Η Τουρκία ο βασικός αποδέκτης παράνομου πετρελαίου από τον Isis, λέει ο Ιρακινός πρωθυπουργός

default image

Συνεχίζονται οι προστριβές στα σύνορα με τη Συρία, με τον Χαϊντέρ Αλ-Αμπαντί να συντάσσεται με τη Μόσχα στη θέση πως η Άγκυρα κερδίζει σημαντικά οικονομικά οφέλη από συναλλαγές με το Ισλαμικό Κράτος, στον τομέα του μαύρου χρυσού

Μέσα σε ένα κλίμα έντονων κλυδωνισμών στις σχέσεις Ιράκ και Τουρκία, έπειτα από την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στην ιρακινή επικράτεια, ο πρωθυπουργός της χώρας, Χαϊντέρ Αλ-Αμπαντί, περνά στην αντεπίθεση, συντασσόμενος με τους ισχυρισμούς της Ρωσίας πως η Τουρκία συναλλάσσεται με τον Isis εισάγοντας παράνομο πετρέλαιο. Ο Αλ-Αμπαντί κατηγόρησε την Άγκυρα πως είναι ο προορισμός όπου διοχετεύεται το μεγαλύτερο μέρος του παράνομου πετρελαίου των Τζιχαντιστών.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Σταινμάιερ, ο Ιρακινός ηγέτης τόνισε πόσο σημαντικό είναι να σταματήσει η διακίνηση πετρελαίου από περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που ελέγχονται από τους Τζιχαντιστές, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη χώρα του στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

“Η Τουρκία είναι μια γειτονική χώρα, που θα έπρεπε να είναι φίλη με το Ιράκ. Μας υποσχέθηκαν πως θα σταματήσουν τη ροή των τρομοκρατών, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει η είσοδός τους από την Τουρκία στη Συρία και το Ιράκ. Επίσης, συστήνεται η παύση της διακίνησης πετρελαίου από τη Συρία και το Ιράκ και η χρηματοδότηση του Νταές (αραβική ονομασία του Isis) γενικότερα μέσω παράνομων συναλλαγών” σημείωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

Οι τεταμένες σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας

“Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ…εκείνους που χτύπησαν πισώπλατα του πιλότους μας…δεν καταλαβαίνω γιατί το έκαναν. Μόνο ο Αλλάχ το ξέρει. Θα μετανιώσουν για ό,τι έκαναν”, προειδοποιούσε την περασμένη εβδομάδα ο Β. Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον των βουλευτών, των μελών της κυβέρνησης και των κυβερνητών των περιφερειών και περιοχών της Ρωσίας, απειλώντας με περαιτέρω κυρώσεις την Άγκυρα.

Θυμίζουμε πως η Ρωσία ήταν η πρώτη που κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία για στήριξη του ISIS, μέσω του παράνομου πετρελαίου. Μάλιστα, πριν κάποιες μέρες παρουσίασαν βίντεο και φωτογραφίες που αποδεικνύουν τα όσα ισχυρίζονται, πως δηλαδή εμπλέκεται η Τουρκία στο λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές.

Ειδικότερα όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αν. Αντόνοφ «συνεχίζουμε να συλλέγουμε αποδείξεις για το πώς η Τουρκία ληστεύει τους γείτονές της» και συμπλήρωσε πως “παρουσιάσαμε όλες τις αποδείξεις πώς διεξάγεται το λαθρεμπόριο πετρελαίου μέσω του οποίου χρηματοδοτείται η τρομοκρατική οργάνωση. Ξέρουμε πόσο αξίζει ο λόγος του Ερντογάν».

Πηγή: RT

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα