρόγκα, είναι η επιλογή της για υποψήφιο αντιπρόεδρο.

«Είναι η πρώτη πραγματική απόφαση που παίρνει ένας υποψήφιος για πρόεδρος και είναι δημόσια», είπε. «Αυτό θα βοηθήσει πολύ τους ανθρώπους να κατανοήσουν τι είδους μέλλον σκοπεύει να επιδιώξει».

Αν επιλέξει έναν πιο μετριοπαθή “πολιτικό σύντροφο”, μπορεί να κάνει τους ψηφοφόρους να πιστέψουν περισσότερο ότι θα κυβερνήσει από το κέντρο, παρά ως η αριστερή υποψήφια, όπως την παρουσιάζουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Στις εβδομάδες που ακολουθούν, η μάχη για τον καθορισμό της Χάρις -μέσα από τα λόγια της, τις ψήφους της και τις προηγούμενες εκστρατείες της- θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο πώς το κοινό θα την βλέπει όταν πάει στις κάλπες τον Νοέμβριο.

Θα καθορίσει αν ο μήνας του μέλιτος θα τελειώσει με απογοήτευση για τους Δημοκρατικούς ή με μια ένωση που θα διαρκέσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα