Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για μια “πλήρη συμφωνία”, αν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο

Διαβάζεται σε 2'
Βομβαρδισμοί κοντά στη Ράφα
Βομβαρδισμοί κοντά στη Ράφα AP Photo Ramez Habboub

Η Χαμάς ενημέρωσε την Αίγυπτο και το Κατάρ πως είναι έτοιμη για μια “πλήρη συμφωνία” για ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων, αρκεί το Ισραήλ να σταματήσει να επιτίθεται στους ανθρώπους στη Γάζα.

Η Χαμάς δήλωσε ότι ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός ότι είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια «πλήρη συμφωνία», που θα περιλαμβάνει μιας συνολικής συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων/φυλακισμένων, εάν το Ισραήλ «σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητά του εναντίον των ανθρώπων στη Γάζα», σύμφωνα με όσα ανέφερε ανακοίνωση της.

Οι συνομιλίες, με τη μεσολάβηση, μεταξύ άλλων, της Αιγύπτου και του Κατάρ για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος στον πόλεμο της Γάζας έχουν επανειλημμένα βαλτώσει, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για την έλλειψη προόδου.

Η τελευταία ανακοίνωση της Χαμάς ήρθε καθώς το Ισραήλ συνέχισε την επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ), του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ, να σταματήσει τις επιθέσεις.

«Η Χαμάς και οι παλαιστινιακές παρατάξεις δεν θα δεχτούν να συμμετάσχουν σε αυτή την πολιτική συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις (κατάπαυσης του πυρός) υπό το φως της επίθεσης, της πολιορκίας, της πείνας και της γενοκτονίας του λαού μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τις προηγούμενες προσφορές της Χαμάς ως ανεπαρκείς. Λέει ότι η επίθεσή στη Ράφα επικεντρώνεται στη διάσωση ομήρων και στο να εξαλείψει τους μαχητές της Χαμάς.

Σχεδόν 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ σε όλη τη Γάζα, σύμφωνα με το εκεί υπουργείο Υγείας. Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση μετά την επίθεση μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας περισσότερους από 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς καταμετρητές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα