Η Βρετανία απορρίπτει ως ακατάλληλους 300 αναπνευστήρες από την Κίνα

Η Βρετανία απορρίπτει ως ακατάλληλους 300 αναπνευστήρες από την Κίνα
Έλεγχος αναπνευστήρα σε νοσοκομείο της Αγγλίας Steve Parsons/PA via AP

Εκατοντάδες κινέζικοι αναπνευστήρες που είχε αγοράσει η Μ. Βρετανία για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας κρίθηκαν "ακατάλληλοι και επικίνδυνοι".

Στις 4 Απριλίου, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε ανακοινώσει την αγορά και άφιξη εκατοντάδων αναπνευστήρων από την Ευρώπη και την Κίνα, για την ενίσχυση του εξοπλισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην κορύφωση της μάχης της Μεγάλης Βρετανίας με τον κορονοϊό.

Ο Μάικλ Γκοβ είχε αναγγείλει την αγορά των αναπνευστήρων από τη Γερμανία, την Ελβετία και την Κίνα, με την τελευταία να στέλνει 300 αναπνευστήρες και το στέλεχος του υπουργικού συμβουλίου να την ευχαριστεί λέγοντας: “Ευχαριστώ την κινεζική κυβέρνηση για την υποστήριξή της”.

Σήμερα, Παρασκευή, σχεδόν έναν μήνα αργότερα, όπως αποκάλυψε η “Independent”, η αγορά κρίθηκε αποτυχημένη και οι αναπνευστήρες χαρακτηρίστηκαν “ακατάλληλοι, αναξιόπιστοι και δυνητικά επικίνδυνοι”. Όλοι οι αναπνευστήρες απορρίφθηκαν μετά από ένσταση και προτροπή των κλινικών γιατρών, οι οποίοι προειδοποίησαν πως η χρήση τους θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο των ασθενών σε περίπτωση που τους γινόταν χρήση.

Για την ακρίβεια, το νοσοκομείο των Γουεστ Μίντλαντς έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνοκ, γνωστοποιώντας του την επικινδυνότητα της χρήστης των αναπνευστήρων, ζητώντας την απόσυρση και αντικατάστασή τους με καλύτερες και καταλληλότερες συσκευές, αφού το μοντέλο “Shangrila 510s”, που κατασκευάστηκε από την κινεζική εταιρεία “Aeonmed” προορίζεται για ασθενοφόρα και όχι για νοσοκομεία! Στην επιστολή, οι αναπνευστήρες χαρακτηρίστηκαν ως “αναξιόπιστοι”, η ποιότητά τους “βασική”, ενώ δεν υπήρχε και η δυνατότητα για να καθαριστούν σωστά, διαδικασία ζωτικής σημασίας για ασθενείς με υψηλά επίπεδα μόλυνσης.

Κάπως έτσι οι αναπνευστήρες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση, η οποία είχε σπεύσει στην αγορά τους σε μία χρονική περίοδο όπου υπήρχε έλλειψη στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα