Η βία αμαυρώνει την ψηφοφορία στις κρίσιμες εκλογές της Γεωργίας

Διαβάζεται σε 2'
Η βία αμαυρώνει την ψηφοφορία στις κρίσιμες εκλογές της Γεωργίας
Associated Press

Αρκετά είναι τα περιστατικά βίας που καταγράφονται στη Γεωργία, η οποία διεξάγει βουλευτικές εκλογές που θεωρούνται καθοριστικές για τη διεθνή θέση της χώρας.

Βία ξέσπασε σε πολλά εκλογικά κέντρα στη Γεωργία το Σάββατο, καθώς οι πολίτες ψηφίζουν στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της χώρας του Νοτίου Καυκάσου.

«Μας χτύπησαν, μας έφτυσαν, μας έβρισαν», δήλωσε η παρατηρήτρια εκλογών Gela Mtivlishvili στο εκλογικό τμήμα Akhmeta στην ανατολική Γεωργία. Νωρίτερα, σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα, «γίναμε μάρτυρες ενός περιστατικού όπου ένας συντονιστής του κόμματος Γεωργιανό Όνειρο έδωσε χρήματα σε έναν ψηφοφόρο», είπε.

Δημοσιογράφοι και ακτιβιστές ανέφεραν περιπτώσεις διαπληκτισμών σε εκλογικά κέντρα, αυτό που οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης αποκάλεσαν «εγκληματικές συμμορίες».

Αυτές οι βουλευτικές εκλογές θεωρούνται καθοριστικές για τη διεθνή θέση της χώρας – θα μπορούσαν να καθορίσουν αν η Γεωργία θα κλίνει προς την ΕΕ ή τη Μόσχα.

Η πολιτικός της αντιπολίτευσης Ana Natsvlishvili από το κόμμα «Ισχυρή Γεωργία» δήλωσε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου αδρανούν, παρά το γεγονός ότι «οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες… προσπαθούν να υπονομεύσουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας με επιθετικότητα και εκφοβισμό».

Η πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zourabichvili κάλεσε το υπουργείο Εσωτερικών να απομακρύνει τους εγκληματίες από τα εκλογικά κέντρα.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», Mamuka Mdinaradze, ανέφερε ότι ένα τηλεοπτικό κανάλι της αντιπολίτευσης μπορεί να «σκηνοθετεί ειδικές επιχειρήσεις» για να δημιουργήσει την εντύπωση χάους.

Ένα εκλογικό τμήμα στο Μαρνέλι, μια πόλη στη νότια Γεωργία, έκλεισε μετά από βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και έδειχνε έναν άνδρα, που αναγνωρίστηκε ως εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, να γεμίζει μια κάλπη με δεκάδες ψηφοδέλτια. Ξεκίνησε έρευνα για πιθανή «εκλογική απάτη» και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Γεωργίας δήλωσε ότι τα ψηφοδέλτια που δόθηκαν στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα θα ακυρωθούν.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Γεωργίας ανέφερε ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν 41,62% στις 3 μ.μ. ώρα Τιφλίδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα