Η τελευταία διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου – Τι ζητά
Διαβάζεται σε 4'
Οι επιθυμίες του πάπα Φραγκίσκου, όπως αυτές αποτυπώνονται στην τελευταία διαθήκη του που δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τον θάνατό του.
- 21 Απριλίου 2025 22:18
Στη δημοσιότητα δόθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, η τελευταία διαθήκη του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια.
Στη διαθήκη αποτυπώνονται οι τελευταίες επιθυμίες του πάπα Φραγκίσκου, όπως είχαν κυκλοφορήσει στον Τύπο νωρίτερα, και αφορούν μόνο την ταφή του.
Αναλυτική η διαθήκη του πάπα Φραγκίσκου
“Καθώς αισθάνομαι ότι πλησιάζει το λυκόφως της επίγειας ζωής μου, και με σταθερή ελπίδα στην αιώνια ζωή, επιθυμώ να καταθέσω τις τελευταίες μου επιθυμίες μόνο για τον τόπο της ταφής μου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου, και κατά τη διάρκεια της διακονίας μου ως ιερέας και επίσκοπος, πάντα εμπιστευόμουν τον εαυτό μου στη Μητέρα του Κυρίου μας, την Υπεραγία Θεοτόκο. Για αυτόν τον λόγο, ζητώ τα θνητά μου λείψανα να αναπαυθούν – περιμένοντας την ημέρα της Ανάστασης – στην Παπική Βασιλική της Αγίας Μαρίας της Μεγαλόχαρης.
Επιθυμώ το τελευταίο μου επίγειο ταξίδι να τελειώσει ακριβώς σε αυτό το αρχαίο παμπάλαιο ιερό, όπου πάντα σταματούσα για να προσευχηθώ στην αρχή και το τέλος κάθε Αποστολικού Ταξιδιού, εμπιστευόμενος με βεβαιότητα τις προθέσεις μου στην Αμόλυντη Μητέρα, και εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τη γλυκιά και μητρική της φροντίδα.
Ζητώ να ετοιμαστεί ο τάφος μου στο πλευρικό κλίτος, μεταξύ του Παρεκκλησίου Salus Populi Romani και του Παρεκκλησίου Σφόρτσα, όπως φαίνεται στο συνημμένο σχέδιο. Ο τάφος θα πρέπει να είναι στο έδαφος· απλός, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση, φέροντας μόνο την επιγραφή: Franciscus.
Το κόστος προετοιμασίας της ταφής θα καλυφθεί από ένα ποσό που παραχωρήθηκε από έναν ευεργέτη, το οποίο έχω διευθετήσει να μεταφερθεί στην Παπική Βασιλική της Santa Maria Maggiore. Έχω δώσει τις αναγκαίες οδηγίες σχετικά με αυτό στον Καρδινάλιο Ρολάντας Μακρίκας, Έκτακτο Επίτροπο της Λιβεριανής Βασιλικής.
Είθε ο Κύριος να αποδώσει αντάξια ανταμοιβή σε όλους όσοι με αγάπησαν και συνεχίζουν να προσεύχονται για μένα. Την οδύνη που χαρακτήρισε το τελευταίο μέρος της ζωής μου την προσφέρω στον Κύριο, για την ειρήνη στον κόσμο και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών”.
Μια κηδεία διαφορετική από αυτές των προκατόχων του
Η ημέρα της κηδείας του εκλιπόντος ποντίφικα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά θεωρείται πιθανό να τελεστεί εντός του Σαββατοκύριακου.
Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν με τον καρδινάλιο Κέβιν Φάρελ, τον υψηλότερα ιστάμενο καρδινάλιο του Βατικανού, ο οποίος θα προεδρεύσει της «τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου», μια σπάνια τελετουργική πράξη στην οποία τοποθετείται η σορός του πάπα στο φέρετρο και επικυρώνεται συμβολικά ο θάνατός του.
Παραδοσιακά, οι παπικές κηδείες είναι ιδιαίτερα μεγαλοπρεπείς, όμως ο πάπας Φραγκίσκος είχε εγκρίνει προσφάτως τα σχέδια του για την απλοποίηση της όλης διαδικασίας, καταργώντας πρακτικές αιώνων όπως η δημόσια έκθεση της σορού σε υπερυψωμένο βάθρο. Αντ’ αυτού, οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να τον αποχαιρετήσουν ενώ το σώμα του θα παραμείνει εντός του φέρετρου, με το καπάκι αφαιρεμένο.
Ο ίδιος είχε επιλέξει απλό ξύλινο φέρετρο, αποφεύγοντας χρυσοποίκιλτα κιβώτια ή τελετουργικά ενδύματα. Η επιλογή αυτή συνάδει με όλη τη στάση ζωής και ηγεσίας του: ένας πάπας της λιτότητας και της εσωτερικής πίστης, όχι της εξωτερικής εμφάνισης και της μεγαλοπρέπειας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος θα μείνει στη μνήμη όχι μόνο ως ο πρώτος Λατινοαμερικανός ποντίφικας, αλλά και ως ο πάπας των φτωχών, των μεταναστών, των αποκλεισμένων. Ακόμα και ο τρόπος που επέλεξε να αποχαιρετήσει τον κόσμο, αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα. Ένα μήνυμα ταπεινότητας, σεβασμού και υπενθύμισης ότι η πίστη δεν χρειάζεται φανφάρες, αλλά πράξεις.