Η χρήση των Storm Shadow βάζει τη Βρετανία στο στόχαστρο του Πούτιν
Διαβάζεται σε 3'Πώς θα αντιδράσει ο Ρώσος πρόεδρος στη χρήση των βρετανικών πυραύλων Storm Shadow, εντός ρωσικού εδάφους, από την Ουκρανία.
- 20 Νοεμβρίου 2024 19:05
Χρήση -για πρώτη φορά σε ρωσικό έδαφος- των βρετανικών πυραύλων Storm Shadow έκανε η Ουκρανία, μια μόλις ημέρα μετά την εκτόξευση αμερικανικών πυραύλων ATACMS.
Η Βρετανία είχε δηλώσει προηγουμένως η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ Storm Shadow εντός της ουκρανικής επικράτειας, αλλά η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πίεζε επί μήνες να λάβει άδεια να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.
Τόσο το Λονδίνο όσο και το Κίεβο αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν το εν λόγω χτύπημα, δηλώνοντας ότι δεν σχολιάζουν αναφορές ή επιχειρησιακά θέματα. «Χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, απλώς λέμε ότι είμαστε ικανοί να ανταποκριθούμε (σ.σ. στις επιθέσεις)» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Rustem Umerov.
Σημειώνεται πως, το Storm Shadow είναι ένα προηγμένο, αεροεκτοξευόμενο κατευθυνόμενο βλήμα μακράς εμβέλειας, σχεδιασμένο για στρατηγικές επιθέσεις σε στόχους υψηλής αξίας.
Κατασκευάζεται από την MBDA, μια κορυφαία εταιρεία στον τομέα των πυραυλικών συστημάτων, και το βλήμα χρησιμοποιείται από τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες.
Τι σηματοδοτεί η χρήση των Storm Shadow
Σε ανάλυσή της, η βρετανική εφημερίδα Telegraph επισημαίνει πως, όταν οι βρετανικής κατασκευής πύραυλοι Storm Shadow έπεσαν στη Ρωσία λίγο μετά το μεσημέρι, η Βρετανία διέβη τον Ρουβίκωνα. Αυτή ήταν η στιγμή για την οποία το Κρεμλίνο προειδοποιούσε εδώ και μήνες.
Το μήνυμα, από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν απλό και άμεσο. Προειδοποίησε ότι, αν οι βρετανικοί πύραυλοι εκτοξευτούν στη Ρωσία, η Βρετανία θα μετατραπεί από σύμμαχος της Ουκρανίας σε άμεσα εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο.
Και έτσι, στα μάτια του Κρεμλίνου, η Βρετανία εμπλέκεται πλέον με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στον πόλεμο, ανεξάρτητα από το πώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer θα προσπαθήσει να υποβαθμίσει την απειλή – και τις επιπτώσεις.
Όπως αναφέρει η Telegraph, περιμένουμε την απάντηση του Κρεμλίνου, με τον Πούτιν να αλλάζει χθες τους κανόνες χρήσης των πυρηνικών όπλων.
Ήδη, κατά το παρελθόν συνεργάτες του έχουν απειλήσει να εκτοξεύσουν πυρηνικό πύραυλο στη Βρετανία, αλλά «θα κάνει όντως ο Πούτιν αυτό το πιο καταστροφικό βήμα;» διερωτάται η Βρετανική εφημερίδα.
Η Κίνα, ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ρωσίας, έχει προειδοποιήσει τον Πούτιν να μην προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία με την εκτόξευση πυρηνικού πυραύλου, αλλά κάποιοι Ρώσοι απαιτούν σκληρή απάντηση.