Η χειρότερη υπόθεση σεξουαλικής διαδικτυακής παρενόχλησης στην ιστορία της Αυστραλίας

Διαβάζεται σε 4'
Η χειρότερη υπόθεση σεξουαλικής διαδικτυακής παρενόχλησης στην ιστορία της Αυστραλίας
iStock

Στην Αυστραλία 29χρονος άνδρας υποδυόταν έφηβο Youtuber, με σκοπό να προσεγγίζει παιδιά ή έφηβους και να αποσπά σεξουαλικό υλικό μέσω εκβιασμού.

Ένας άνδρας στην Αυστραλία που εμφανιζόταν ως έφηβος Youtuber καταδικάστηκε σε 17 χρόνια φυλάκισης, καθώς φέρεται να εξανάγκαζε εκατοντάδες ανθρώπους παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένων και 180 παιδιών, να προβαίνουν σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Muhammad Zain Ul Abideen Rasheed, 29 ετών, καταδικάστηκε Δυτική Αυστραλία την Τρίτη (27/8), σύμφωνα με τα πρακτικά του δικαστηρίου. Παραδέχθηκε την ενοχή του για 119 κατηγορίες.

Ο Ντέιβιντ ΜακΛίν, μέλος της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, περιέγραψε τα εγκλήματα του Ρασίντ ως «μία από τις χειρότερες περιπτώσεις εκβιασμού στην ιστορία». Στα σχόλια της ποινής της, η δικαστής Amanda Burrows είπε ότι δεν μπορούσε να βρει «καμία συγκρίσιμη υπόθεση» στην αυστραλιανή νομική ιστορία.

Κατά τη διάρκεια 11 μηνών, ο Ρασίντ χρησιμοποίησε το Instagram για να κερδίσει την εμπιστοσύνη 286 θυμάτων, μερικά μόλις 10 ετών, προτού τα εξαναγκάσει να διαπράξουν εξευτελιστικές σεξουαλικές πράξεις στην κάμερα, είπε η δικαστής. Σε ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα, είπε το δικαστήριο, ο Rasheed συνέχισε να κακοποιεί ένα θύμα που αυτοτραυματιζόταν και απειλούσε να αυτοκτονήσει.

Πότε ξεκίνησε και πως δρούσε

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Σεπτεμβρίου 2019. 

Η αυστραλιανή αστυνομία ενημερώθηκε για πρώτη φορά για τις δράσεις του Ρασίντ στο Instagram τον Ιούνιο του 2019, μετά από παραπομπή από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και την Ιντερπόλ, ανέφερε το δικαστήριο. Εκείνο τον Σεπτέμβριο, η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του , κατέσχεσε έναν απροσδιόριστο αριθμό συσκευών και του απήγγειλαν κατηγορίες για ένα αρχικό αδίκημα σχετικά με την κακοποίηση παιδιών. Σύμφωνα με την Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία, μια έρευνα που ακολούθησε ταυτοποίησε εκατοντάδες θύματα από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Βρετανίας.

Στα σχόλια της καταδίκης της, η δικαστής δήλωσε ότι τα αρχεία καταγραφής συνομιλιών έδειξαν ότι ο Ρασίντ εμφανιζόταν ως ένας διεθνώς δημοφιλής 15χρονος σταρ του YouTube για να γίνει αρχικά φίλος με τα θύματά του μέσω του Instagram.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο Ρασίντ τους έστελνε στη συνέχεια αβλαβείς ερωτήσεις για να τους κάνει να αισθάνονται άνετα, προτού στείλει τελικά σεξουαλικές. Στη συνέχεια εκβίαζε τα θύματά του δημιουργώντας στιγμιότυπα οθόνης των απαντήσεών τους και απειλώντας ότι θα τα μοιραστεί με τους ακόλουθους των θυμάτων του, εκτός και αν έστελναν σεξουαλικές εικόνες. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι ο Ρασίντ έκανε 418 βιντεοσκοπήσεις σε 102 από τα θύματά του, συμπεριλαμβανομένων 72 παιδιών, εν αγνοία τους.

Ο Ρασίντ έκρυβε την ταυτότητά του επικοινωνώντας με τα θύματα, αποκλειστικά μέσω μηνυμάτων. «Δεν της μίλησες με τη φωνή σου και σχεδόν ποτέ δεν άνοιξες την web κάμερα σου», είπε η δικαστής στα σχόλια της ποινής της Τρίτης. «Το θύμα συνήθως δεν έβλεπε ποτέ το πραγματικό σου πρόσωπο, ενώ εσύ το εκβίαζες και το κακοποιούσες». Τα περισσότερα από αυτά τα θύματα ήταν στα σπίτια τους, καθώς έπρεπε να βρίσκονται σε ένα μέρος που νιώθουν ασφαλείς.

Η δικαστής είπε ότι αφού τελείωσε το σχολείο, ο Ρασίντ «δεν είχε κατάφερε να συνάψει ερωτικές σχέσεις με γυναίκες» και δραστηριοποιήθηκε σε κοινότητες incel (ακούσια αγαμία: περιγράφει κυρίως έναν άνδρα απογοητευμένο από την έλλειψη σεξουαλικών εμπειριών) στο διαδίκτυο. «Άρχισε να βλέπει τις γυναίκες και τα κορίτσια ως αντικείμενα ικανοποίησης και όχι ως ανθρώπους», απόψεις που «πιθανότατα ενισχύθηκαν σε ορισμένες διαδικτυακές κοινότητες που σύχναζε», είπε η δικαστής. Σημείωσε επίσης ότι ο Ρασίντ είχε κίνητρο τη σεξουαλική ικανοποίηση και όχι το οικονομικό κέρδος.

Τι λένε οι ειδικοί

Σε δήλωσή του τον Απρίλιο , το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα & Εκμεταλλευόμενα Παιδιά των ΗΠΑ όρισε την εκβίαση ως «μια μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών όπου τα παιδιά εκβιάζονται από ένα άτομο που έχει αποκτήσει γυμνές ή σεξουαλικές εικόνες τους. Συχνά το θύμα απειλείται ότι οι εικόνες του θα δημοσιοποιηθούν, εκτός εάν παρέχουν πρόσθετο σεξουαλικό περιεχόμενο, σεξουαλική δραστηριότητα ή χρήματα».

Το NCMEC περιέγραψε τον εκβιασμό ως «παγκόσμιο πρόβλημα» και είπε ότι τα τελευταία χρόνια σημείωσε μια ιδιαίτερα δραματική αύξηση στις αναφορές για χρηματοοικονομικές εκτροπές.

Οι έρευνες του FBI και της Εσωτερικής Ασφάλειας έλαβαν αναφορές για διαδικτυακή οικονομική εκβίαση ανηλίκων που αφορούσαν τουλάχιστον 12.600 θύματα, κυρίως αγόρια, από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2023. Οι εκβιασμοί είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 θύματα να αυτοκτονήσουν.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα