Η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ και οι 3600 λέξεις για τις τρανσφοβικές αναρτήσεις της
Η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ με ανάρτησή της στο Twitter προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, σχολιάζοντας την τρανς κοινότητα. Επανήλθε με μακροσκελές κείμενο για να δώσει εξηγήσεις. Η ανάρτηση της Έμα Γουάτσον.
- 11 Ιουνίου 2020 08:27
Η συγγραφέας των βιβλίων του Χάρι Πότερ, Τζ.Κ. Ρόουλινγκ προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις πολλών θαυμαστών της και μη, μετά από προσβλητικές αναρτήσεις της για την τρανς κοινότητα.
Μετά από σφοδρές κριτικές που δέχτηκε, τόσο από χρήστες του Twitter, όσο και από προσωπικότητες όπως ο Ντάνιελ Ράντκλιφ και η Έμα Γουάτσον, η ίδια αποφάσισε να δώσει εξηγήσεις
Σε ένα κείμενο 3.600 λέξεων, το οποίο δημοσιεύθηκε στο μπλογκ της την Τετάρτη, υπερασπίζεται την απόφαση της να μιλήσει ανοιχτά για τους “προβληματισμούς” της σχετικά με τους τρανς ανθρώπους.
Στο μακροσκελές κείμενο αναφέρεται στον πρώτο της βίαιο γάμο, στην ενδοοικογενειακή βία που έχει δεχτεί ενώ αποκαλύπτει πως είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. “Τα αναφέρω όλα αυτά, όχι σε μια προσπάθεια να κερδίσω τη συμπόνια σας, αλλά για αλληλεγγύη σε πολλές γυναίκες που έχουν βιώσει ιστορίες παρόμοιες με τις δικές μου, που έχουν δεχτεί κριτική επειδή έχουν ανησυχίες σχετικά με τα φύλα”, γράφει.
Η Ρόουλινγκ επικαλείται ακόμα την ελευθερία του λόγου καθώς και την παιδεία και την προστασία, ως επιχειρήματα που εξηγούν την απόφαση της να τοποθετηθεί για τα ζητήματα της κοινότητας.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ΜΚΟ για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, απάντησε στο κείμενο της Ρόουλινγκ, αναφέροντας μεταξύ άλλων. “Είναι πράγματι καλή σε ένα πράγμα. Να κάνει μυθοπλασία”.
Η Έμα Γουάτσον τοποθετήθηκε επί του ζητήματος με ανάρτησή της στο Twitter.
“Οι τρανς άνθρωποι είναι αυτό που λένε πως είναι και αξίζουν να ζουν τις ζωές τους χωρίς συνεχώς να αναρωτιούνται ή να τους λένε πως δεν είναι αυτό που είναι”
Το χρονικό των δημοσιεύσεων
Σύμφωνα με το CCN, όλα ξεκίνησαν με μια ανάρτηση της συγγραφέα, το Σάββατο στο Twitter, η οποία έλεγε:
“Γνώμη : Δημιουργία ενός πιο ισότιμου κόσμου μετά την COVID-19 για άτομα με εμμηνόρροια “
Η ίδια σχολίασε: ” Άτομα με εμμηνόρροια. Είμαι σίγουρη ότι υπήρχε μια λέξη για αυτούς τους ανθρώπους. Κάποιος να με βοηθήσει…Wumben; Wimpund; Woomud; “
Το σχόλιο της αυτό, που διαχωρίζει τα φύλλα με την εμμηνόρροια, προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια από την κοινότητα Lgbtqi+.
Στη συνέχεια η συγγραφέας απάντησε σε κάποια από τα σχόλια, ενώ θέλησε να υπερασπιστεί τον εαυτό της για το tweet της γράφοντας:
“Έχω ξοδέψει πάρα πολλές ώρες από τη ζωή μου τα τελευταία τρία χρόνια, διαβάζοντας βιβλία, blogs και επιστημονικά άρθρα από τρανς ανθρώπους, γιατρούς και ειδικούς του τομέα. Ξέρω ακριβώς τι σημαίνει ο όρος. Αλλά ποτέ δεν υπέθεσα ότι επειδή κάποιος σκέφτεται διαφορετικά από εμένα δεν γνωρίζει τι λέει”.
Ακόμη, απαντώντας σε σχολιασμούς των αναρτήσεων κατακρίθηκε και πάλι σχετικά με την πεποίθησή της για τα φύλα, καθώς προσπάθησε να υπερασπιστεί ότι τα φύλα των ανθρώπων είναι πραγματικά.
“Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, δεν υπάρχει έλξη για το ίδιο φύλο. Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, η πραγματικότητα των γυναικών παγκοσμίως διαγράφεται. Γνωρίζω και αγαπώ τους τρανς ανθρώπους, αλλά η διαγραφή της έννοιας του φύλου καταργεί την ικανότητα πολλών να συζητούν ουσιαστικά τη ζωή τους. Δεν είναι μίσος να λέμε την αλήθεια, έγραψε η ίδια. “¨
Υπερασπιζόμενη και πάλι τον ίδιο συλλογισμό σε μια άλλη απάντηση σε tweet δήλωσε:
“Η ιδέα ότι οι γυναίκες σαν εμένα, που δείχνουν κατανόηση για τους τρανς εδώ και δεκαετίες, επειδή και αυτοί είναι ευάλωτοι με τον ίδιο τρόπο, όπως και οι γυναίκες στην ανδρική βία -«μισούν» τους τρανς γιατί πιστεύουν ότι το φύλο είναι πραγματικό και έχουν ζήσει τις συνέπειες – είναι ανοησία ” .