Η Χαμάς ζητά την εφαρμογή του σχεδίου για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Διαβάζεται σε 3'
Παλαιστίνιοι στα χαλάσματα της Γάζας
Παλαιστίνιοι στα χαλάσματα της Γάζας (AP Photo/Ismael Abu Dayyah)

Κάλεσμα της Χαμάς για εφαρμογή του σχεδίου που παρουσιάστηκε από τον Τζο Μπάιντεν για κατάπαυση πυρός στη Γάζα. Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στη Μέση Ανατολή

Η Χαμάς κάλεσε χθες. Κυριακή (11/8) να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο που είχε παρουσιαστεί από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας αντί «να διεξαχθούν περισσότερες διαπραγματεύσεις», την ώρα που κάτοικοι έφευγαν μαζικά από τη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, όπου αναμενόταν να εξαπολυθούν νέες χερσαίες και αεροπορικές ισραηλινές επιχειρήσεις.

Το αίτημα αυτό του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος καταγράφτηκε την επομένη αεροπορικής επιδρομής σε σχολείο που θεωρείται πως συγκαταλέγεται στις πιο πολύνεκρες από την έναρξη του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα άνευ προηγουμένη έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.

Παρά τις επίμονες διεθνείς εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, οι προσπάθειες των χωρών που μεσολαβούν -Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ- έμειναν επανειλημμένα άκαρπες τους τελευταίους μήνες.

Την 31η Μαΐου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε σχέδιο, ισραηλινή πρόταση κατ’ αυτόν, που προέβλεπε, σε πρώτη φάση, κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, συνοδευόμενη από την απόσυρση μονάδων του ισραηλινού στρατού από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας και την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.

Η Χαμάς κάλεσε χθες τις χώρες που μεσολαβούν να «παρουσιάσουν οδικό χάρτη» για την «εφαρμογή» του σχεδίου, στη βάση της παρουσίασής του από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν και «της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αντί του να γίνουν «περισσότερες διαπραγματεύσεις» ούτε να παρουσιαστούν «νέες προτάσεις».

Πριν από μερικές ημέρες, οι χώρες που μεσολαβούν κάλεσαν να ξαναρχίσουν τη 15η Αυγούστου τις έμμεσες διαπραγματεύσεις για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στον θύλακο και παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει· η Χαμάς δεν το έχει ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε νωρίς χθες Κυριακή τους αμάχους να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την αλ Τζαλάα, βόρεια συνοικία της πόλης Χαν Γιούνις, όπου έχει ήδη διεξαγάγει επανειλημμένα επιχειρήσεις.

Ανέφερε πως η Χαμάς εγκατέστησε εκεί «τρομοκρατική υποδομή» και «ετοιμάζεται» να εξαπολύσει επιθέσεις.

Στην πόλη της Γάζας, σωστικά συνεργεία συνέχιζαν το έργο τους, την επομένη αεροπορικού βομβαρδισμού ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 93 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σε σχολικό κτιριακό συγκρότημα που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Ο ισραηλινός στρατός στηρίζει ότι στο σχολικό κτιριακό συγκρότημα βρισκόταν «κέντρο διοίκησης» από το οποίο μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ «διεξήγαγαν επιθέσεις» εναντίον των μελών του και ότι «εξάλειψε» τουλάχιστον «19 τρομοκράτες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα