Η ζωή και το έργο του Στιβ Τζομπς
Βγαλμένη από σενάριο κινηματογραφικής ταινίας μοιάζει η ζωή του Στιβ Τζομπς. Διαβάστε στο NEWS 247 την πορεία του ανθρώπου που άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την τεχνολογία (Vids+Pics)
- 06 Οκτωβρίου 2011 08:13
Ο Στιβ Τζομπς , ήταν ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχίας της Apple, αυτός που κατάφερε να συνδυάσει το ντιζάιν με την τεχνολογία.
Ο δαιμόνιος οραματιστής , όπως τον αποκάλεσε ο πρόεδρος των Η.Π.Α Μπάρακ Ομπάμα, γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1955 στο San Francisco.
Οι γονείς του Πολ και Κλάρα Τζομπς κατοικούσαν στην Santa Clara της Καλιφόρνιας. Πήγε σχολείο στο Cupertino Junior High School. Από νεαρή ηλικία παρακολουθούσε μαθήματα στη Hewlett-Packard στο Palo Alto.
Αρχικά εργάστηκε το καλοκαίρι του 1970 μαζί με τον Στιβ Βόζνιακ. Το 1972 όταν αποφοίτησε από το σχολείο αποφάσισε να πάει να σπουδάσει στο Reed College στο Portland του Όρεγκον, το οποίο είναι ένα φημισμένο πανεπιστήμιο καλών τεχνών.
Δυο χρόνια αργότερα, το 1974 επέστρεψε στη Καλιφόρνια όπου και άρχισε να πηγαίνει στις συνεδριάσεις του Homebrew Computer Club μαζί με τον Στιβ Βόζνιακ.
Παράλληλα άρχισε να δουλεύει ως τεχνικός στην Atari με σκοπό την αποταμίευση χρημάτων για ένα ταξίδι στην Ινδία μαζί με έναν φίλο του από το Reed College, τον Ντάνιελ Κότκ που στη συνέχεια έγινε και ο πρώτος υπάλληλος της Apple, έχοντας φιλοσοφικές ανησυχίες.
Η πρώτη αμήχανη τηλεοπτική εμφάνιση του Στιβ Τζομπς
Επιστρέφοντας από την Ινδία ο
ήταν ένας άλλος άνθρωπος, είχε ξυρισμένο κεφάλι και φορούσε ινδικά ρούχα ενώ παράλληλα αισθανότανε ότι οι άλλοι δεν αντιλαμβάνονταν τον τρόπο σκέψης του.
Την ίδια περίοδο ξαναγύρισε στην παλιά του δουλειά στην Atari όπου και ανέλαβε ένα project μαζί με τον Βόζνιακ, καθώς του ίδιου του έλειπε η τεχνική κατάρτιση, στο οποίο έπρεπε να φτιάξουν ένα νέο chip.
Το 1976 εγκατέλειψε την Atari και μαζί με τον Βόζνιακ ίδρυσαν την Apple Computer Inc σε ένα γκαράζ στην μικρή πόλη Los Alto της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με την βοήθεια του επενδυτή και εκατομμυριούχου A.C. “Mike” Markkula.
Το πρώτο προϊόν της νέας εταιρίας ήταν ο υπολογιστής Apple I, δημιούργημα του Βόζνιακ, ο οποίος έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου.
Ο Apple-1, που διέθετε τον επεξεργαστή MOS 6502 1 MHz και μονόχρωμη οθόνη 280Χ192, αλλά όχι πληκτρολόγιο, σχεδιάστηκε το 1976 και σταμάτησε να παράγεται το Σεπτέμβριο του 1977.
Τελικά κατασκευάστηκαν μόνο 200 κομμάτια, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι επιβιώνουν γύρω στα 50. Κάθε υπολογιστής πουλήθηκε τότε αντί 666,66 δολαρίων αλλά σήμερα η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της συλλεκτικής και συναισθηματικής αξίας του για πολλούς φίλους των υπολογιστών.
Έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 1977, η
ανακοίνωσε τον Apple II, τον διάδοχο του Apple I, ο οποίος για πολλά έτη παρέμεινε βασικός παράγοντας της οικονομικής ευημερίας της εταιρίας. Η Apple ΙΙ κατέκτησε εκατομμύρια χρηστών που μέχρι τότε δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρωτοποριακά για την εποχή προγράμματα όπως το VisiCalc του Νταν Μπρίκλιν, το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικού φύλλου, το οποίο έγινε και λόγος αγοράς του εν λόγω υπολογιστή.
To 1983 η Apple παρουσίασε τον υπολογιστή Lisa, τον πρώτο εμπορικό υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον εργασίας, του οποίου η τιμή πώλησης πλησίαζε τα $10.000 δολάρια, κάνοντάς τον ιδιαίτερα ακριβό ακόμη και για επιχειρηματικά περιβάλλοντα.
Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1984, και με τον Lisa να έχει αποτύχει εμπορικά, η Apple παρουσίασε τον Macintosh, τoν υπολογιστή που θα έκανε την Apple γνωστή στο ευρύ κοινό και θα επαναπροσδιόριζε την διεπαφή ανθρώπου και μηχανής, εξασφαλίζοντας της σημαντική θέση στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Το 1985 το διοικητικό συμβούλιο της Apple αποφάσισε να “εξορίσει” τον συνιδρυτή της εταιρίας Στιβ Τζομπς, ο οποίος και αποχώρησε από αυτή και ίδρυσε την εταιρία NeXT Computer Inc.
Μεταξύ 1985 και 1992 η Apple κατείχε κυρίαρχη θέση στην αγορά προσωπικών υπολογιστών με γραφικό περιβάλλον. Οι υπολογιστές Macintosh αποτελούσαν μηχανήματα υψηλής ποιότητος και τιμής, και ιδιαίτερης ευκολίας χρήσης. Το 1992 η Apple μεταπήδησε στη πλατφόρμα επεξεργαστών PowerPC σε συνεργασία με τις εταιρίες Motorola και IBM.
Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κέλυφους (αρχικά) και λειτουργικού συστήματος (αργότερα) Windows από την Microsoft, καθώς και τα εσωτερικά προβλήματα της εταιρίας, τόσο τεχνολογικά και λειτουργικά (παρωχημένο λειτουργικό σύστημα, έλλειψη στρατηγικών στόχων, αυξημένος ανταγωνισμός και απώλεια εσόδων) όσο και διοικητικά/πολιτικά (διαφωνίες μεταξύ στελεχών, αδυναμία λήψης βασικών αποφάσεων) έφεραν την Apple στα πρόθυρα πτώχευσης το 1996.
Μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις, τόσο με την NeXT, όσο και με την Be Inc., σχετικά με την αγορά λογισμικού ως το νέο λειτουργικό σύστημα της εταιρίας, η Apple αγόρασε την ΝeXT τον Φεβρουάριο του 1997. Λίγο αργότερα ο
Το 1998 λανσαρίστηκαν οι πολύχρωμοι και αξιόπιστοι iMac Και τα iBook. Στον χώρο των πολυμέσων ο iMac ήταν ανώτερος από το IBM PC και εταιρείες όπως η Adobe και Macromedia συνείσφεραν στην επιτυχία του παρέχοντας προγράμματα πολυμέσων γι αυτόν. Αν και οι χρήστες των Mac θέλουν παραδοσιακά να παραμένουν αποστασιοποιημένοι από τα ΙΒΜ PC και τα Microsoft Windows, o Τζομπς δεν ακολούθησε αυτή την γραμμή.
Το 2000 στο Macworld Expo ο Στιβ Τζομπς ανακοίνωσε και επίσημα πλέον τον τίτλο του ως μόνιμος CEO της Apple. Το 2001 η Apple παρουσίασε μια ριζικά βελτιωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για τους υπολογιστές της Macintosh, το MacOS X το οποίο βασιζόταν εν μέρει στο λογισμικό της NeXT που είχε αγοράσει μερικά χρόνια νωρίτερα.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2001 ο Τζομπς έκανε μία ιδιαίτερα σημαντική επιχειρηματικά κίνηση στον χώρο της μουσικής. Αντιλαμβανόμενος την επανάσταση του Internet και της ψηφιακής μουσικής, δημιούργησε το 2001 το iPod.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2003, και με δεδομένη την επιτυχία του iPod, η Apple μπήκε δυναμικά στον χώρο της διανομής μουσικής μέσω του διαδικτύου και του iTunes Music Store (iTMS).
Στα μέσα του 2005 η Apple ανακοίνωσε τη πρόθεση της για χρήση επεξεργαστών Intel προς έκπληξη πολλών και την εγκατάλειψη της πλατφόρμας PowerPC με αιτιολογία την αργή πρόοδο εξέλιξης των επεξεργαστών από την IBM. Λιγότερο από 7 μήνες αργότερα η Apple παρουσίασε τον πρώτο υπολογιστή της με επεξεργαστή Intel (Macbook Pro).
Τέλος παρά τις διαψεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη κινητού τηλεφώνου από τον Στιβ Τζομπς, στις αρχές του 2007 η Apple μπήκε στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με την παρουσίαση του
, μιας συσκευής που γρήγορα κατέκτησε μεγάλο μέρος της αγοράς κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Τον περασμένο Αύγουστο ο Στιβ Τζομπς υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple, σημειώνοντας ότι για λόγους υγείας δεν μπορούσε πλέον να ασκεί τα καθήκοντά του.
Η προσωπική ζωή του Στιβ Τζομπς
Ο Στιβ Τζομπς ήταν παντρεμένος με την Λόρεν Πάουελ και μαζί έχουν 3 παιδιά. Ο Στιβ είχε ακόμα μία κόρη, την Λίζα Μπρέναν-Τζομπς, η οποία γεννήθηκε στις 17 Μαΐου του 1978 από την Κρίσα Μπρέναν, μία πρώην κοπέλα του Τζομπς.
Στην αρχή η κοπέλα ανατράφηκε από τη μητέρα μόνο, καθώς ο Τζομπς είχε αρνηθεί την πατρότητα λέγοντας πως είναι στείρος. Αργότερα όμως αναγνώρισε την Λίζα, δίνοντας το όνομα της μάλιστα στον υπολογιστή Lisa που δημιούργησε η Apple το 1984. Ο Τζομπς από το 2004 έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας.