Η υπόθεση Πετίτο και το σύνδρομο της λευκής αγνοούμενης γυναίκας
Το επίπεδο της δημοσιότητας που έχει λάβει η υπόθεση της εξαφάνισης και δολοφονίας της Γκάμπι Πετίτο δεν έχει επιτευχθεί ποτέ με την εξαφάνιση μιας Αφροαμερικανίδας ή μιας αυτόχθονος. Τι είναι το σύνδρομο της λευκής αγνοούμενης γυναίκας
- 24 Σεπτεμβρίου 2021 13:32
Η υπόθεση εξαφάνισης και δολοφονίας της Γκάμπι Πετίτο στις ΗΠΑ έγινε γνωστή σε όλο τον πλανήτη, μέσα από αμέτρητες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνεχή ρεπορτάζ στα διεθνή ΜΜΕ. Παράλληλα ωστόσο έχει τροφοδοτήσει και μια συζήτηση για τη δυσανάλογη προσοχή που αποδίδεται στις εξαφανίσεις λευκών γυναικών. Το επίπεδο της δημοσιότητας που έχει λάβει η υπόθεση της 22χρονης μπλόγκερ δεν έχει επιτευχθεί ποτέ με την εξαφάνιση μιας Αφροαμερικανίδας ή μιας αυτόχθονος.
Οι εξαφανίσεις των νέων, λευκών γυναικών, κυρίως όσων είναι “σχετικά πλούσιες” και οι οποίες “αντιστοιχούν στα κριτήρια ομορφιάς”, καλύπτονται περισσότερο από τα μέσα ενημέρωσης σε σχέση με αυτές ατόμων που προέρχονται από μειονότητες, σύμφωνα με τον δικηγόρο και εγκληματολόγο Ζακ Σόμερς, ο οποίος πραγματοποιεί μελέτη για “το σύνδρομο της λευκής αγνοούμενης γυναίκας”.
Το 50% των άρθρων που έχει μελετήσει αφορούν την εξαφάνιση μιας λευκής γυναίκας, οι οποίες αποτελούν μόνο το 30% των εξαφανίσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Η Γκάμπι Πετίτο, που θεωρείται μια νεαρή και “εύθραυστη” γυναίκα, ταιριάζει στο αφήγημα της “δεσποινίδας σε κίνδυνο” που “έχει ανάγκη να σωθεί”, μια εικόνα “με έντονη παρουσία στην αμερικανική κουλτούρα”, εξηγεί ο Σόμερς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσοχή που έχει δοθεί στην υπόθεση της Πετίτο οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως οι πολλές πληροφορίες για τη ζωή της που είναι διαθέσιμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τρέφουν τους περίεργους αλλά και το βίντεο από την κάμερα ενός αστυνομικού στον οποίο είχε απευθυνθεί η νεαρή γυναίκα τον Αύγουστο, στο οποίο φαίνεται να τσακώνεται με τον Λόντρι.
Εξάλλου ο φίλος της με τη συμπεριφορά του προσέφερε στο κοινό “έναν φυσικό ύποπτο”, σημειώνει ο Σόμερς.
Την ίδια ώρα η αμερικανική κοινωνία “συνδέει περισσότερο τους έγχρωμους με την εγκληματικότητα και κατά συνέπεια δεν ενδιαφέρεται τόσο όταν εξαφανίζεται ένας μαύρος”, πρόσθέτει.
“Μεταξύ των ανθρώπων που αποφασίζουν ποιος θα γίνει είδηση δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία”, σχολιάζει και ο Μάρτιν Ρέινολτς του Maynard Institute for Journalism Education.
Γνωρίζοντας αυτή την προκατάληψη η Κάμπελ και άλλοι χρήστες του διαδικτύου αναρτούν πλέον μηνύματα για τον εντοπισμό και άλλων αγνοούμενων, όπως η νεαρή Ασιάτισσα Λόρεν Τσο ή ο Αφροαμερικανός Τζελάνι Ντέι.
Σε μια περίεργη σύμπτωση το πτώμα του Ντέι εντοπίστηκε την Πέμπτη το απόγευμα από τις αρχές της πόλης ΛαΣαλ στο Ιλινόι, όμως τα αίτια του θανάτου του παραμένουν άγνωστα.
Το γεγονός ότι κάποιοι χρήστες του διαδικτύου φέρνουν στη δημοσιότητα πιο άγνωστες υποθέσεις “είναι πολύ καλό”, εκτιμά ο Ρέινολντς. Όμως την πραγματική ευθύνη την έχουν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι “θα έπρεπε να διασφαλίζουν ότι αντιμετωπίζουν με ίσους όρους” όλες τις υποθέσεις.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις