Η Χαμάς δημοσίευσε βίντεο με τους έξι νεκρούς ομήρους και απειλεί να δημοσιεύσει κι άλλο

Διαβάζεται σε 6'
Ισραηλινοί σττρατιώτες στη Γάζα
Ισραηλινοί σττρατιώτες στη Γάζα Israel Defense Forces via AP

Απόσπασμα με τους έξι νεκρούς ομήρους έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς, ενώ απειλεί να δημοσιεύσει και το τελευταίο τους μήνυμα.

Ένα βίντεο που δείχνει τους έξι νεκρούς ομήρους να μιλούν σε μια κάμερα έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς, ενώ έκανε γνωστό ότι θα δημοσιεύσει το «τελευταίο τους μήνυμα στον κόσμο».

Στο βίντεο φαίνονται και οι έξι όμηροι, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν από τον ισραηλινό στρατό την Κυριακή (01/09), να επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους, λίγο πριν εμφανιστεί ένα καρέ που απειλεί ότι θα δημοσιεύσει τα «τελευταία τους μηνύματα».

Το εν λόγω βίντεο που κυκλοφόρησε στο Telegram, τελειώνει με την απειλή ότι το μήνυμα θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι σοροί τους ανασύρθηκαν από τον ισραηλινό στρατό το πρωί της Κυριακής από την περιοχή της Ράφα στη Γάζα. Το Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση και σκοτώθηκαν είτε την Πέμπτη είτε νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Το Κανάλι 12 μετέδωσε ότι αξιωματούχοι ασφαλείας εκτιμούν ότι η Χαμάς εκτέλεσε τους έξι ομήρους λόγω των ανησυχιών ότι ένας όμηρος που διασώθηκε ζωντανός από μια κοντινή σήραγγα την περασμένη εβδομάδα θα αποκάλυπτε λεπτομέρειες σχετικά με το πού κρατούνταν οι άλλοι αιχμάλωτοι.

Πρόταση – τελεσίγραφο σε Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Περισσότερο επείγουσα από ποτέ είναι η ανάγκη για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα, με την πίεση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν να εντείνεται, σύμφωνα με αξιωματούχους, από την Κυριακή (01/09), αφότου οι δυνάμεις του Ισραήλ ανέσυραν τις σορούς έξι ομήρων, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινοαμερικανού Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με την Αίγυπτο και το Κατάρ για το τελικό περίγραμμα μιας –  τελικής αυτή τη φορά – συμφωνίας “τελεσίγραφο”, την οποία σχεδιάζουν να παρουσιάσουν στις εμπλεκόμενες πλευρές τις επόμενες εβδομάδες. Εάν οι δύο πλευρές δεν την αποδεχθούν, αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης που μίλησε στην Washington Post υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει για ιδιωτικές και ευαίσθητες διαβουλεύσεις. Αξιωματούχοι του Μπάιντεν δήλωσαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η ανακάλυψη των έξι ομήρων θα κάνει πιο πιθανό ή λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία το Ισραήλ και η Χαμάς τις επόμενες εβδομάδες.

Στα “σκαριά” η τελική πρόταση των ΗΠΑ για συμφωνία

«Δεν μπορείς να συνεχίζεις επ’ αόριστον αυτές τις διαπραγματεύσεις. Αυτή η διαδικασία πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ εργάζονταν πάνω στην τελική πρόταση πριν βρεθούν νεκροί οι έξι όμηροι σε μια σήραγγα κάτω από τη νότια πόλη της Γάζας, τη Ράφα. «Θα εκτροχιάσει αυτό τη συμφωνία; Όχι. Αντίθετα, θα πρέπει να προσθέσει επιπλέον επείγον χαρακτήρα σε αυτή την τελική φάση, στην οποία βρισκόμασταν ήδη».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι οι έξι όμηροι σκοτώθηκαν από τους απαγωγείς τους «λίγο πριν» ανακαλυφθούν. Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρόμοια εκτίμηση, πιστεύοντας ότι και οι έξι όμηροι πυροβολήθηκαν στο κεφάλι και εκτελέστηκαν λίγο πριν βρεθούν οι σοροί τους.

Από την άλλη, στέλεχος της Χαμάς, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τα θύματα «σκοτώθηκαν από πυρά και βομβαρδισμούς της κατοχής» (του Ισραήλ), σημειώνοντας πως και τα έξι θύματα συμπεριλαμβάνονταν «σε κατάλογο ομήρων προς απελευθέρωση» εγκεκριμένο από το παλαιστινιακό κίνημα.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του βρίσκονται εδώ και μήνες σε διαβουλεύσεις για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία θα επέτρεπε την απελευθέρωση των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η προσδοκία τους ήταν ότι αυτό θα έθετε τα θεμέλια για μια μόνιμη λήξη του πολέμου. Αλλά από την πλευρά της Χαμάς – όπως ειπωθηκε τελευταία και δια στόματος του Χαλίλ Αλ Χάγια, κορυφαίου διαπραγματευτή της Χαμάς, διαμηνύει ότι το κίνημα δεν θα δεχθεί καμιά συμφωνία αν δεν προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων διαδρόμων της Φιλαδέλφειας και Νετσαρίμ — κάτι που έχει μετατραπεί σε μείζον εμπόδιο στις συνομιλίες.

Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Τζ. Μπερνς, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο συντονιστής της Μέσης Ανατολής του Λευκού Οίκου, Μπρετ ΜακΓκέρκ, είναι μεταξύ αυτών που έχουν ταξιδέψει πολλές φορές στην περιοχή και έχουν συνεργαστεί με Καταριανούς και Αιγύπτιους διαπραγματευτές για να βρεθεί μια συμφωνία.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει την οργή και την αυξανόμενη πίεση από τις οικογένειες των ομήρων, οι οποίες απαιτούν να απευθυνθεί στο έθνος. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο το βράδυ της Κυριακής, και το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο του Ισραήλ κάλεσε σε γενική απεργία τη Δευτέρα — απειλώντας να παραλύσει τη χώρα μέχρι ο Νετανιάχου να συμφωνήσει με τη Χαμάς για την επιστροφή των υπόλοιπων αιχμαλώτων. Οι οικογένειες των ομήρων κατηγορούν επί μήνες τον Νετανιάχου ότι προτάσσει την πολιτική του επιβίωση και τη νίκη κατά της Χαμάς έναντι μιας συμφωνίας που θα έφερνε τους αγαπημένους τους πίσω στο σπίτι.

Ο Ντένις Ρος, πρώην Αμερικανός απεσταλμένος στο Ισραήλ, δήλωε ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γεχίγια Σινουάρ, είναι απίθανο να αλλάξει τη θέση του, καθώς κανείς δεν μπορεί να ασκήσει πίεση πάνω του, αλλά μένει να φανεί αν η πίεση μέσα στο Ισραήλ μπορεί να αναγκάσει τον Νετανιάχου να εμπλακεί πιο σοβαρά στις διαπραγματεύσεις.

«Για την ώρα, [ο Σινουάρ] θα περιμένει να δει αν η γενική απεργία στο Ισραήλ θα οδηγήσει σε χαλάρωση των όρων του πρωθυπουργού Νετανιάχου», είπε ο Ρος σε συνέντευξή του. «Η απεργία, η πιθανή μαζική διαμαρτυρία, υποστηρίζουν τις οικογένειες των ομήρων και την άποψή τους ότι η στρατηγική του Νετανιάχου τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στην αύξηση της πίεσης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στη Χαμάς έχει αποτύχει».

Η Χαμάς, σε ανακοίνωσή της, κατηγόρησε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς για τους θανάτους, προσθέτοντας ότι «αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανησυχεί για τις ζωές τους, πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει αυτόν τον εχθρό με χρήματα και όπλα και να πιέσει την κατοχή να σταματήσει άμεσα την επιθετικότητά της».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα