Η τελευταία ομιλία του Μπάιντεν στον ΟΗΕ – Ο Πούτιν, η Ουκρανία και η Γάζα
Διαβάζεται σε 6'Η τελευταία ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
- 24 Σεπτεμβρίου 2024 18:11
Την τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε το απόγευμα της Τρίτης (24/9) στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Τζο Μπάιντεν.
Η ετήσια συγκέντρωση των ηγετών του κόσμου είναι ένα σημαντικό γεγονός για κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά για τον Μπάιντεν, αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025.
Ο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας ένα αστείο για την ηλικία του. «Έχω δει μια αξιοσημείωτη εξέλιξη της ιστορίας. Εξελέγην για πρώτη φορά το 1972. Ξέρω, φαίνομαι σαν να είμαι μόνο 40. Το ξέρω αυτό», είπε ο πρόεδρος, προκαλώντας γέλια.
Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν μίλησε για το πώς έχει δει τη χώρα να αλλάζει κατά τις δεκαετίες που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και πώς οι εχθροί έχουν γίνει σύμμαχοι. Έδειξε ως παράδειγμα τη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Βιετνάμ: «Πέρυσι στο Ανόι, συναντήθηκα με την ηγεσία του Βιετνάμ. Αναβαθμίσαμε τη συνεργασία μας στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι απόδειξη της ανθεκτικότητας του ανθρώπινου πνεύματος και της ικανότητας για συμφιλίωση ότι σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Βιετνάμ είναι συνεργάτες και φίλοι. Είναι απόδειξη ότι, ακόμη και μέσα από τις φρίκες του πολέμου, υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα».
«Ο πόλεμος του Πούτιν απέτυχε» – Υποσχέσεις για στήριξη Ουκρανίας
Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους: την Ουκρανία και την άμυνά της απέναντι στη ρωσική εισβολή.
«Τα καλά νέα είναι ότι ο πόλεμος του Πούτιν απέτυχε στον κύριο στόχο του», είπε ο Μπάιντεν.
Στη συνέχεια, υποσχέθηκε να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο μέχρι να επιτευχθεί μια «διαρκής ειρήνη»:
«Ο Πούτιν επιδίωξε να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά η Ουκρανία παραμένει ελεύθερη. Προσπάθησε να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο ενωμένο από ποτέ, με δύο νέα μέλη, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Όμως, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε.
Ο κόσμος τώρα έχει μια άλλη επιλογή να κάνει. Θα διατηρήσουμε τη στήριξή μας για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, για να διατηρήσει την ελευθερία της, ή θα απομακρυνθούμε και θα επιτρέψουμε στην επιθετικότητα να ανανεωθεί και σε ένα έθνος να καταστραφεί.
Ξέρω την απάντησή μου. Δεν μπορούμε να κουραστούμε. Δεν μπορούμε να αποστρέψουμε το βλέμμα μας, και δεν θα σταματήσουμε τη στήριξή μας προς την Ουκρανία, όχι μέχρι να κερδίσει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ».
“Πρέπει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος στη Γάζα”
Ο Τζο Μπάιντεν στράφηκε στη Μέση Ανατολή, όπου κάλεσε για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που συνελήφθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
«Τώρα είναι η στιγμή για τις πλευρές να οριστικοποιήσουν τους όρους, να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους και … να μειωθεί η ταλαιπωρία στη Γάζα και να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», ανέφερε ο Μπάιντεν.
Στη συνέχεια, εστίασε στις κλιμακούμενες εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, καταδικάζοντας τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες και καλώντας για διπλωματική λύση:
«Από τις 7 Οκτωβρίου, είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε έναν ευρύτερο πόλεμο που θα καταπιεί ολόκληρη την περιοχή. Η Χεζμπολάχ, χωρίς πρόκληση κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, ενώ πολλοί και στις δύο πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου παραμένουν εκτοπισμένοι.
Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ακόμη κι αν η κατάσταση έχει κλιμακωθεί, μια διπλωματική λύση παραμένει δυνατή. Στην πραγματικότητα, είναι ο μόνος δρόμος προς τη διαρκή ασφάλεια, ώστε οι κάτοικοι και των δύο χωρών να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και στα σύνορα. Αυτό … προσπαθούμε αδιάκοπα να επιτύχουμε».
Στο Σουδάν υπάρχει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο
Ο Τζο Μπάιντεν έκανε μια σύντομη αναφορά στον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν, ο οποίος έχει δημιουργήσει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, αλλά έχει λάβει συγκριτικά λιγότερη προσοχή από τις ξένες κυβερνήσεις και το κοινό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες να σταματήσουν να εξοπλίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές, αν και δεν κατονόμασε συγκεκριμένα έθνη.
«Η Γάζα δεν είναι η μόνη σύγκρουση που πρέπει να μας εξοργίζει. Στο Σουδάν, ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος έχει ξεκινήσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο. Οκτώ εκατομμύρια, οκτώ εκατομμύρια βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, με εκατοντάδες χιλιάδες ήδη εκεί», ανέφερε ο Μπάιντεν.
Συνέχισε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται της διεθνούς προσπάθειας ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν και, με τους εταίρους μας, που ηγούνται των διπλωματικών συνομιλιών για να σιγήσουν τα όπλα και να αποτρέψουν έναν ευρύτερο λιμό. Ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να εξοπλίζει τους στρατηγούς, να μιλήσει με μία φωνή και να τους πει: Σταματήστε να καταστρέφετε τη χώρα σας, σταματήστε να εμποδίζετε τη βοήθεια προς τον λαό του Σουδάν, τερματίστε αυτόν τον πόλεμο τώρα».
“Μια νέα γενιά ηγετών να προχωρήσει τη χώρα μας μπροστά
Καθώς ολοκλήρωνε την ομιλία του, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην απόφασή του να μην διεκδικήσει δεύτερη θητεία ως πρόεδρος.
«Αυτό το καλοκαίρι, έπρεπε να πάρω μια απόφαση: αν θα διεκδικούσα μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος. Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Το να είμαι πρόεδρος ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Υπάρχουν τόσα πολλά που θέλω ακόμη να πετύχω. Όσο κι αν αγαπώ αυτή τη δουλειά, αγαπώ περισσότερο τη χώρα μου. Αποφάσισα, μετά από 50 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας, ότι ήρθε η ώρα μια νέα γενιά ηγετών να προχωρήσει τη χώρα μας μπροστά», ανέφερε ο Μπάιντεν.
«Αγαπητοί μου ηγέτες, ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι υπάρχουν πράγματα πιο σημαντικά από την παραμονή στην εξουσία. Είναι ο λαός σας», είπε ο πρόεδρος καταχειροκροτούμενος. «Ο λαός σας είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη σημασία».