Η Τουρκία “παγώνει” τις έρευνες και αποσύρει το Oruc Reis
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία "παγώνει προς το παρόν" τις έρευνες στο Αιγαίο καθώς η Άγκυρα θέλει να ακολουθήσει μια πιο "εποικοδομητική προσέγγιση".
- 28 Ιουλίου 2020 12:34
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε πως η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις ερευνητικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το CNN Turk, ο Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε τη διακοπή των επιχειρήσεων ως εποικοδομητική προσέγγιση των διαπραγματεύσεων.
Το πως ορίζει η Αγκυρα την “εποικοδομητική προσέγγιση” είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον, ωστόσο η ουσία της είδησης δεν αλλάζει. Ο Καλίν πάντως, σύμφωνα με το Reuters, έκανε λόγο για συνομιλίες με την Ελλάδα.
Πρακτικά η αλλαγή στάσης από την πλευρά της Τουρκίας σημαίνει ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο το οποίο αναμένεται να πάρει φωτιά.
O Kαλίν τόνισε επίσης ότι “δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να επιτύχει τα αποτελέσματα που θέλει χρησιμοποιώντας την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέσο πίεσης προς την Τουρκία”.
“Δεν φτάσαμε στο χείλος του πολέμου, ο γερμανικός τύπος υπερέβαλλε σ’ αυτό. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί της χωρίς προϋποθέσεις. Και τα δύο μέρη της Κύπρου θα πρέπει να αρχίσουν τις δικές τους διαπραγματεύσεις”.
Κατά το CNN Τurk πάντως, η Τουρκία περιμένει μέσα στον επόμενο μήνα να οριστούν συγκεκριμένα πεδία διαλόγου με την Αθήνα σε θέματα που θα αφορούν, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, “τη δίκαιη κατανομή των πόρων” στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, είπε ότι είναι «θετική ενέργεια από την Τουρκία η απόσυρση του Oruc Reis» για να συμπληρώσει όμως ότι με απειλές διάλογος δεν μπορεί να γίνει.
Το χρονικό της κρίσης
Η Τουρκία είχε βάλει για μία ακόμη φορά φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο εκδίδοντας NAVTEX με την οποία δέσμευε περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες από το Oruc Reis.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε συναγερμό στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με τον ελληνικό στόλο να αναπτύσσεται σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη του Αιγαίου αλλά ιδιαίτερα κοντά στο Καστελόριζο.
Παρά τα όσα ισχυριζόταν η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον το Σάββατο το Reis ουδέποτε βγήκε τελικά για έρευνες.
Η Ελλάδα δεν άλλαξε στάση και έτσι το τελευταίο 48ώρο παρατηρήθηκε σταδιακή αποκλιμάκωση με την αναχώρηση των πολεμικών πλοίων των δύο χωρών προς τη βάση τους.
Είχε επίσης λάβει χώρα στο Βερολίνο τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας στην οποία την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε η Ελένη Σουράνη, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού.
Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Τρίτη με την Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεγάλο μέρος της συνάντησης απασχόλησε η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις, επισήμανε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ συζητήθηκε και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις προηγούμενες ημέρες.